460 лева заплата за миньор? Това е експлоатация!

"Оброчище" е от най-големите, защо няма добри резултати
47
460 лева заплата за миньор? Това е експлоатация!
Снимка: Булфото, архив

Омбудсманът Мая Манолова обеща на стачкуващите миньори в "Оброчище", че ще положи всички усилия да седнат заедно с представители на концесионера около една маса и по възможност да се стигне до споразумение.

Още по темата

За мен основно трудово възнаграждение в размер на 460 лева за работник под земята е експлоатация, коментира тя. Тя допълни, че ваучерите за храна, които се начисляват на миньорите, не са заплата.

Спазването на здравословни и безопасни условия на труд, наличието на служба "Трудова медицина", която да си върши работата, снабдяването с питейна вода, навременното получаване на хранителни ваучери, задължително увеличаване на работните заплати - това са искания, които трябва да бъдат изведени пред скоби, заяви Мая Манолова.

По думите й мангановата мина е сред четирите най-големи в света и при добра експлоатация би трябвало да дава много добри икономически резултати.

Мая Манолова каза, че не разполага с всички необходими документи, за да прави съпоставка какво от това, което концесионерът е поел като ангажимент с концесионния договор, е изпълнил.

Омбудсманът смята, че, ако в договора са заложени минимални стандарти, би следвало съответните министри и Министерският съвет във времето да актуализират разпоредбите за концесията.

Миньорите в мангановата мина "Оброчище" са в гладна стачка, след като две седмици протестираха с искане за 30 на сто увеличение на възнагражденията.

Миньорите вече настояват и държавата да преразгледа концесионния договор.

Концесионерът "Евроманган" АД е сключил договора през 1999-а за срок от 25 години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
0
 
! Отговори
Куха лейка преди 7 години
До15: Браво. Все едно аз съм го писал... ще дойде и това време....
21
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По соц логиката всички трябва да протестираме щото не получаваме " колкото заслужаваме". А ние заслужаваме мноооого .:) Всекиму според потребностите.....а нашите потребности са огрооооомни.
20
0
 
22
 
! Отговори
Куха лейка преди 7 години
Работа в макдоналдс- 8.84? на час в Германия търсят се работници... Копай щом си за 400 лева. Бягайте спрете да им пълните гушите на тия.... В началото е трудно но става все по добре с времето...
19
2
 
7
 
! Отговори
Ех спомени, ех споме преди 7 години
Добре беше по времето на соца без образование 500лв заплата безплатна рана на корем, почивни станции и почит - бяха любимците на компартията!
18
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А къде беше Бойко Борисов по това време и през последните осем години?Наливаше скапан асфалт и санираше за 17 000 лв.на апартамнент.Овце.
17
3
 
6
 
! Отговори
. преди 7 години
Абе всички пролетарии говорите за експлоатация. Да не би под дулата на сАвецката армия да са ги вкарали под земята? Те сами са готови да идат там и да бачкат за тия маистина мизерни пари. Защо? Ами щото НЕ ГИ БИВА за нищо друго.
16
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А къде е била Корнелия Нинова по това време?
15
1
 
17
 
! Отговори
Изродиии преди 7 години
460 лева заплата ? *** гадни, толкова трябва да взимат за седмица. В лошата европа повече се взимат на седмица за най-глупавата лесна и безопасна работа. Къде са им вредните ?!? Ами че си излагат живота на риск ?!? Всичките бих ви унищожил за това , че се подигравате с хората. Някой ден на власт ще дойде някой който мисли като мен и горко ви тогава !!!
14
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
460 лв не е заплата, хората в нормалните държави дават толкова за домашните си любимци и за фураж на кокошкитеDОбаче, друго си е ЕКСПЕРТ да то установи по документи, взимайки десетки пъти повече, за да прави такива открития))Когато ние го установяваме НА ГЪРБА СИ сме мързеливци и мрънкячи...абе,..***
13
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Цялата държава е една голяма подигравка последните 27 години !Всички са достатъчно добре "осмукани " не само миньорите !Изключение са политиците !
12
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А преди 30год. като караха българите да работят за 20$, докато сържите вземаха по 10 пъти повече?! Лустрация на комунистите! Само това ще ни оправи. Щом румънците вече са по-добре от нас...
11
3
 
9
 
! Отговори
Ура другари преди 7 години
Ох,олекна ми, че Майчето го каза.Сега съм по щастлив! Пак с 460 лв.,ама признато от представителката на партията-експлоататор,че това експлоатация! Връщам се в мината и ще пея песни- Ален мааак,самотен нейдеее..Не,ще започна със-наш червеното знаме роди ниии...
10
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това е връщане във робовладелския строй.Миньори,не им работете за такива пари.Станете чистачи на улицата за същите пари,поне е по- безопасно и по-леко дори.
9
1
 
7
 
! Отговори
ДА ВИ ЧЕСТИТА преди 7 години
Новата ДЕМОКРАЦИЯ по Европейски. Искахте Европейски заплати . В ЕВРО. ЧЕСТИТО!
8
3
 
15
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 7 години
Четири хиляди лева заплата на омбудсман,това е безмислен разход в днешните времена.
7
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мина Оброчище се намира във село Църква на два километра от село Оброчище ,хахах.Българи ко да ги прайш,сигур щот Ердоган им се меси,та за това и газта поскъпва с 30 %
6
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И тая изненадана от заплатите в България. Къде ли е живяла до сега?
5
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Една чистачка в получава ,тези пари за седмица !Чистачка !!!!!
4
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това е по-лошо от робство! Робовладелците преди векове са осигурявали храна и подслон за робите си. Сега с тази "заплата" не е възможно да се храниш и да си подслонен за един месец. Срам!
3
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мината може да има добри икономически резултати, ако не се управляваше от комунист.Комунистите, ако разбираха от икономика, в света нямаше да има комунисти.