Силен старт за кабинета "Борисов 3", 32% от българите го харесват

Все пак песимистите за бъдещето остават повече: 53% на 30%
96
Силен старт за кабинета "Борисов 3", 32% от българите го харесват
Снимка: "Галъп интернешънъл"

Кабинетът "Борисов 3" започва своята работа при 32% доверие, което е горе-долу на нивото от предходния мандат на ГЕРБ. Това показват данните от проучване на "Галъп интернешънъл". Проведено между 4 и 11 май.

Още по темата

Недоверието засега е на равнище от 55% и е малко по-ниско от обичайните в последните години стойности над 60%.

Според социолозите това дава на новия кабинет известен начален комфорт.

По традиция у нас негативните оценки за институциите надвишават позитивните, но пък в началото на нов мандат ситуацията винаги е по-благоприятна.

Служебното правителство е успяло да внесе известно успокоение – недоверието в правителството е слязло от нивата над 60% от края на предходния мандат "Борисов" до нива от около и над 50%.

Същата тенденция личи и по стойностите доверие в парламента. И там с идването на служебното правителство, отношението към институцията на Народното събрание става по-благосклонно – отрицателните оценки „слизат“ от нива над 70% в края на предходния мандат до нива чувствително под 70%. Парадоксално, тези по-благоприятни стойности на одобрение в парламента идват в период, когато той на практика отсъства.

Новият парламент стартира с 24% доверие и 66% недоверие. Това са сравнително благоприятни числа на фона на последните години, макар че се запазва цялостната тенденция на подчертан негативизъм към дейността на Народното събрание.

И тук по правило в началото на всяко ново управление, доверието традиционно нараства, но тъй като този път липсва сериозна промяна в лицата, стойностите не показват драматични промени. Големите надежди обикновено идват и с нови лица в политиката, посочват от "Галъп интернешънъл“. 

В началото на май 30% са оптимисти за посоката на развитие на страната, 53% са песимисти.

Според социолозите, макар че песимизмът по традиция да преобладава, като че ли в последните месеци и години има укрепване на позитивните оценки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Уаууууууу, 38% било силен старт???? Абе, вие добре ли сте? Значи по-малко от 50% сега, в началото, преди каквито и да било гафове! Хи-хи-хи.....а например след два месеца КОЛКО % ЩЕ ОСТАНАТ??????? Особенно след ударното повишение на цените на всичко??? Да доживеем да видим!
51
7
 
6
 
! Отговори
Питам преди 6 години
До Анонимен 51 А къде са завършили Луканов , Виденов,Станишев , та съсипаха държавата?
50
0
 
12
 
! Отговори
ДО 50 преди 6 години
ТОЙ БИЗНЕСА И ОТ КРАДЦИ!ДНЕС ЧОВЕКА ДАДЕ ДОБРО НАЧАЛО КАТО ЗАСТРЕЛЯ ДВАМА-ТРИМА ТАРИКАТА-БИЗНЕСМЕНИ!ТИ НА КРАДЦИТЕ РОБОВЛАДЕЛЦ БИЗНЕС ЛИ М ВИКАШ?
49
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нямаш право на правителство щом си под 51 % и следват Радев и нови избори.
48
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Заплатите ги дава бизнесът, но да не забравяме, че условията за бизнес ги дъздават управляващите!
47
10
 
5
 
! Отговори
Отговор преди 6 години
До Анонимен 33 Ако Нинова беше взела властта , тогава щеше да видиш какво значи слаб старт.Същото като при Луканов ,Виденов , Станишев, Орешарски....
46
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Странджа, чувам, че най-добрите герберски тролчета, достигат 200лв дневен надник, при теб каке, 15лв.' Фащаш ли ги ?
45
1
 
