Комшийска Турция – все по-далеч и по-далеч от Евросъюза

Всеки втори читател на Dnes.bg не е оптимист за случващото се с комшиите
Обновена: 22 мар 2017 06:45 | 21 мар 2017 19:30, Красимир Ангелов
207
Комшийска Турция – все по-далеч и по-далеч от Евросъюза
Снимка: БТА

Отношенията между Турция и ЕС охладняха изключително много буквално за броени дни. Президентът на съседите Реджеп Ердоган на няколко пъти определи решения на Холандия и Германия като "фашистки", а повод за неразбирателството между Анкара и Европа стана решение на холандското правителство от преди десет дни, което оттегли разрешението за кацане на самолета на турския външен министър Мевлют Чавушоглу, който се готвеше да отиде на митинг на турската общност в Ротердам в подкрепа на референдума през април за разширяване на правомощията на президента Ердоган.

Още по темата

Днес турският президент заяви, че днешната "фашистка, жестока" Европа напомня на времето преди Втората световна война. Той изтъкна, че ще обсъжда отношенията си с Европа след референдума на 16 април и тогава ще бъде направено "това, което е необходимо".

Ердоган каза още на Европа "да си гледа работата" по отношение на коментарите й за извънредното положение в Турция.

Същевременно и отношенията на България с Турция рязко се влошиха в последните дни, след като службите ни за сигурност отчетоха опити на Анкара да се меси в предстоящите парламентарни избори. Нещо повече – ДАНС изгони от страната ни трима турски граждани, които бяха определени като заплаха за националната сигурност.

Докъде ще доведе конфликтът между Турция и Холандия? Това екипът на Dnes.bg реши да попита своите читатели. В традиционната ни анкета участие взеха 2265 души.

Над половината от анкетираните – цели 53% подчертават, че с последните си действия Турция се отдалечава напълно и безвъзвратно от ЕС.

Други 5% пък са още по-песимистични и отбелязват, че отношенията между Холандия и Турция за дълго време ще останат изключително враждебни.

Заради кризата между Турция и ЕС, 13% от анкетираните предвиждат нова и по-страшна мигрантска вълна, която ще бъде пусната от южните ни съседи и ще залее Европа.

Оптимистите за бърз изход от кризата са 15%, според които двете страни бързо ще оправят отношенията си, защото нямат особен избор в тази сложна обстановка в света.

Цели 11% от хората отчитат, че не се интересуват от случващото се с чужди държави, защото и в България си имаме достатъчно проблеми.

3 на сто пък е делът на тези, които в момента мислят единствено за предстоящите парламентарни избори и за това за кого да гласуват.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


207
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
140
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ние сме с ЕС,а тези изобщо не ме интересуват,да построят най-накрая тая пуста ограда!Но не някаква паянтова тел,а такава като оградата на Тръмп,здрава и 4 метра в дълбочина под земята.Аман вече от циркове и тука има-тука нема!
139
0
 
2
 
! Отговори
ф преди 7 години
за съжаление ние сме все още близо до нея...ако можеха да си тънат в там в тъпите си разбирания отпреди 10 века и да ни оставят на мира. но нее те трябваше и една партия да изсер***т у нас и да промиват още зомбита да им гласуват:))
138
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Прекалената толерантност доведе до невероятните искания на Турция щъм ЕС.Но,слава Богу,в Брюксел май,се събудиха.
137
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименОбесняваш, а?Корена на тая дума "обесване" ли е? Неграмотно получовешко изчадие, никога повече не пиши на български. Жалко, че баща ти набързо е оставил оная уличница, ***, иначе можеше поне да те повъзпита малко с бой.
136
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Европа през крив макарон . Да си правят близкоизточен съюз . Конференция на диктатори да си спретнат и Ким да поканят .... един дол дренки са
135
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Глобализмът се срутва, точно както навремето СИВ. САЩ реши да се капсулира и да гледа отдалече сеира на другите. Бъдещата му политика ще бъде точно както израелската в момента. Съдбата на ЕС се решава в момента. Всичко останало освен Китай, който ще се милитаризира ще умре от глад. Турция с Ердо е в челната редица.
134
3
 
1
 
! Отговори
u преди 7 години
На ердогана са му обещали че ще владее арабите като в османската империя и тоя взе че им повярва.Но пък от негова гледна точка трябва да вярва на старата мома от Германия за което не го обвинявам напълно :D
133
2
 
9
 
! Отговори
Антифашист преди 7 години
Явно под фашизъм в Турция се разбира нещо друго, защото според уики фашизъм е радикална, авторитарна и националистическа политическа идеология. Точно определение на политиката на Ердоган в момента. По-голям фашист от него в Европа в момента няма ! Та ние на това му викаме "Крадецът вика: дръжте крадеца!" .
132
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо не "съседна Турция", ами турцизмът "комшийска"? Нас изборът на думи към кое ни приближава - към Европа, или към Анадола?
131
7
 
3
 
! Отговори
неанонимен преди 7 години
дреме и на Турция за ЕС...
130
2
 
7
 
! Отговори
Krom преди 7 години
До Анонимен 160 - човека е прав. С малки или големи мустаци, прегази половината свят и воюва едновременно с Русия, Англия, Америка и т.н. близо 5 години. Не виждам основания за "иронията" ти. Ако беше останал да се разправя само с любимата ти Матушка Русс сега там щеше да има само дълбока немска провинция, драги. А ти не преувеличавай.
129
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Турция и Германия си мерели силите ... хаха ... Германия от 150 години насам е във възход и си мери силите с останалите империи - САЩ, СССР Е той имаше един с малки мустаци дето си премери силите с СССР знаем няма смисьл да ни обесняваш
128
2
 
10
 
! Отговори
xax преди 7 години
Турция и Германия си мерели силите ... хаха ... Германия от 150 години насам е във възход и си мери силите с останалите империи - САЩ, СССР и Китай. Турция се закача само с държави 8-15 пъти по-малки от нея - Гърция, България, Израел. Даже с последните се отказа да се занимава, защото евреите винаги са били доста ербап (по ваш начин да се изразя) и се усетиха, че ще им приседнат.
127
4
 
11
 
! Отговори
saki преди 7 години
Слабичка е Турция ,да се репчи на запада. Няма ядрен арсенал и е само регионален играч.
126
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 155Като не те интересува не коментирай
125
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не те интересува ама висиш на границата като прани ***.
124
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не ме интересува какво става в пьрвобитната коч.ина Турция
123
1
 
7
 
! Отговори
Ромски Лидер преди 7 години
Нито един ромски вот не бива да е за ДПС! Кои са ДПС? Нацисти, комунисти, фашисти, крадци, които мразят ромите!
122
10
 
9
 
! Отговори
MAD преди 7 години
Турция ще изчезне И ЗА ТОВА ЩЕ Е ВИНОВЕН ЕРДОГАН
121
4
 
23
 
! Отговори
www преди 7 години
И БЕЗ ТОВА ЕВРОПА НЯМАШЕ НИКАКВО НАМЕРЕНИЕ ДА ПРИЕМА ТУРЦИЯ В СЪЮЗА. ПРИЕМАТ САМО СОЦИАЛНО СЛАБИ ДЪРЖАВИ ЗА ДА МОГАТ ДА ГИ УПРАВЛЯВАТ...