Радев: За обединение на славяните - уважение към историята!

Президентът настоя за дебат за модернизацията на армията ни
87
Радев: За обединение на славяните - уважение към историята!
Снимка: архив, БулФото

Използването на историята като разменна монета в политиката не винаги води до желания резултат. Това заяви държавният глава Румен Радев пред български журналисти в Брюксел в коментар на думите на руския президент Владимир Путин, че славянската писменост е дошла в Русия от македонската земя.

Още по темата
"Вчера беше светъл празник за всички народи, които използват кирилицата. Ако наистина искаме славянските народи да бъдат обединени, това може да стане само ако уважаваме историята, а историята много ясно сочи България като родината на славянската цивилизация и култура", посочи президентът Румен Радев.

Преди участието си в Срещата на държавните и правителствени ръководители на страните-членки на НАТО в Брюксел Радев каза, че България ще работи за препотвърждаване на политическия консенсус във всички държави-членки на НАТО за нарастване на приноса към общите отбранителни способности.

"Целта е 2% от БВП на всяка държава-членка да бъде отделен за нуждите на отбраната. За България е важно, че през миналата година се прекрати тенденцията за съкращаване на личния състав и за намаляване на бюджетите за отбрана. Оттук нататък предстои плавно нарастване до 2024 г. на отбранителните бюджети на всички държави до достигане на този процент, включително и за България", коментира президентът.

Държавният глава посочи също , че засилването на приноса на НАТО в борбата с тероризма е от изключително значение и за Европа, и за региона на Близкия Изток, съобщиха от прессекретариата му.

По думите на президента терористичната заплаха за Европа е все по-силна и НАТО трябва да противодейства.

"Засилването на приноса на Алианса в борбата с тероризма е гарант за намаляване на мигрантските потоци към България", заяви Румен Радев. Президентът отбеляза, че това означава и по-голяма сигурност за държавите от Близкия Изток, които се противопоставят на тероризма в региона, и очакват НАТО да даде ясен политически сигнал за ангажираност и солидарност с техните усилия.

В отговор на въпрос за възможно преразглеждане от правителството на проекти за модернизация на Въоръжените сили, президентът Румен Радев беше категоричен, че ежедневната смяна на позиции и приоритети не работи в интерес на сигурността на България.

"Има решение на парламента и когато тези решения се подкопават от други институции, това означава, че подкопаваме изобщо институционалността в България. Очаквам наистина сериозен дебат по тези важни теми", заяви държавният глава.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя ще обедини кауньите !
26
2
 
11
 
! Отговори
партийно събрание преди 6 години
Моята учителка по български преди години ми казваше....-,,Иване, физически си в клас, но духом.....си далече"...////////Че и този ...Радев....духом е някъде по площадите на Москва...Отнесен е повече и от Чапаев.
25
2
 
7
 
! Отговори
т.е преди 6 години
Живи хора ще ми обясняват как са се чувствали умрелитеДето на ни една хартийка не са се написали македонциПак ли звездите ви го говорят" Г. Делчев можр да е писал че е българин но се е чувствал македонец"Ей тва ви е целата историяЧетете мисли на умрели хора и говорите от техно име
24
0
 
5
 
! Отговори
и кога ги измислифте преди 6 години
Тея обли руни. Че мие много интересноИ за глаголицата същоНе може народ създаден 40-те г. На 20 век да е измислил нещо от 10.Или вече измислихте и машина на времето?
23
9
 
3
 
! Отговори
до 24 преди 6 години
Македонците сме измислили глаголицата и облите руни, когато ние сме имали писменост хан Аспарух още не е бил роден. Вашето мнение няма никакво значение важнo е какво е казал Путин. Гледайте си вашата работа, тъй или иначе до няколко години ще изчезнете и Путин пак ще трябва да признава заслугиге на македонските братя.
22
3
 
2
 
! Отговори
до ЩЕ МИ ПОСОЧИШ ЛИ преди 6 години
Документи ли искаш -аз ти предлагам да срещнеш живи, ЖИВИ хора наследници на македонци имигрирали по света от преди 100 години и в тях е живо македонското самосъзнание . Но това в българските лъжливи медиии няма да го прочетеш . Който търси намира , другия кльопа български парцали .
21
1
 
