В 52-ро ОУ: Когато детето казало, че го боли корем, нямало медик

Директорът на училището: 30 минути чакахме линейка
25 фев 2017 12:38, Елка Василева
134
В 52-ро ОУ: Когато детето казало, че го боли корем, нямало медик
Снимка: архив, Булфото

Инцидентът, при който 11-годишно момиченце почина след сбиване в 52-ро ОУ "Цанко Церковски",  е станал по време на междучасие, когато учителката не е била в класната стая.

 Директорът на училището в столицата Данчо Калапиш разказа пред Нова тв, че след инцидента детето не се е оплакало, че не се чувства добре.

  "Никакви признаци не е имало момиченцето на дискомфорт. Едва към 16.30 часа учителката е забелязала, че има промяна в настроението на детето и решава да го заведе до лекарския кабинет. Преди това тя е знаела, че имало инцидент, но не е имало признаци на видим проблем у детето", разказа директорът.

Още по темата

"В  16.30 часа в училището вече няма медицински специалист. Аз извиках спешна помощ, след като детето загуби съзнание и си глътна езика. 30 минути чакахме линейка. В рамките на тези 30 минути детето си гълташе езика три пъти.  Първият път езикът беше изваден от охранителя, а вторите два пъти – от родителите на момиченцето", обясни той.

"Нашето училище има право на медицински работник, който да работи 4 часа в училището. От бюджета на училището плащаме на медицинската сестра да работи още 4 часа, но тя работи от 8.00 до 16.15 часа. Това е много голям проблем във всяко училище с по-малко от 800 деца", коментира директорът.

"До 14.30 часа с децата бяхме навън. След това имаше междучасие. Когато се връщах от учителската стая, момиченцето ми обясни, че са се сбили с момчето. Тя го е ударила и той я е ритнал в корема. Тя не ми даде индикации,че й е лошо", разказа учителката Ваня Блъскова.

"Беше разстроена от това, че са се скарали. Помоли ме да я преместя на друг чин. Аз говорих с момчето и му направих забележка и след това започнахме часовете по самоподготовка. Към 16.30 часа видях, че момичето не е в настроение, отидох при нея и тя ми каза, че я боли корема", обясни учителката.

"За случката са информирани психологът ни и регионалното управление, предвижда се мобилната кризисна група да влезе в клас още в понеделник", заяви директорът на училището Динко Калапиш пред bTV.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Преди години записах детето си е това училище, след няма и 2 месеца го преместих т.к. прецених средата там като зловредна, човещина не се прави с бюджет, но тоя зле прикрит гей Калапиш, дето според cv е спецялист по всички науки - друго не го интересува освен бройката и мазните погледи. Никога не съжалих за постъпката си, понякога само напомням на детето като заплаха - искаш ли да се върнеш в 52-ро?? и действа.
101
0
 
1
 
! Отговори
Хрис преди 7 години
Четох за убийци, зверове, управници, министерства, бюджети и какви ли не глупости. Предложения за саморазправа, затвори и санкции, изключително от анонимни потребители. Грешно е!Моля всички родители, четящи това, да затворят лаптопите, да вземат телефоните от ръцете на децата си и да поговорят с тях. Да им разкажат за опасностите от сбиванията, спречкванията и детската агресия като цяло. Нека се опитаме да предотвратим други такива трагедии, вместо да се озлобяваме и да търсим виновни!
100
1
 
2
 
! Отговори
anonimen преди 7 години
u4itelite si gledat delugiraniq budjet
99
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какви са тия изрази "дискомфорт", "индикация"... Български ли пак забравихте или се правите на интересни с тия чуждици, да Ви *** озападнячена!
98
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Я публикувайте думите, с които са викнали линейка, както се прави по света.Кой знае какви глупости са ръсили даскалите" глътна си езика"??!Дърпали му езика??
97
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И други деца ще пострадатДве години четохме за някакво агресивно дете, което тормозило всички, но законът го защитавалТук е станал нещастен случай и учителят ще си го отнесе.Къде е зяпал, докато децата се ритат
96
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не е правилно да се обвиняват учителите, че децата са невъзпитани. Родителите трябва да си възпитават детето, а учителите да помагат за това. Първите 7 години са най-важни. Ако чакам учителите да ми възпитат и научат детето, нищо няма да излезе от него.
95
2
 
21
 
! Отговори
до Зара преди 7 години
Вие имате ли представа какво се случва в училище и по важното-защо?Аз съм УЧИТЕЛ,учила съм,вложила съм средства и усилия и искам да работя като учител.Системата обаче не ми позволява-тя ме е превърнала в ПЪДАРИН и ПИСАР.Фигурата на учителя отдавна не е респектираща-напротив открито ни се подиграват.От години алармираме за калпавата политика на МОН,но родителите масово ни плюят,забравяйки,че и ние сме родители.И моето дете е тормозено,защото е мило и възпитано и аз го изпращам със страх.
94
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
децата нямат вина,имат вина тези на които им поверяваме нашите деца.Едно време имахме респект към другарката ,сега изпитваме ужас от г-жата защото нямат интерес и нежелаят да учат децата ни нито по това как да се уважават нито по това ,че едни са бедни други богати.Всичко е само проформа не оразувателна наука.
93
0
 
