Всеки втори българин – мамин синковец! Защо ли?

Едва 16% от нашенците са готови да плащат квартира
Обновена: 2 май 2017 10:14 | 2 май 2017 09:07,
318
Всеки втори българин – мамин синковец! Защо ли?
Снимка: flickr

България се нарежда на второ място в Европа по брой на мамините дечица. Това показват данни на Евростат и американско проучване. Според тях 52,8% от българите между 25 и 34 години продължават да живеят в бащината си къща.

Преди нас в класацията е само Словакия, където 56,6 на сто от жителите в същата възрастова група продължават да живеят с родителите си. В Гърция 51,6% от жените и мъжете между 25 и 34 години делят един покрив с майките си.

Над 40 на сто от румънците, унгарците, поляците, словенците и италианците продължават да живеят с родителите си, въпреки че са прехвърлили Христовата възраст. В Испания, Чехия, Литва и Латвия всеки трети минал 30-те години все още дели покрив с мама и татко.

В скандинавските държави пък 96% от младите хора са напуснали бащините къщипреди навършване на 34 години, въпреки че там жилищата масово са под наем.

Данни на Евростат показват, че през 2015 г. европейците са свивали свое гнездо средно на 26-годишна възраст. Първенци са шведите, които са напуснали родния си дом веднага щом навършат пълнолетие, пише "Монитор".

Според същите данни българите се изнасят под наем или в собствено жилище средно чак на 29 години. В същото време едва 16% от нашенците живеят под наем. Останалите 84 на сто обитават собствени жилища, с което страната ни се нарежда на второ място по брой лични апартаменти или къщи.

Повече от половината от младите българи обаче живеят в мизерни условия, тъй като делят едно и също жилище с няколко поколения, отчита Евростат.

Според резултати от проучване на британската Национална жилищна федерация българите отделят 27 на сто от заплатите си, за да платят наема на жилището, в което живеят. Същото е положението и при белгийците и австрийците.

В Словения, Словакия и Латвия пък наемите са най-евтини – между 13% и 17% от доходите, а във Великобритания най-скъпи – 39 на сто.

Статистиката показва, че най-затруднени с разходите за жилище са младите гърци, датчани, холандци и англичани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


318
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
156
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А защо да плащам наем ?или както е в американската култура - като проходиш и те пращат в интернат.хахатук семейните ценности са все още на почит.а и у нас старите хора ако нямат някой млад до тях с норамална заплата са го закъсали и те и домовете им (ни).що да живея под наем а жилището ми да се руши понеже нашите нямат пари за ремонти..
155
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 69Аз лично не познавам такива, ако вие познавате- сменете обкръжението.
154
2
 
9
 
! Отговори
Анадолски преди 7 години
Е как бе, иначе пред клавиатурата са големи мъжловци...докъто чуят за казарма:-):-):-):-)
153
0
 
9
 
! Отговори
От години преди 7 години
Управляващите рекламират труда в България като супер евтин, за което се подиграват всички други страни...Това не доведе до никакви реални инвестиции, напротив, дойдоха обирджии
152
0
 
1
 
! Отговори
ВЯРНО- И ЗАВИСТЛИВ преди 7 години
Лоша работа
151
3
 
13
 
! Отговори
69 преди 7 години
е те па другите дето са се изнесли уж самостоятелно да живеят, сякаш не ходят през две седмици да влачат от мама и тати - за екскурзийка, за телефонче и т.н.
150
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"ВИЕ В СОФИЯ ОТ КАКВО СЕ ОПЛАКВАТЕ? големи заплати, ниски цени на парно, вода и ток."И аз това се чудя - заплатите в София са огромни, космически направо. В централата на ЧЕЗ в София, за ИТ инженер с години опит ми предложиха 600 лева нетна заплата. Направо се чудя за какво да ги изхарча тези супер много пари. Отказах работата там, защото просто не знам как ще успея да изхарча тези 600 лева! Супер много са!
149
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ДО 164 - Ами започни работа с по-малко, пък щом си натрупал опит - ще те оценят - заплатата ще тръгне нагоре.
148
0
 
