Всеки втори българин – мамин синковец! Защо ли?

Едва 16% от нашенците са готови да плащат квартира
Обновена: 2 май 2017 10:14 | 2 май 2017 09:07,
318
Всеки втори българин – мамин синковец! Защо ли?
Снимка: flickr

България се нарежда на второ място в Европа по брой на мамините дечица. Това показват данни на Евростат и американско проучване. Според тях 52,8% от българите между 25 и 34 години продължават да живеят в бащината си къща.

Преди нас в класацията е само Словакия, където 56,6 на сто от жителите в същата възрастова група продължават да живеят с родителите си. В Гърция 51,6% от жените и мъжете между 25 и 34 години делят един покрив с майките си.

Над 40 на сто от румънците, унгарците, поляците, словенците и италианците продължават да живеят с родителите си, въпреки че са прехвърлили Христовата възраст. В Испания, Чехия, Литва и Латвия всеки трети минал 30-те години все още дели покрив с мама и татко.

В скандинавските държави пък 96% от младите хора са напуснали бащините къщипреди навършване на 34 години, въпреки че там жилищата масово са под наем.

Данни на Евростат показват, че през 2015 г. европейците са свивали свое гнездо средно на 26-годишна възраст. Първенци са шведите, които са напуснали родния си дом веднага щом навършат пълнолетие, пише "Монитор".

Според същите данни българите се изнасят под наем или в собствено жилище средно чак на 29 години. В същото време едва 16% от нашенците живеят под наем. Останалите 84 на сто обитават собствени жилища, с което страната ни се нарежда на второ място по брой лични апартаменти или къщи.

Повече от половината от младите българи обаче живеят в мизерни условия, тъй като делят едно и също жилище с няколко поколения, отчита Евростат.

Според резултати от проучване на британската Национална жилищна федерация българите отделят 27 на сто от заплатите си, за да платят наема на жилището, в което живеят. Същото е положението и при белгийците и австрийците.

В Словения, Словакия и Латвия пък наемите са най-евтини – между 13% и 17% от доходите, а във Великобритания най-скъпи – 39 на сто.

Статистиката показва, че най-затруднени с разходите за жилище са младите гърци, датчани, холандци и англичани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


318
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
136
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
общо събрание на блока; съботно почистване на мизерната останала 'градинка', която делиш с още 6 сгради; коли, паркирани навсякъде, домоуправител. и викате, системата се е променила? какво, като някои карат 15 годишно ауди, а се тъпчат в същите дупки? строим офис сгради в покрайнините на градовете, а блъскаме бачкаторите в центъра. ами гетата в южна африка изглеждат така. и за статистиката - хората не 'живеят' с родителите си, хората ОЦЕЛЯВАТ в това, което едва е купено през социализЪма.
135
3
 
17
 
! Отговори
Хехех преди 7 години
Пак антибългарски *** статии... Ако хората имаха нормални доходи и нормални 2-3% ипотечни лихви, всички щяха да имат жилище на 25 години
134
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
149 - а ти каза ли му, че си функционално неграмотен и че те мързи?Щото познавам много млади хора, на които им дават 2000 от раз.
133
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
s 500 lv sredna zaplata za strana za ne-specializiran persona ( okolo 80 % ot naroda ) trudno se kupuva jilishte i she gledat deca .... ama pone za mehani i pochivki v balkana stigat ;) nikoi ne e osuznal che spasenieto e na selo .. na selo si gledash sam hranata ... edno vreme bylgarite po selata bez tok i gsm i televizor imaha zlatni pendari i po 5-8 deca ... a sq na vi tehnologichno razvitie sersemi
132
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Маминото детенци и в Англия да отиде, пак същия плондер ще бъде!
131
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До бегай те бреГлупости, дават се кредити на куцо и сакато, явно не знаете какво говорите. Пример- позната с 30 лева в сметката й отпуснаха 7000 лева кредит, да си купи кола жената.
130
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ДА, ИСТИНСКИЯТ МЪЖ САМ СЪЗДАВА ДОМ И СЕМЕЙСТМО, САМ ОСИГУРЯВА ТОВА СЕМЕЙСТВО.ИНАЧЕ НЕ Е МЪЖ, А ЛИЦЕ ОТ МЪЖКИ ПОЛ. ИМА РАЗЛИКА.
129
11
 
16
 
! Отговори
Жена преди 7 години
Изнесох се на 19 години, заминах да следвам висше в друга държава, после се върнах в България, защото ми предложиха добра позиция. Всичките ми познати и до ден днешен си живеят с мама и татко... ами какъв общ език да намеря вече с тях? Днес мама ми купи това, с татко бях на кафе... за намиране на зрял мъж да не обяснявам какво е положението.
128
2
 
