Животът на българския ром – предначертан. Децата – в дяволски кръг

"България е прекрасна страна, но е изправена пред големи предизвикателства"
2 юни 2017 19:15,
158
Животът на българския ром – предначертан. Децата – в дяволски кръг
Снимка: Reuters, архив

"Бившата комунистическа страна България от десет години е член на ЕС. Въпреки това в Германия се знае твърде малко за положението в тази черноморска държава. Безработица, бедност, наркотици и организирана престъпност – всичко това принуждава много българи да търсят късмета си в чужбина", пише германският сайт Kath.net и посочва, че Католическата църква подкрепя онези българи, които остават. Сайтът публикува интервю с Флориан Рипка, заместник-директор на благотворителната организация "Църквата помага в беда", който наскоро беше в България.

Гледка, която ти къса сърцето!

Запитан за впечатленията си, Рипка казва: "България е прекрасна страна с богата култура, но е изправена пред големи предизвикателства. Докато бях там често се питах дали онези хора, които са недоволни от пристигащите в Германия българи, ще продължат с упреците, ако поне веднъж с очите си видят колко тежко е положението в самата страна. И до днес в покрайнините на българските градове човек може да види разпадащи се панелни блокове. Гледка, която ти къса сърцето! Днес средната работна заплата там е едва 400 евро. Комунистическата епоха е оставила след себе си още много препятствия: наркотици, корупция, организирана престъпност, мафиотски структури".

Флориан Рипка изтъква, че католиците в България са по-малко от един процент, защото българите по традиция са източноправославни.

"Католическата църква не получава никаква политическа подкрепа в тази страна, а и изобщо не желае да се замесва в политиката, защото там корупцията е видима на всички равнища", казва той. Рипка обяснява, че ябълка на раздора е връщането на църковната собственост, която беше национализирана по времето на комунизма.

"Изглежда, че държавата без проблеми е върнала собствеността на Православната църква, но когато става дума за Католическата, този процес тъпче на място. Непрекъснато се налагат и ограничения, когато католиците поискат техни имоти да бъдат признати за църковни. Така например католическите пасторства не могат да получат данъчни облекчения, а мои събеседници ми разказаха, че дори е замислен закон за забрана на всякаква църковна помощ от чужбина, която не е насочена към БПЦ", добавя Рипка. Той подчертава, че Католическата църква се бори срещу тези планове и разчита на подкрепа от ЕС.

В интервюто за Kath.net заместник-директорът на благотворителната организация "Църквата помага в беда" казва още, че в България и до днес се виждат раните от преследванията срещу християните по време на комунистическия режим.

"В София, например, се срещнах с католически монахини, които били натикани да живеят в една барака до черквата – без тоалетна. Кармелитките пък 40 години живели на тавана на черквата си, защото държавата им взела манастира. 40 години! Спомените за мъчениците от онази епоха все още са живи. Специално място сред тях заема блаженият Евгений Босилков", споделя още той.

Рипка разказва, че през Втората световна война Босилков спасява много български евреи. През 1947 година той става архиерей на Никопол, тоест – на цяла Северна България, а през 1952 година комунистите го арестуват заради непреклонната му християнска вяра и след кратък процес го разстрелват. Рипка казва още, че от онези преследвания са останали дълготрайни следи - много малко хора работят като проповедници или в различните ордени.

"По време на комунизма цяло едно поколение беше изолирано от вярата. А там, където няма корени, трудно расте нещо ново", подчертава Рипка.

Той разказва още, че въпреки това в България е срещнал проповедници, монаси и вярващи, които дават всичко от себе си за оцеляването на вярата.

"Там усетих такава силна и радостна вяра, каквато в Германия ми лиспва. Хората от ордените поемат много активна отговорност за обществото. Посетих един женски манастир в София, където има медицинска амбулатория. Тя е достъпна безплатно за всички - независимо от вярата им, независимо дали са социално слаби, бежанци или роми", казва още той.

С ромите трябва да се работи интензивно

Флориан Рипка изтъква, че огромно поле за дейност е тъкмо работата с етническата група на ромите, цитира Дойче веле.

"Много българи ги презират и ги обругават като "цигани". Самите роми обикновено живеят в изолирани квартали. Житейският път на един ром изглежда предначертан, както ми разказа отец Мартин Жилек, който работи в Казанлък. Децата обикновено не получават нито училищно, нито професионално образование, женят се на по 14 години и много от тях раждат по много деца. Държавата плаща по десет евро детски надбавки месечно на дете и голяма част от ромите живеят единствено от тези пари.

