Да се следи еднаквото качество на храните в ЕС? Германия несъгласна

Служебният земеделски министър Христо Бозуков пред Bulgaria ON AIR
Обновена: 12 мар 2017 09:13 | 11 мар 2017 14:36, Елка Василева
233

"Не съм сигурен дали Брюксел ще въведе законодателство за уеднаквяване на стандартите в храните в ЕС, но може да се каже, че Чехия, Словакия, Словения, България, Унгария и някои от балтийските страни се изказаха положително в тази насока, само Германия възрази. Франция обаче също подкрепи идеята."

Това коментира в предаването "Брюксел 1" по телевизия Bulgaria ON AIR служебният министър на земеделието проф. Христо Бозуков. Германия се обяви и против създаването на единен орган, който да следи за еднаквото качество на храните, продавани в страните от ЕС.

Още по темата

"Министърът на земеделието на Германия аргументира решението си с това, че подобен орган ще натовари съюза с още 700 чиновници. Проблемът може да се реши с осведомяване на потребителите, които да избират дали да ползват този продукт или да търсят друг".

Христо Бозуков припомни, че изследването на Словакия обхваща 22 храни. 9 от тях не с намерени различия, в 3 са открити такива, а в 10 са значителни разминаванията.

"Словаците посочиха факт с един т.. нар. натурален сок. При анализа им се оказва, че при взетия от Австрия сходен бранд, т.е. същата марка и етикет, плодовият сок е с различен цвят и консистенция. В словашкия сок освен това е добавен като подсладител аспартам, докато в авсприйския - фруктозо-глюкозен сироп, който е много по-добър. В словашкия са установени консерванти, докато в австрийския - не," каза проф. Бозуков.

"Подчертавам, че не са установени опасни храни. Тук възниква съмнение и опасение, че хората са третирани като втора категория европейци, което е недопустимо. И аргументацията на фирмите, че се съобразяват с вкуса на местните потребители, не е издържан. Не би трябвало те да се съобразяват с вкуса на местните потребители, а трябва да предлагат еднакви стоки във всички вериги от страните в ЕС", коментира Христо Бозуков.

Още в предаването Брюксел 1 по Bulgaria ON AIR от 17:30 часа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


233
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
5
 
9
 
! Отговори
ОТ СИДНИ преди 7 години
Как сте драги ми смехурковци?! Лапате ли шланга?! Хахахха...лапайте и се потапяйте! Бай *** винаги е вил *** на запада и поемал хурката, понеже е злобен и завистлив и мързелив...само авантакиса гледа и да дава команди, ама номера на запад не върви. Третират ви по-зле и от *** хахаха Поемайте помията на запада и загивайте там у ко4инката с големите фасони и претенции. Сега о4аквам злоби коментари и плюване...вие сте номер едно в това!!!
70
13
 
2
 
! Отговори
юбералес преди 7 години
ЕС дава възможност всеки търговец да купува всяка стока от всеки производител с всякакво качество и да го продава във всяка страна без всякакви ограничения. Всичко друго е пропаганда.
69
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
изкупна цена по 0.50 ст. за литър мляко ли ? я елате и вижте колко ни дават . 20-25 ст. макс че и се мръщят. както е тръгнало в България ще фалират малките кравеферми и тогава ще си внасяте гмо западноевропейско мляко .
68
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
1kg сирене се прави от 6-7л мляко.____ Това са едновремешните ТеКеЗеСарски рецепти, та да остава зя крадене от другарите партийци
67
0
 
24
 
! Отговори
Защо преди 7 години
В кауфланд, лидл на стоките на опаковката пише: Произведено специално за България, Румъния, Полша, Словакия. Защо ние втора и трета ръка хора ли сме от източна Европа?
66
1
 
8
 
! Отговори
До 45 преди 7 години
Бил си на 10 15 през соца !? Кого лъжеш не знам ! Може би СЕБЕ СИ !!!
65
0
 
