Вишеградската четворка с мисия: Еднакво качество на храните за всички!

22 продукта в Словакия били различни от тези в Австрия
2 мар 2017 13:00,
109
Вишеградската четворка с мисия: Еднакво качество на храните за всички!
Снимка: архив Reuters

Лидерите на четири централноевропейски страни ще се срещнат днес във Варшава, за да призоват Европейския съюз да вземе мерки срещу производители на храни, включващи нискокачествени съставки в продукти, предназначени за продажба в по-бедните членки на Общността, предаде Ройтерс.

Още по темата

Тази специална среща на върха ще "призове Европейската комисия да вземе законодателни мерки, които да забранят подобни практики. . . това унижава гражданите и създава две категории хора", посочи миналата седмица словашкият премиер Роберт Фицо.

Лидерите на страните от Вишеградската четворка - Чехия, Унгария, Полша и Словакия - ще обсъдят този въпрос във Варшава, посочва БТА.

Организации за защита на потребителите и държавни власти се оплакват, че някои производители на храни използват по-евтини съставки в продуктите, предназначени за Централна и Източна Европа, отколкото за същите стоки, които се продават в Германия и Австрия.

В момента тази практика е разрешена, тъй като правилата на ЕС изискват единствено на опаковката всички съставки да са ясно изброени.

Министерството на земеделието на Словакия представи резултатите от лабораторни тестове, показващи, че половината от 22 продукта, купени в словашката столица Братислава, се различават по вкус, външен вид и състав от същите продукти, купени в два австрийски града от другата страна на границата, припомня Ройтерс.

Ладислав е словак и е наясно, че храните в страната му не са същото качество като тези в съседна Австрия, макар че границата е на броени километри.

"Те ни взимат за идиоти и само гледат да печелят за наша сметка. Мигар ние сме сметището на Европа? Честно: чувствам се като втора ръка европеец", възмущава се Ладислав, цитиран от "Дойче веле".

Чешкият министър на земеделието Мариан Юречка също изрази недоволство от двойният стандарт. Пред Ройтерс той заяви: "При някои продукти фактически сме се превърнали в европейско кошче за боклук".

Законите на ЕС обаче не забраняват такова нещо. Ако всички изисквания за безопасност на храните са изпълнени и съдържанието е описано - проблем няма.

Множество производители в Европа твърдят, че разликите в продуктите им в различни страни се дължат на "угаждане" на местния вкусия и познати рецепи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И по заплати и по качество на стоките ни водят второ качество. Нали това им беше целта - да станем поредния пазар на ЕС. Аз лично не се чувствам равноправен европеец с един португалец например.
84
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
A не ви ли хрумва че българските управляващи не се обаждат точно защото са получили едни солидни пари под масата от тези западни вериги?Или ги получават непрекъснато.Срещу ангажимента да им осигурят пълен конфорт в страната,възможност те да определят условията на българските производители и всяква липса на контрол върху тях?Така че им осигурено от нашите да работят на високи цени,с лошо качество,а печалбата си поделят.Често пазарувам от Лидъл,с всяко ходене установявам как цените са се вдигнали!
83
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вишеградската четворка ми стават все по-симпатични.
82
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До СтрахилКакто казах, трябва да има демокрация и развита пазарна икономика. В България има фасадна демокрация (част от институциите които са много важни за демокрацията не работят примерно силна и независима съдебна власт) и схемаджийска икономика
81
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сега няма ли да стигнете до извода,че,едрият монополистичен бизнес трябва да се премахне и всичко да премине към дребния и среден такъв,организиран в браншови и общински сдружения!!!И ВСИЧКИ ТЕ ДА СЕ ОБСЛУЖВАТ ОТ НЕЗАВИСИМА ОТ КОГОТО И ДА Е ДРУГ,БАНКА!!!
80
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ттВсичко което сте изредили е вярно. И пак опираме до хората. Но все пък продължавам да твърдя че съчетанието демокрация и пазарна икономика е най добро. Просто това е правилния път. След като хората се мотивират най вече с пари , явно това е начина на този етап от развитието на обществата Няма вариант да мотивираш дълго време хората само с идеология. Освен това практиката показва че държавната собственост не решава нито един от тези проблеми. Просто държавата е лош стопанин.
79
1
 
4
 
! Отговори
тт преди 7 години
До късата паметЕдното е политическа система, а другото икономическа, но не са ли тясно свързани? Основния проблем според мен е, че тази икономическа система измества политическатата и заема нейното място. Чуда се кой още вярва, че правата на човека, свободата на словото и всички основи на демокрацията са по-значими от парите в днешно време? Те купуват всичко, дори политика, както виждаме. Парите не трябва ли да са средство, а не основна човешка ценност? Политиката се определя от капитала ...
78
1
 
