"Човекот е настанал во Македония" може и да излезе вярно!

В търсене на люлката на човечеството екип ще копае и там
Обновена: 23 май 2017 14:56 | 23 май 2017 14:36, Веселина Йорданова
75

Снимка: НПМ - БАН

Хипотезата, че първият предчовек е живял на Балканите преди 7,2 млн. години, ще бъде представена на геологически конгрес в Атина в началото на септември. Това каза проф. Николай Спасов на пресконференция в Българската академия на науките.
Още по темата

Проф. Спасов от Националния природонаучен музей при БАН и проф. Мадлен Бьоме от университета в Тюбинген ръководят международен научен колектив от Германия, България, Гърция, Канада, Франция и Австралия, който обосновава твърдението, че еволюционната линия, водеща към човека, се заражда на Балканите преди 7,2 милиона години.

Научното списание PLOS ONE публикува две статии, представящи новата гледна точка. Тя се базира на изкопаеми останки, открити в Гърция (край Пиргос Василисис, на юг от Атина) и в България (местността Азмака край Чирпан).

Според екипа грекопитекът е най-старият хоминин (предчовек), чиято възраст надвишава с няколкостотин години тази на сахелантропа (Sahelanthropus), открит в Чад и смятан досега за най-древен.

Първите реакции от научната общност на представената информация е, че данните са малко, каза проф. Спасов в отговор на въпрос. Вярвам, че постепенно хипотезата ни ще бъде възприета, коментира още той.

Спасов допълни, че данните, на които се основават, действително са малко, но палеонтологията никога не разполага с много данни. Професор Мадлен Бьоме, която се включи в пресконференцията чрез телевръзка от Тюбинген, посочи, че такива фосили като хоменините не са толкова малки, предаде БТА.

За предстоящите дейности на екипа Спасов каза, че още в началото на юни ще продължат разкопките в находището Азмака. Същевременно се работи по възобновяване на изследванията в района на Пиргос Василисис, посочи Бьоме.

Спасов допълни, че техният екип смята през есента да посети Република Македония и да започне разкопки в едно находище, което според фаунистичните данни, би трябвало да има същата възраст.

"Така че нашите братя македонци ще се окажат прави, че "човекот е настанал во Македония", каза проф. Спасов.

Тепърва екипът ще установява как грекопитекът е стигнал от Балканите до Африка. Най-вероятно придвижването на юг се е случило по климатични причини, коментира проф. Спасов. Имаме данни, че в района е имало силно овлажняване, дали това е причината за преместванията все още не може да се каже, допълни той.

Природата преди около 7,2 млн. години на Балканите е била засушлива саванна обстановка, което се установява както от фауната, така и от растителността, коментира Николай Спасов.

Според него саванната обстановка на тогавашната балкано-иранска зоогеографска провинция би трябвало да предшества африканската савана, която виждаме днес.
 


75
Още по темата: БалканиПредчовек
Напиши коментар Коментари
60
0
 
1
 
! Отговори
Божил преди 6 дни
Света е създаден от македонец а македонеца е създаден от оня натурализиран руснак с лула и мустаци,чиято мумия бе изхвърлена на боклука от Хрушчов.
59
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Гръкопитека не е ли мелез между орангутан и гъркиня?
58
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Поредното доказателство че белия и черния човек са произлезли от различни маймуни.
57
4
 
2
 
! Отговори
Македон преди 1 месец
Първият човек на земята е македонец!
56
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пак някакви оли-гофрени намесиха руснаците.На всяка тема-руснаците.Е на това психиатрите му казват Обсесия-т.е. нещо което изцяло те е завладяло!
55
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не Мацедон, а дедото на Мацедон е оплодил всичко оттук чак да японското море значи. И от него са се пръкнали македоноидите, монголоидите, негроидите и сите мулати. ние сме към последните май не сме чисти македоноиди. Аха.

А иначе най-старото златно съкровище пак е оттук.
54
1
 
6
 
! Отговори
1 преди 1 месец
Първото колело създадено от човека е намерено на територията на България.
Първото опработено злато от човек в историята е намерено на територията на България.

Може пък да не е случайно :)
53
1
 
5
 
! Отговори
Мистър 100% преди 1 месец
Това на снимката е македонец,и то на 100%.И никой не може да ме убеди в противното.По интелигентният поглед се познава веднага,гледа като гладно прасе.Мисля че е дядото на Цар Македон,и му се полага място върху Македонското знаме,но понеже слънцето е завзело целият червен чаршаф,да земат та да го турат у средата,с едно зтворено око,така намигайки тарикатската,сякаш казва, ,,Па ги прецакахме сите'', щото нали знаете. ,,Що е маке ,се е тарикат''
52
3
 
0
 
! Отговори
ANYS SHEPTI преди 1 месец
BOI IEBAN I SRABSKA MYZIKA NA TEZI POLYCHOVECI.
51
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Макепитек - първият полумамун.
50
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ПЛАНЕТАТА НА МАЙМУНИТЕ Е ПЪРВИЯТ ИСТОРИЧЕСКИ ФИЛМ ЗА МАКЕДОНИЯ
49
3
 
2
 
! Отговори
Македонац преди 1 месец
Ако сакате да знаете истината улазите у google.mk и напишете "прилепско оро" на бугарски значи прилепско хоро и ке видите кой го игра и ова е истината.
48
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това е известно нарича се макепитек.
47
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е те ся стана тя, каквато стана! Не мож им затвори устата! Остана въпросния питек да е кацнал и от Луната и те тогава и Луната е тяхна.
46
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Homo firomii
45
6
 
1
 
! Отговори
MAKEDON преди 1 месец
E .. dobro be... taka treba.... i Bolgarskite naucinici prv pat da priznaat deka se MAKEDONCI...
44
13
 
27
 
! Отговори
патриот преди 1 месец
за 500г османлиите не успяха да направят от българина нищо друго, руснаците и комунистите за 50г руско иго направиха от българите македонци способни да мразят майка България повече от всичко на света.
43
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ТОВА НА СНИМКАТА ПЪрВИЯТ МАКЕДОНЕЦ ЛИ Е?
42
9
 
19
 
! Отговори
руско менте преди 1 месец
Има ли нещо което е създал руснака да е нещо нормално..ха.ха.ха Македонската нация е дело на Кремъл и на нашите руски мекерета.
41
12
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Макетата са създали света и Руснаците демокрацията ! Да им благодарим : ) Без тях света ,щеше да е джунгла.