7
 
! Отговори
БГ=Бай Ганьо преди 7 години
Ранътъ прай борбътъ !!
64
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименНе, грешиш. Зависи от вида сирене, очевидно и понятие си нямаш от производство на сирене, образовай се малко.
63
1
 
17
 
! Отговори
До Родопските картоф преди 7 години
Проблема не е в страната производител момко,а в това колко селитра,фосфати,карбамид ,сулфати и други минерални торове изсипва баба ти Пена на зеленчуците.Съответно с какво се ,,зобят".животните и птиците.Проблема е световен и просто трябва завишен контрол. ,,***" има по цял свят ,в хляб,месо,мляко, плодове и зеленчуци.А нашите сортове се затриха защото и селата опустяха.Всички станаха ватмани,шофьори,сервитьори и най вече интернет-философи.Важното е да са ,,у градо" и разбират от всичко.
62
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
1kg сирене се прави от 6-7л мляко. при 70ст.за литър(каквато е цената в момента) това прави 4-5лв за млякото в сиренето. 2лв. разходи и печалба за мандрата, 2лв. разход и печлаба за магазина и 2лв. ДДС за държавата. Общо 12-13лв трябва да е цената на качественото краве сирене. Всичко по-евтино на пазара е компромис в качеството или икономия на заплати и данъци.
61
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Изкупна цена на млякото е между 0,5-060 лв1 кг бяло саламурено сирене- 4 литра мляко, сол, мая, време за зреене. 45 дни,, както и да го смятате не повече от 3,3-3,4 без ДДС с ДДС 4 лв, всичко над тая цена е търговска печалба
60
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Основната спънка сега е съдебната система. България трябва да реформира съдебната система. Една модерна съдебна система е основата на всяко демократично общество. Съдебната система в България е неефективна. Ето защо трябва да реформираме съдебната система. Трябва да се започне първо с реформата на съдебната система - това ще бъде едно добро начало.
59
0
 
11
 
! Отговори
СРЕЩАМ РАЗНИ преди 7 години
никове като ЮБЕРАЛЕС /ГЕРМАНИЯ над всичко/ разни други нацистки символи. Абе вие наред ли сте. Българи ли сте първо такива лозунги да пишете
58
0
 
21
 
! Отговори
Гадни лицемери преди 7 години
"подобен орган ще натовари съюза с още 700 чиновници." То и сега там има 80 хил чиновници които си клатят краката и поличават астрономични заплати. Изчисляват колко криви да са краставиците. И къде бяха лицемерите когато ни задължаваха да осигуряваме спа условия на кокошките и кравите в българските ферми и ни заплашваха със санкции ако фермерите не осигурят душове на кравите, много фермери фалираха тогава.
57
0
 
12
 
! Отговори
ЧЕСЪН ОТ КИТАЙ преди 7 години
Де е нашата градина, де е Китай....
56
0
 
6
 
! Отговори
Напълно подкрепям преди 7 години
Нона, и аз съм го изпитал. Напълно си права
55
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Маврицки:Точно поради тези въпроси, които поставяш, около 65% от земеделието в Швейцария например е на държавни дотации.
54
1
 
17
 
! Отговори
До Василев преди 7 години
Ябълки- от МакедонияДомати, пипер /чушки/ и лук - от Турция Гъби - от Полша Картофи - от Франция Боб -от Киргизстан Праз - от !!!! Албанияи т.н.
53
17
 
3
 
! Отговори
маке-ариец преди 7 години
Путянските торолове пак са превзели темата.Като не ви харесва - бягайте в Сибир да ядете ябълки, защо стоите в ЕС?
52
3
 
19
 
! Отговори
Nona преди 7 години
Едни картофи,после разбрах, холандски ги варих два часа и бяха полусурови и не ставаха за ядене.Как ще са суглавни да има контрол като са съвсем наясно с качествата на храните в източна Европа.