Отец Кортези след напрежението в Белене: Чао, България!

Католическият свещеник получил заплахи за живота си
10 мар 2017 13:45,
305
Отец Кортези след напрежението в Белене: Чао, България!
Снимка: Bulgaria ON AIR

Енорийският католически свещеник Паоло Кортези, който приюти семейство сирийски бежанци в Белене, след което местното население се противопостави на решението му, си тръгва от България. Свещеникът напуска страната поради отправените заплахи към него и църквата му, информира bTV.

Още по темата
След възникналия сблъсък в Белене, сирийското семейство също напусна града.

Част от местната общественост, начело с общинския съветник Красимир Тодоров, смятат, че отец Паоло трябвало да попита жителите на Белене за това дали са съгласни с настаняването на сирийски бежанци.

В отговор отецът каза, че не се е допитал, тъй като действието му е съобразено със законите в България и посочва като пример това, че ако някой човек реши да отиде да живее под наем в Плевен, например, няма да пита плевенчани дали са съгласни с това.

Отец Паоло се сбогува с българите във Facebook. В обръщението си той споделя, че си тръгва, защото "началниците" му са решили да го приберат в Италия. Пише още, че напуска страната с чест и вдигната глава и призовава хората, които се борят за доброто, истината и ценностите никога да не се подчиняват, страхуват и срамуват от действията си.

"Всеки човек, независимо от своята расова, национална, етническа и религиозна принадлежност има право на достоен живот, в която и страна да се установи да живее", писа в свое становище Католическата църква в България по повод настаняването на семейството в града.

След случилото се църквата спря помощите си за Белене, които възлизат на около 100 хил. лв. годишно.

Отец Кортези пък отмени богослуженията в храма.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


305
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
22
 
14
 
! Отговори
свещеник преди 7 години
Злобата не е сред християнските ценности. Милосърдието е сред християнските ценности. Това че сте родени в християнска държава не ви прави християни. Това че влизате 1-2 пъти в годината в църква и палите свещ не ви прави християни. Християни ви правят постъпките ви и начина ви на мислене. Не виждам голяма разлика между злобата на ислямистите срещу всички останали и злобата която изливате срещу свещеника и семейството сирийци.
22
10
 
32
 
! Отговори
Отец Али Горко преди 7 години
По телевизията видяхме как отец Кортезе добре е научил български език. Похвално. На изпроводяк да му подарят романа "Време разделно", надяваме се да разбере какво пише в него. А бежанците да си ги води в Италия и там да използва връзките и длъжността си да ги интегрира. Чао, белла!
21
17
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма какво да го мислим, със сигурност ще си живее по- добре далече от България, въпросът е, че за пореден път излизаме ограничени диваци, а това е доста обидно.Преди години имахме учителка италианка ( по някаква програма), горката не издържа дълго, защото с арогантното си поведение повечето ученици я прогониха, въпреки че се стараеше много повече от българските си колеги. Та такава ни е цялата работа, честито ;)
20
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
спрял служението пред Бог, защото началниците му го привикали, добре, а семейството кюрди къде ги оставя, да ги вземе и тях във Ватикана, там обещаха да заделят още една стая за право на достоен живот, или първо ще им проверяват досиетата като на ония подбраните за пиара
19
26
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
мизерна държава и мизерен народ
18
0
 
12
 
! Отговори
vlady преди 7 години
Да се обърне за съдействие към колегата архимандрит Исахак Похосян.
17
28
 
4
 
! Отговори
истор.урок преди 7 години
От където си тръгват католиците иде ислямско робство .
16
19
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нашите "ПАТРИОТИ" от ВМРО, АТАКА и разни други уж патриотични формации прокудиха христянина от България и с нетърпение чакат да ги изберат в следващият парламент където да се прегръщат, целуват и ядат на корем заедно с ислямисткитте ДПС и ДОСТ.
15
6
 
38
 
! Отговори
Bg. преди 7 години
Много важно.Нито той, нито църквата му и нито фесовете ни трябват.
14
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
чао-чао
13
17
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма да ни запомни с добро, но това е урок най-вече за самия него. Не може да проповядваш милосърдие и доброта сред хора, чиито критерии за милосърдие и доброта са различни от твоите собствени. Обречен си на упорит неуспех. Духовно лице като отец Кортези трябва да е чел библейския мит за Вавилонската кула. Сега е моментът да си го припомни. Може пък и да погледне на нас от друг ъгъл и да прости за заплахите ни, както повелява християнския канон.
12
12
 
12
 
! Отговори
ф преди 7 години
Само в ислямиските държави мразят и гонят католиците.Помня ,че Каракачанов заяви ,че първото му посещение ако е президент ще е в Анкара.Не в Брюксел ,а в Анкара........ Волен С. пък е обикновен предател и копейкаджия.
11
13
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Айде, пътя и довиждане! Не те мисля, все ще ти намерят някоя добреплатена службица някъде другаде, където да го играеш моралист!
10
12
 
6
 
! Отговори
до ф преди 7 години
Щото ВМРО е туркса партия мразеща християните.Атака пък е на подчинение на ДПС.За СКАТ какво да кажем ,всичко там е далавера.
9
31
 
24
 
! Отговори
ф преди 7 години
Пак се изложихме през чужденците.Питам нашите патриотари защо нападат католиците ,а се страхуват от ислямистите.Питам ги защо не нападнаха ислямистите ,а един обикновен кат падре приел 2 *** сирийски католици .
8
33
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сега от много акъл на общината и другите там няма да имат църква и свещеник, хак да им е. Айде сега общински съвет начело с г-н Тодоров да отделят 100 хил. за църквата, ама то не става само да ревеш, а се иска и акъл.Нали видях хорицата - отрудени бежанци, скромни какво ще ви направят на великото село, какво? Ще ви вземат работата ли или като другите ви етноси ще крадат и лъжат - кажете ми какво? Глупава народ ей...
7
12
 
44
 
! Отговори
Башка Луд преди 7 години
Ватикански псевдо морал тук не вирее!
6
25
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Когато идва отец с име, подходящо за марка дамски обувки, няма никакъв проблем и никой не трябва да се пита, защото сме толкова продажни чуждопоклонници! И когато си позволи да помогне на някой по- различен - заплахи! Такива хора бият лекарите и учителите, и не заслужават никакви добрини даром.
5
17
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Чао, жабар!
4
20
 
47
 
! Отговори
Край преди 7 години
Заплахи бил получил йезуита. Много лесно се плаши - па седи тука - мъченик ше станеш. Нема да те фърлат на лъвовете. Най-много бой да отнесеш.