0
 
! Отговори
anonimen преди 6 години
баце скрит пас щое то как се играе и се става слуга отговор служи на простия интересно кои дърпа кучето младото средно
44
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Силен старт може да има президента на Франция. Прочетете какво и къде е завършил и го сравнете с наш Винету и Цецо Цървула. Разликата от Земята до небето. И как искате да се развиваме с тези неграмотници? Те не могат да четат и пишат, искате да взимат мъдри управленчески решения. Какъв шанс за развитие имаме? Никакъв. Докато им се разрешава да си купуват изборите ще е така.Силен старт е за корупцията и краденето от всеки и всичко.От схемите по които ГЕРБ получават пари от държ.поръчки, от всичко
43
6
 
5
 
! Отговори
Отговор преди 6 години
До Анонимен 47 КРАТУНАТА ЩЕ ТИ ДАДЕ 1500 ЛВ. ЗАПЛАТА КАТО СЕ НАПЪНЕШ ТРОЙНО. АСЕГА СЕРИОЗНО, ЗАПЛАТИТЕ ГИ ДАВА БИЗНЕСА А НЕ КРАТУНАТА .
42
2
 
13
 
! Отговори
прасчо преди 6 години
плащат на слугински вестници като "Стандарт", който винаги хвали политиците, т. е. лъже.Затова спрях да купувам в-к "Стандарт".Та Герб нямат акъл да управляват добре,можеш ли да сравниш Борисов с професора Герджиков, не може и да става сравнение,разлика от земя до небе.
41
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Силен старт за кабинета "Борисов 3", 32% от българите го харесват"---Звучи като виц. Много смешно заглавие. :)
40
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
КРАТУНАТА КОГА ЩЕ ПОЧНЕ ДА ДАВА 1500 ЛЕВА ЗАПЛАТА ПИТАМ АЗ
39
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Опитвам се да видя нещо положително да драсна тук за гербавите, обаче, нъц. Мизерия, обезлюдени села, демографска катастрофа, битова престъпност, цени, заплати, инвестиции........ ????????????
38
1
 
12
 
! Отговори
varg преди 6 години
32 % от българите гласували за герб по-може да е.
37
16
 
3
 
! Отговори
агенция Нудис преди 6 години
Защо българинът мрази своите политици? Защото все някой друг трябва да му е виновен. Че какво всъщност не мрази българинът? Може би децата, но не винаги. Но със сигурност свинското със зеле по Коледа.
36
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е вица на деня. Кой харесва тулупина от Банкя и цялата му свита лелки и чичковци които краднат перманентно, също така и лъжат? А десетките мои познати познавам само двама. Да си журналист тези години. Обади се Бочката, кихне парички, излиза хвалебствие. Обади се Винкела, задели от Козия рог, дитирамби колко е интелигентен. После Атакиста, той дава малко но и той получава хвалебствия. Малко пари, малка статия. Ехааа, да живей обективната журналистика и Свободата на словото.
35
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Седем години Бойко, седем години на дъното на всички положителни класации и начело на негативните, държави, които ни,,дишаха прахта", сега са ни задминали,,с 200", само, че още има мало...умници, изпитващи оргазъм южно от гърба, при вида на пет квадрата плочки и два сантиметра асфалт.
34
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
45 години ,,харесвахме" едни с 99"9 % и за това я докарахме до тук.Хлапетата това не го знаят. Троловете са задължени да плюят,а невъзпитаните ,,тиквосват" на воля.Слободия .Когато някой е действителноТ.Ъ.П.,това няма как да му бъде обяснено.
33
27
 
4
 
! Отговори
Браво. преди 6 години
Бойко е номер едно! Такъв успешен политик не сме имали от много време . Още няколко мандата със ГЕРБ начело и България ще добие европейски вид.В градовете където ГЕРБ печелят трети мандат има значително видимо подобрение. Навсякъде се подобри инфраструктурата. Няма ги вече онези разбити улици, забунясалите паркове и градинки, неработещото улично осветление.... Всичко ново и ремонтирано. И със санирането на блоковете много хубаво става. Тия които плюят по ГЕРБ са заблудени и прости хора.