15
 
! Отговори
. преди 7 години
За написаното в тази статия си има термин - инсинуация или иначе казано вадене на категорични, еднозначни твърдения от нееднозначни факти (факти, които могат да се тълкуват по много начини, но се приема за верен само един - този, който ни устройва).
127
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
белите хора в белите държави живеят в КЪЩИ, не в бетонни кошери, които да произвеждат мед за правителството! и между другото, поне на пчелите кошерите им са безплатни и не им ги вземат банките. 30 години кредит при 10% реална лихва за да купиш какво? - обща канализация и стълбище, асансьор от 3ти етаж нагоре и още 50 мрънкащи съседи на същото дередже. не, мерси! и само за статистиката - в същите тези бели държави, кредитът е със застраховка 'безработица' до края на срока, а държавата плаща помощ
126
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
С тези заплати това е. АЗ РОБ НА БАНКА НЯМА ДА СТАНА.-------------------------Като умрат мама и тате, ще си роб на контейнерите
125
14
 
7
 
! Отговори
работодател преди 7 години
Границата между дете и мъж/жена се преминава тогава, когато заживееш самостоятелно. Оправдания да продължаваш да живееш при мама и тати винаги се намират. Де юре пълнолетието е на 18 г., де факто по нашите ширини на 38 г.Не наемам на работа лица живеещи при родителите си ! За мен те са меркантилни и безотговорни. Предпочитам хора с деца. Те са стабилни и отговорни.
124
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ГОЛЯМА ЛЪЖА Е ТОВА " да се грижим за родителите си докрай"ВСЪЩНОСТ Е ОБРАТНОТО,
123
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Живеят при баба си, немците ги хранят и обличат ама приказват за демокрация и евроатлантизъм. Aко не се немските сOциалисти да нахранят тукашните си другари ще *** прави в кожите си от глад бе евротлантистчета.
122
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 134Мне, сменете обкръжението, заобиколете се с интелигентни хора и няма да се налага да ви обяснявам кой се реализирал и кой не. Но ако ви успокоява мисълта, че само престъпниците тук пробиват- ок, живейте си в блажено невежество
121
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ТОВА ЗА МАКАРОНИТЕ СИ Е ТЛЪСТА ЛЪЖАТОГАВА МЕСОТО БЕШЕ ИСТИНСКО, А НЕ 20 ГОДСИШНО ФРЕНСКО ДЪЛБОКО ЗАМРАЗЕНО И КИСНАТО В САЛАМУРА, ЗА ДА ИЗГЛЕЖДА ПРЯСНО.
120
1
 
11
 
! Отговори
Суха стъкмистика преди 7 години
Тук се дават 27% от заплатата за наем. Остават 73% за останалото, което включва данъци, храна, ток, вода, отопление, транспорт, телевизия, интернет... и т.н. и ако остане нещичко - добре ще е. В Англия плащат за жилище цели 39% но останалите 61% са доста повече като реална сума, отколкото нашие 73%. Останалите разходи са на почти същите цени, както и у нас, дори храните са малко по-евтини... От тук нататък, тая статистика да вметете да си я пъхнете някъде на скришно място.
119
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Преди да правите такива генерални обобщения-мамини синчета и дъщери, мързеливи и т.н, напишете истинските причини за това децата да живеят до късна възраст с родителите си. И да не могат да си купят собствено жилище без тяхна помощ. Е по същите, поради които сме: на последно място в Европа по заплати и жизнен стандарт, раждаемост.... ; на първо по бедност и липса на всякаква перспектива за МЛАДИТЕ и образовани ХОРА, по емиграция (обезлюдяване), безработица, болести,.... да продължавам ли?Моите родители са купили апартамента и са го обзавели по време на соца, ако трябваше да го правят през "д
118
1
 
4
 
! Отговори
вкисната опера преди 7 години
Изобщо не им се връзвайте на думите на статистикофинансираните-тестери.Наркоманията и алкохолизмът са толкова прогнили светът ,че смърта на деца на известни личности като Сталоун,самият Леджър,Уитни и дъщеря и,бесилото на Уилямс убийството на Тринити и други и други не им правят впечатление на богатите.Катко Буч си казва не знаят къде е нужника и почват бедните страни с гегата
117
1
 
11
 
! Отговори
другаде е заровено преди 7 години
кучето. още в безумните панелки от 60те, по 55 кв.м., които предопределиха и отрицателната раждаемост (не можеш да гледаш деца на терасата) и всичко останало. в англия повечето имат къщи с двор и като им порасне детето, правят пристройка - елементарни разрешителни се изискват, както е било у нас преди 1945 г. тук, повечето хора имат 2 избора - живеят при родителите си, или хващат пътя за чужбина. има ентусиасти, които плащат квартира, но рано или късно и те заминават за чужбина.