1
 
! Отговори
късата памет преди 7 години
Страните в които в момента има различна от капитализъм икономическа система са: Куба, Северна Корея и Венецуела (не съм сигурен но може и някъде в Африка да има още страни). Там вярвайте ми е по добре да не живеете. По тези причини твърдя, че от работещите на планета икономически системи капитализма е най добра. Не казвам че няма недостатъци, мисля дори че е изчерпан. но както и Вие отбелязахте все пак много зависи и от хората. А хората не сме безгрешни.
77
1
 
3
 
! Отговори
Късата памет преди 7 години
До ttМисля че Вие бъркате политическа система с икономическа. Капитализма е икономическа система. В Западна Европа политическата система е либерална демокрация, а икономическата капитализъм. Всичките негативи на капитализма които сте изредили са верни, но заедно със това е факт че страните с либерална демокрация и развита пазарна икономика предлагат на гражданите си най много и най качествени социални придобивки. Всъщност голяма част от целите на соца са постигнати но примерно в Скандинавия.
76
1
 
2
 
! Отговори
tt преди 7 години
До късата паметПо вашата логика то и за зверствата на комунистите не е виновен комунизма, а тези, които са извършвали злодеянията ( държавниците ). По вашата логика нито една политическа система не може да е вивновна за каквото и да е било, а са виновни тези, които се разпореждат. Бих се съгласил до някаква степен. Но ако политически модел, в който е заложено развитието на корупцията не мисля, че би трявало да се дава като "добър". Лобизъм, корупция, търговия на влияние... Капитализъм...
75
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хубаво си проверете дали не въртят номера с ТВ стриймовете! Най-вече се отнася до Холивуд.
74
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много хора в България одавна знаем,че на нашия пазар се предлагат вносни продулти с качество,различно от това в западна Европа.Например в някои вериги магазини/"Лидл"/на някои от продуктите пише:"Произведено за Лидл-България".Ако производителят произвежда стока с еднакво качество,тогава защо е този надпис?И защо досега българските еврокомисари не са подавали тези сигнали в ЕС?Може би защото те там си купуват качествени стоки и не се сещат,че българите ядат ***.
73
0
 
24
 
! Отговори
есхач преди 7 години
Нали се чудят какви трябва да са темите на българското председателство на ЕС. Какво по-добро от темата за еднаквото качество на храните. Нали уж сме в един съюз на равноправни граждани или някои са по-равни от другите. Имам чувството, че всички граждани че и животни от бившите колонии на Великобритания,Франция, Испания, Португалия,Италия и Германия са по-ценни за тях отколкото "сганта" от източна европа - да ви имам равноправието.
72
0
 
6
 
! Отговори
Така е преди 7 години
До Анонимен 91 Пров си приятел. Ние исторически сме научени все някой друг да ни управи.Нямало ток в блока , тече вода по улиците от спукан водопровод, некачествена храна и т.н. Защо аз , нека някой друг да се обади..И така.Русия не можа да ни управи , сега чакаме Еврапа...
71
1
 
17
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
27 години всичко в бьлгария е порнография
70
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Еее от кога се коментира например, че скъпите марки прахове за пране у нас нямат нищо общо със сищите марки в Западна Европа. Който е пробвал и двете знае. Също така шоколада М.илка, който си купих във Виена (като турист) е много по вкусен и деликатен от нашия, а цената му беше ПО НИСКА.
69
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това всички го знаем, нашите управници също. Ама на словака му стиска да им го каже и да защитава интересите на народа си, докато нашите само се чудят на кой господар да се подмазват!Шапка им свалям на Вишеградската четворка, че си защитават интересите и не се дават на изкукалата бабка да ги прави на маймуни!Ако всички държави в ЕС бяха като тях, нямаше да се стигне нито да бежанска криза, нито до фалити като гръцкия.
68
0
 
10
 
! Отговори
VALL преди 7 години
До по талмудата-Прав си! Работил съм там, напитките са в пъти по-хубави от нашите!
67
2
 
3
 
! Отговори
anonimen преди 7 години
vij svobodomisle6tite xora protestirat a robite kato nas si mal4at nie daje ne sme i vtora raka xora treta sme
66
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нашата държава защо не е в групата? Ние сме най-потърпевши. Аз съм убеден че храните тук са дори по-зле от тези при тях. Много добре помня като беше станало въпрос защо една и съща марка червен пипер при нас е с повече ***. И бяха ни казали от ЕС че е ОК. Не е ок! Напротив - изпълняваме всичко ,което ни се поиска, дори в наш ущърб. Обаче ето веднага двоен стандарт.