Кирил и Методий – македонци!? Св. Климент? Нищо подобно!

Путин говорил за македонски земи, не за държава
25 май 2017 10:52,
175

"Нито братята Кирил и Методий са македонци, нито Свети Климент Охридски!" Това каза историкът гл. ас. д-р Владимир Станев пред Bulgaria ON AIR.

Президентът на Македония Георге Иванов по време на срещата си с Владимир Путин е намесил в темата откъде е дошла славянската писменост и основателя на Охридската книжовна школа Свети Климент Охридски.

Изказването на руския президент Владимир Путин предизвика широк отзвук у нас. "Славянската писменост е дошла в Русия от "македонската земя", заяви Путин на среща с македонския си колега Георге Иванов.

Премиерът Бойко Борисов също отговори на това изказване като заяви, че "важното е, че близо 300 милиона пишат и четат на кирилица и в края на краищата обогатяват европейската култура".

Още по темата

Историкът определи думите на премиера ни като дипломатически и допълни, че не смята от българска страна да има желание за обостряне на отношенията между България и Русия.

"Президентът на Русия Владимир Путин говори за преминаване "през" македонските земи, не говори за държава Македония, нито за македонци. Тъй като това изказване се случва на 24 май, по всяка вероятност той визира светите братя Кирил и Методий, тъй като те са от Солун", посочи д-р Станев.

"Самият термин "македонски земи" е доста странен, но ако Путин визира съвременните македонски земи, той може да говори за нещо друго", коментира той.

Според Владимир Станев в създалата се ситуация може просто да става въпрос за дипломатическа куртоазия и не допуска варианта за незнание или някаква форма на провокация.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


175
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 33Братята са били граждани на Византия, но най вероятно да със славянски произход. Азбуката която са създали е Глаголицата, а Кирилицата е нейна преработка.
44
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Господата Кирил и Методий дори не са стъпвали в български земи.Добре че са били учениците им да тръгнат насам и да ги приемат.
43
1
 
3
 
! Отговори
Историяна България преди 6 години
Прабългарите са използвали друга писменост тюркските руни. От тях са взети няколко знака и са внесени в азбуката. По времето на Борис I в България се завръщат антите славянски племена, изгонени от нашите ханове.Те налагат славянския език. И така всички започват да говорят на славянски.Ние говорим за азбука, но тогава сигурно 1000 души са могли да пишат. И ако искаш да научиш нещо, ти се налага да говориш на славянски.
42
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоест създателите на азбуката са двама братя византийци, но азбуката е славянска и по точно българска. как точно става тоя номер?
41
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе някой да е Виждал Карбовски,от вчера го няма,хахах изпокриха се всички кат гущер в маркуч
40
6
 
10
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 6 години
Путин да си държи езика... - зад зъбите..
39
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е какво е това ровене в историята сега? Прилича ми се едно някой е заложил" бомба" преди 10 века и днес е дошъл моментът да бъде детонирана))Кой живее толкова дългоD
38
5
 
9
 
! Отговори
злоб преди 6 години
Показателно е,че ни поздравиха от полското посолство,а не от руското.
37
5
 
4
 
! Отговори
Евроатлантик преди 6 години
Русия е пазител на славянската писменост така е по-добре ние трява да учим афганистански, турски и марокански.
36
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тя не е славянска ами Българска. Кой е ползва е друг въпрос. И аз ползвам самсунг ама, не е български ? Потио понеже не можа да пречупи българия да и вика славянска сега се мъчи да е прехвърли на малката Македония. Да ама ние няма да се откажем. Още 1000 години хората ще знаят че български Цар го е повел това знание.
35
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
аве ей платени смешници
34
1
 
5
 
! Отговори
ДИПЛОМАТИЧЕСКА преди 6 години
КУРТОАЗИЯ?Прекрасно! Сега президент Радев, ако наиситна ДЪРЖИ,че РБългария е европейска страна, а той- ЕВРОПЕЙСКИ президент, трябва да ОТГОВОРИ също с дипл.куртоазия( СЪОТВЕТСТВИЕ), когато дойде Путин: да спомене,че сме отбивали мнго подмолни домогвания на различни страни, за имперски грандомании, че Испания е била също 700 години под ислямска власт , "панта рей", да не се фиксираме и да се бием в гърдите; исторически процеси. Да спомене З.Стоянов, Ив. Вазов- думите им завоевателните цели на Рус
33
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе на какво са пишели българите преди византийските братя Кирил и Методий да им измислят азбуката?
32
0
 
3
 
! Отговори
TOP SECRET преди 6 години
Екатерина Велика не се отказва да слага всички под общ знаменател тост всички за славяни а за Византия нкой не говори всъщност от къде идва славянския език който всъшност е наложен насила от Византия
31
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво го коментирате толкова бе, Путин не знае какво говори. Някой пиян съветник му е подготвял изказването, но толкова е бил зле с махмурлука, че вместо да се рови из компютрите, е звъннал на свой приятел в Македония и го е питал какво трябва да се каже.
30
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Солун по времето на Кирил и Методий е бил град в пределите на Византия. Самите братя са ромеи и никога не са стъпвали на тогавашната българска територия. След смъртта им техните ученици Горазд, Климент, Сава, Наум и Ангеларий идват в България по покана на княз Борис, след като са били изгонени от Великоморавия и създават кирилицата, на която пишем сега.
29
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ко става копринкаджии,кълве ли шарана ? Имаме ли официална държавна реакция от офиса във ЦУМ.Абе някой да е виждал историка русофил Костадин Костадинов за коментар,от вчера и във фейсбук не влиза
28
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Последно Кирил и Методия какви са? Българи, македонци, византийци, гърци, араби, римляни, шведи?
27
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Заради тъпите руснаци, 50 години ни караха да казваме не *** азбука, а славянска! ***! *** лер е куха лейка. И той не е вечен!
26
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Путин може да каже каквото си поиска, а вие кои сте, къде е оня сепаратист Плевела да спаси Крим. Само да не ходи в Крим на море да не го набият Кримчаните.

Спонсорирани публикации