0
 
! Отговори
Статия преди 7 години
До Анонимен 162Ами обърни се към "модерните" управляващи секти, които разсипаха всякакви ценности и образование. Все пак те дават силен пример как неграмотни и безкрупулни типове могат да богатеят стига да са в тон с тая извратена "култура"
147
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До МЪРЗЕЛЪТБългаринът е и много завислив. Ако някой е по-успял от него- бил връзкар и престъпник. Ако имал повече имоти- слагач и реститутка. Ако е по-красив- бил гл*пав.
146
1
 
3
 
! Отговори
МЪРЗЕЛЪТ преди 7 години
Е НАЦИОНАЛНА ЧЕРТА.ПОСЛЕДНИТЕ ДЕСЕТИЛЕТИЯ И НЕГРАМОТНОСТТА.
145
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ВИЕ В СОФИЯ ОТ КАКВО СЕ ОПЛАКВАТЕ?големи заплати, ниски цени на парно, вода и ток.лесен живот - заведения, ресторанти, метро, молове, всякакви забавления, охолен живот.добре почистени улици през зимата, топли офиси, всички са задоволени със всичко.
144
1
 
8
 
! Отговори
Европа преди 7 години
Извън големите градове може да се купи апартамент или къща за не повече от 130000 евро.Всяко младо семейство го прави - ипотека с 2% лихва, държавна помощ за кредита, застраховка ако загубиш работа и минимална заплата къв 1700 евро...Останалото е примитивно робовладелство
143
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Пак антибългарски *** статии"Aми досега като съм бил про-български настроен, прокопсал ли съм? В България е пълно с мъpльовци! Тръгнеш да изплуваш и те дърпат обратно надолу, ей така... от злоба! Писнало ми е от скапани псевдопатриоти, да им слушам гръмките лозунги (и колко била велика България и в миналото и сега), а в същото време да си стоят при мама и тати, за да може родителите им да ги хранят... и си хвърлят фаса на улицата, вместо в кошчето!
142
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 158Като се събудих от кое? Нещо не ви се получи оригиналното.
141
3
 
6
 
! Отговори
Жена преди 7 години
До ЖЕНА 2Не съм съгласна. Нужно е просто да се изнесе като е време, за да се научи сам на отговорност, разполагане с лични финанси, спазване на хигиенни навици и така нататък. Майката и бащата нека са си живи, контактът с тях да е в рамките на нормалното, не мама да идва всяка седмица да носи манджа на чедото си.
140
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ЖенаКато се събуди какво стана?
139
4
 
16
 
! Отговори
Пръц преди 7 години
До 142 работодателПредпочиташ хора с деца защото са уязвими и заради семейните си задължения не могат да ти теглят една майна и да си тръгнат, а ти да можеш да ги мачкаш. Уви все повече хора се ориентираха и напускат развалината БГ. Хубавата новина е, че скоро работодателите ще можете да си наемате сирийски, авгански, иракски и т.н. работници. Те не мрънкат и не скатават, направо бият и убиват. Все пак сте неверници, дори и с еврейската звезда до сърцето.
138
11
 
3
 
! Отговори
ЖЕНА 2 преди 7 години
ЗРЯЛ МЪЖ СЕ СТАВА, КАТО УМРАТ РОДИТЕЛИТЕ.АМА ТОГАВА Е ПРЕЗРЯЛ ВЕЧЕ И НЕ Е КОЙ ЗНАЕ КАКЪВ МЪЖ.
137
1
 
21
 
! Отговори
До Работодател преди 7 години
Работодатели - с лопата да ги ринеш. ЗАПЛАТОДАТЕЛИ са нужни. Иначе ще си живеят по 2-3 семейства в едно жилище.