4
 
! Отговори
ще ми посочиш ли преди 6 години
Едон документ от преди титова югославия в който населението на Македония се определя като македонски народ. Ама не ср връщай чак до Ал. МакедонскиТова е друг народ с друг езикИ като са били македонци що са били чадт от българската екзархия и то по тяхно желание?Ама звездите ви ги говорят тия нещаЧете мисли на отдавна умрели хора брз проблем
20
1
 
5
 
! Отговори
кви обединени преди 6 години
Славяни ? Кви 3 лева на цело?Дали им пука на католиците славяноезични. Не. А на босненците мюсулмани?. НеОстават православните. Които московците винаги са искали да придърпат под свой ботушЗа това е и отричанетоТребва света да почва и свършва с МосковиятаКомплексариНий сме най гоквмата държаваИ кво от това.В Люксембург живеят 100 пъти по добре и не им дреме че са един град.И всичките им хвалби такиваНо мераците големи. Не са мръднали и метър от наследството на монголите
19
8
 
2
 
! Отговори
до Теди преди 6 години
Никакъв македонец не си тогава Теди ...Македонците винаги и на край света гордо застават зад Македония и не се наричат българи и не реват защо България била с малка буква . Ето написах ти я с голяма -стана ли ти гот . Аз го ненавиждам това племе и не се чувствам българин, а македонец . А ти, ти си предател поддал се българска пропаганда , за които Гоце е говорил че най много страда Македония от своите предатели ....
18
0
 
2
 
! Отговори
кухня преди 6 години
До Анонименчака дипломатично втора серия на риалитито "маседонска земя", когато Путин успокоява Захарова.../опа, спрете камерите! Слободанке Коенска, пръсни малко водичка на Миленко, де, какво се цъклиш секаш *** ти те сгащи!/а в следващата серия, Джуковически малко по на север от Античкиот центор на светот заявява...
17
2
 
6
 
! Отговори
Теди преди 6 години
Дядо ми е македонец и аз нямам нищо против Македония. Въпросът е принципно как се пише България.
16
6
 
11
 
! Отговори
Бачо Кико преди 6 години
Как можахме да изберем толкова *** и безличен пРезидент. Само празни приказки от устата му.
15
6
 
4
 
! Отговори
Маке преди 6 години
Вържи попа да е мирно селото, Путин да стои надалеч от туй варварско племе тука и да си прибере дoри посланика ако е умен.
14
7
 
2
 
! Отговори
до Теди преди 6 години
Нарочно Теди я написах с малка буква . Щом българите храчат и не признават Македония и македонците и аз не ги признавам и ще пиша държавата им с малка буква, защото в моите очи са маааалки .
13
1
 
8
 
! Отговори
Теди преди 6 години
България се пише с главна буква 6. Ти с тоя втори клас къде си тръгнал да коментираш неграмотнико.
12
3
 
7
 
! Отговори
... преди 6 години
Колкото по-далеч от Русия, толкова по-добре. Надявам се да ръсят повече глупости, така ще изгубят и малкото останали фенчета на путин.
11
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За какво "обединение на славяните"говори тоз,ами това е целта на Русия,да се обединим и да ни командва по-лесно.Такива опити руснаците и сърбите правиха с Балканската федерация,която да се командва от Белград,подчинен на Москва,на два пъти.Но,мерси.Това не е нашият президент!"Православието" и "славянството" отдавна работят за руските имперски и сръбските сепаратистични интереси.
10
2
 
5
 
! Отговори
до 6 преди 6 години
мемет,що се пънеш за неща дЕт не разбираш.накрая ще пръд неш и ще си изцапаш потурките.аре у лево,
9
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За обединение на славяните, добре.Ама нещо за провокацията да каже няма ли?Нещо като не приемаме уроци по история от държави които изопачават историята. Помните колко смело поучаваше Ердоган на демокрация.Хайде пилоте, дай форсаж на самолета!!Български президент ли си или си от ямболските земи?
8
10
 
6
 
! Отговори
Маке преди 6 години
Много народи не ни поздравиха за празника ни вчера, догодина и Путин няма да ни поздрави и братушките ще идат за гъби или ке си празнуват 9 май 2 пъти и тогава за какво ще се захванете ? Путин е с Макeдония пък вие си воювайте с НАТО никой не ви пречи сами си влязохте там.