Нова теория: Балканският полуостров - люлката на човечеството

Фосили на 7,2 млн. г. може да променят разбирането за произхода ни
Обновена: 23 май 2017 11:51 | 23 май 2017 11:38, Елка Василева
79

Снимка: Reuters

12

Фосили от Гърция и България на маймуноподобни създания, живели преди 7,2 милиона години, може да променят фундаментално разбирането за произхода ни, поставяйки под съмнение твърдението, че еволюционната линия, водеща към човека, се заражда в Африка, предаде Ройтерс.

Изкопаемият хоминид Graecopithecus freibergi, от който са открити долна челюст и зъб, може да е най-старият член в еволюционната линия на човека. Той възниква след отделянето на човешката линия от тази на шимпанзето, най-близкият ни съвременен родственик.

Челюстта, по която има и зъби, беше открита при разкопки в Атина през 1944 г. Предкътникът беше намерен в Южноцентрална България през 2009 г. Учените ги изследваха с помощта на компютърна томография и определиха възрастта им по тази на седиментните скали, в които са били намерени.

Експертите установиха, че развитието на зъбните корени на грекопитека притежава човешки характеристики, които не се намират при шимпанзетата и техните прародители. До преди откритието най-старият хоминид беше сахелантропът (Sahelanthropus), който живял преди 6-7 милиона години в Чад.

Учените от дълго време са единодушни, че човекоподобните произхождат от Африка. Но сега може да се окаже, че Балканският полуостров е люлката на човечеството.

Изследванията не поставят под въпрос твърдението, че нашият вид Homo sapiens е възникнал в Африка преди около 200 хиляди години и по-късно е мигрирал до други части на света, твърдят специалистите.

"Видът ни е еволюирал в Африка, но може да не произлизаме оттам", каза палеонтологът проф. Мадлен Бьоме от германския университет в Тюбинген.

Грекопитекът е мистериозен вид, защото фосилите му са много редки. Той е бил с размерите на женско шимпанзе и е живял в относително смесена гориста и тревиста среда, подобна на африканската савана, заедно с антилопи, жирафи, носорози, слонове, хиени и глигани.

Откритията бяха публикувани в сп. "Плос уан", пише БТА.
 


79
Напиши коментар Коментари
66
0
 
0
 
! Отговори
Пенчо преди 1 седмица
До Анонимен(коментар 44)
Господ Иисус Христос е Истинския Бог,и Той има нещо общо със Старозаветния Богоизбран народ-евреите.
Човека не произлиза от ***. Човека произлиза от първата създадена от Бога човешка двойка-Адам и Ева. Всичко,което е написано в тази статия са пълни лъжи и глупости.
65
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Много ясно че на балканите се е зародил живота. Македонски учени доказаха че света е създаден от бог МАКЕДОН така че всичко е ясно.
Айде със здраве )))
64
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Маи някои ще ходи на умаревци на разходка ми се види
63
0
 
0
 
! Отговори
istinata преди 1 месец
bai Ganuo varni fosila v Afrika. Ot koq piramida go dobarahte nevegi.
62
1
 
0
 
! Отговори
бай тиганио преди 1 месец
верно е ас се лиулах на таа лулка не се лулайте и вие. ее земий0МАКЕДОНСКА Е СА ГЛЕАХ МАРС. КЕ НИ А земат е те това ви вълнува. не 450 лева заплата за цигари не стига хлеб не зимам и ако си мислат умните юе ние ке юекаме да ни увеличат заплатите кога те си искат Е ТОГАВА НЕМА ДА УСТИСКАТ
61
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това е първият македонец.
60
0
 
3
 
! Отговори
Тя има лош дъх преди 1 месец
местя го...
59
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И какво ?
58
3
 
3
 
! Отговори
TOP SECRET преди 1 месец
Да не забравяме че част от сегашното Население в България идват през 11 Век по време на Византия които по-интересно е че са нито христиияни нито мюслумани (когато са дошли по тези Земи) , хора които познават Историята по време на Византия разбирата за какво става въпрос , да не дискриминирам сега не за това съм тука
57
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Голям праз
56
3
 
1
 
! Отговори
До Национален Легион преди 1 месец
До Национален Легион ..... то освен от Анадола е доказано, че ор,ките идват и от едни западнали сибирски провинции, разположени на северо-изток !
55
1
 
5
 
! Отговори
до Партизанката преди 1 месец
Не само Вие сте археолог, но за това, пък очевидно сте полит-археолог.
До момента има доста находки, потвърждаващи, че люлката не е Африка. Масираното генетично изследване на мутациите в Y-хромозомата също недвусмислено потвърждават това. Като археоложка очевидно се досещате какво означава това, но то не е удобно, включително и за Вас. Явно е по-удобно да се снишаваме и да оставим нещата така, без да разбутваме гнездото.
54
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това въобще не е нова теория. Който чете и знае, ще разбере.
53
2
 
4
 
! Отговори
Гробокопач преди 1 месец
За сведение на комун-археоложката, по-долу, тази новина се печеше още с разкопките в "Козарника", но тогава не я пуснахте да мине, решихте да се скатаете и д аоставите нещата в традиционното си русло. Не ви бе писано, обаче, още тогава!
52
4
 
4
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 1 месец
Май ще се потвърди теорията за божествения произход на българите, която разпространяват разни местни пророчици, шаманки и дори една ОШО-последователка и любителка на путин, известна като Алия-ОШО, според която Древокитйския владетел ДонгШу е потомък на нашенеца Дончо, древния град на Маите – "Копан", на български е "Изкопан" и доказва връзката с древните българи, а името на индиянското племе „Крии“ в Канада, което на местен език е "караищина", произлиза от българския глагол каращисвам-смесвам ..
51
4
 
5
 
! Отговори
Гробокопач преди 1 месец
До Партизанката
Вашето иманярстване дълго време ни лъга, гьотере, но аз бях ви писал и преди: 'Не плюйте макетата, оти ша има да апете устине";)))
50
10
 
7
 
! Отговори
Партизанката преди 1 месец
Археолог съм по образование и просто съм възмутена от глупостите, изтипосани в тази статийка!
49
0
 
3
 
! Отговори
Гръкопитек преди 1 месец
Интересно какво ли е пишело в статията преди да мине през нашите журналисти... Сега вече мяза на виц.
48
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
неслуайно по нашите земи има и днес толкова пр'имати.
47
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен

Фотошоп и балъци, които шерват във фейсбук:)
-----
добре, а как ще коментираш намерените издължен черепи?
сигурно и те са фотошоп и шервания на *** във фейсбук...