10
 
! Отговори
Зара преди 7 години
Тези директори колко често влизат във часовете да проверят как минава един учебен час?Колко пъти този директор излиза на двора и седи с часове да наблюдава поведението на децата и възпитанието към тях от класния ръководител???? А сега накъде???Детенцето си отиде без време и така ще си остане ,няма виновен няма преподавател ,няма директор,че закво съществува това 52 -ро???Голямото училище Бояна и то със тази Венета Янева,да се благодари,че още преподава....Не се знае
92
2
 
9
 
! Отговори
Зара преди 7 години
Какво да се очаква от ръководители и охрана която стои по цял ден във кабинката си без никой да се интересува къде са тези деца,Тези учители са задължени и носят отговорност за нашите деца това е абсолютно противозаконно дори и за 1мн да липсва педагог сслед като е на работното си мясти и е време вече те да се замислят и да обръщат внимание на децата когато казват ,че се нуждаят от помощт.
91
2
 
5
 
! Отговори
Zara преди 7 години
Само да отбележа,че моето дете беше записано там във 1 ви клас и г-жа Янева не само че толерира определени деца а по обикновенните са глупави ,да не говорим .че имаше ситоация затова ,че друго дете от 1 клас удря саученик и му разбива устата без да уведомят родителите ,без надзор до тоалетните и без никаква инициатива да се потърси отговорност от другото дете нанесло този удар , абсолютно никой дори потърсена помощт от децата към госпожата ----Янева тя не е реагирала.
90
1
 
14
 
! Отговори
БЕЗОБРАЗИЕ И ПОТРЕС преди 7 години
1. УБИЕЦЪТ е знаел какво може да причини на момичето.2. УБИЕЦЪТ знае, че малолетните не носят отговорност.3. УБИЕЦЪТ се е чувствал безнаказан.4. УБИЕЦЪТ е целял да респектира останалите деца с постъпката си!Бог да успокои душицата на покойното детенцеидано сред роднините му да има мъже на място!Защото в този случай правосъдието ни няма да свърши работа.За "награда" ще му осигурят психолог, на когото ние ще плащаме, то ще се наслаждава на респекта, който ще предизвиква у по-слабите деца!
89
0
 
8
 
! Отговори
КаквиГласове се чуха преди 7 години
Тепърва щели да изясняват дали смъртта е настъпила вследствие на ритника!!!Отсега намекват - ще търсят начин да оневинят УБИЕЦА !!!Защо използвам тази тежка дума?Момчето тренира бойно изкуство. На него са му обяснили в кои части на тялото не бива да се нанасят удари, защото последиците могат да бъдат тежки. Научили са го кои части на тялото си да пази, когато се бие.Но той рита момичето точно в такава част на тялото и то с такава сила, че й спуква далака!Той е знаел какво може да причини!
88
0
 
12
 
! Отговори
Чухте ли в ТВ-новини преди 7 години
Момчето е ритнало момиченцето, защото тя го била ударила.Но останалите твърдят, че момичето било кротко и възпитано, а момчето е агресивно и рита дори момчета, които са няколко години по-големи от него.Какво е причинил агресивният на кроткото момиченце, та то го е ударило? На какъв тормоз е било подложено момиченцето, та се е осмелило да удари агресивен побойник? Или е била принудена да се защитава?Реакцията на виновния? Смъртоносен ритник! Той желае безропотно да търпят тормоза му!
87
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Къде в цивилизация свят, децата прекарват в училище 8 часа, в стрес, в малки стаи, където няма място за лично пространство и спокойствие, дали останалата част от деня са в училище или в съмнителни частни занимални все тая все тая. Като добавим и децата какви са, липсата на подход от учителите, защото и те трябва да бъдат обучавани, както и остарялата образователна система, физическо възпитание, където вместо да има разпускане, децата са мачкани да покриват нормативи и да намразват спорта.
86
0
 
4
 
! Отговори
майка преди 7 години
Жалко за починалото детенце.Поклон пред него и родителите му.А как се чувстват родителите на виновника?!Вината е в тях защото на детето им му липсва нещо на което не е научено. Да пази човешкият живот.Нормално е да има смърт по непредпазливост защото никой не може да каже дали има руптура на вътрешен орган / далак , черен дроб, черва/ преди да бъде отворен корема/.Но не е нормално дете да е виновно за смъртта на друго дете.
85
0
 
13
 
! Отговори
Майка на две деца преди 7 години
Как да си пусна децата на училище в понеделник? Потресена съм! Боже, пази децата ни! Съболезнования на родителите на детенцето.
84
1
 
6
 
! Отговори
Ц преди 7 години
В нито едно училище няма лекар, има само медицинска сестра и то от поне 10 години, ако не и повече.
83
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
не знам, мене току що ми преля ОКОНЧАТЕЛНО чашата на търпението! по новините казаха, че образували поредното разследване срещу....неизвестен извършител..как бе аджеба, след като се знае кой кого е ударил, никой нищо не е отричал и никой не се е крил. как е неизвестен, вашта маа...