Отец Мартин и другите братя редовно посещават ромските квартали и говорят с родителите. Най-напред предлагат децата им да използват футболното игрище на църквата, където после получават и първите си познания за вярата. Впрочем, тъкмо в момента започват да изграждат един голям център с училище, черква и манастир точно срещу едно огромно ромско селище. В този център децата трябва да намерят изход от дяволския кръг на изолацията", заяви заместник-директорът на благотворителната организация "Църквата помага в беда".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


158
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
1
 
5
 
! Отговори
Американ преди 6 години
Няма лошо ако им дават пари от чужбина. Ама най-добре ще е ако наистина ги направят вярващи - и работещи - католици :-)
57
2
 
4
 
! Отговори
до Край преди 6 години
Човек, аз съм само един анонимник, обаче ти чета коментарите и брат, ако има още 10 -15 човека като теб това общество може да се рестартира.....Жив и здрав!
56
5
 
4
 
! Отговори
Край преди 6 години
Ромите трябва да бъдат оземлени - трябват им програми за трактори и животни. Трябва облекчен ред за строителство на фамилни къщи по селата. И същевременно ЖЕСТОКИ закони против кражбите и ромската престъпност. Мерки за ограничаване на нежеланата раждаемост.
55
5
 
7
 
! Отговори
Вижте снимката преди 6 години
Аз на тази снимка виждам 4 деца..4 деца, които ако се оставят да растат така ще мразят нас, ще мразят, че те са израстнали в ***, че са смятани за втора категория хора, ще се чувстват като вълци от глутница, силни ако са заедно ...ще крадат и ще убиват ...виждам обаче и 4 усмихнати деца, които са деца, на които може да им се покаже слънце, на които може да им се покаже как да са хора, как да работят за себе си, как да имат надежда и мечти, как някой да ги уважава..как да са част от нас
54
3
 
6
 
! Отговори
Край преди 6 години
Ромския проблем се решава ако има здрава БЪЛГАРСКА държава. Българската земя може да храни 20 млн. човека - сега сме под 7 а деца и старци ровят в кофите за храна. Идете в Сърбия идете в Трансилвания идете в Унгария и ще видите как този етнос работи земя РАБОТИ и си гледа децата.И сега черешите дето си ги купихте са брани от роми и асфалта по който се возите е полаган от роми.
53
3
 
5
 
! Отговори
Дойчланд-Мойчланд преди 6 години
Ромите работят и печелят в чужбина ! Има роми работят на две работи ,денем на строежа ,връща се спи 2-3 часа ,нощем отива да чисти имбис , връща се в 4 сутринта спи 2 часа ,става и пак на работа ! как се печелят пари знаете ли или само плямпате пред компютрите !? Тук в този сайт на машината търсачка напишете - дойчланд мойчланд ! Гледайте клипа и вижте как братчет ми е спечелил тези пари ! Иска се труд ,воля ,себеотрицание !
52
1
 
12
 
! Отговори
Хм преди 6 години
Има едно нещо,наречено семейно планиране!Очевидно е,че р.о.мите не трябва да раждат толкова деца,не е добре и за самите тях.Това е първото.Второ,всички трябва да работят,ако трябва-принудително!Ама не мижавото метене на улици,а нещо сериозно!Примерно-залесяване,вкл.покрай магистралите.Трето,Строителни войски съвсем не бяха лоша идея!Всъщност има и четвърто-Контрол над популацията!Не е много европейско,ама май ще се наложи....
51
2
 
14
 
! Отговори
пфу преди 6 години
Още държавни пари ли трябва да загробим в ромите ? Комунистите опитаха. Пълен провал. Дадеш и блокове - става на бунище. Не обичат да чистят, не обичат да мият. Какво остава за четене и писане. И не на мене тия приказки, че не крадат в чужбина. Крадат толкова че дори шведите са пропищяли от тях.
50
1
 
13
 
! Отговори
ЕВАЛЛА, АФУЗАЛИЯТА.. преди 6 години
"НЕПРАВИТЕЛСТВЕНИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ"-----разсадник на "АНТИ-БЪЛГАРСКИ ВЛИЯНИЯ"!ВСИЧКИТЕ СЕ "ФИНАНСИРАТ"---НЕЗАКОННО ОТ ВЪНШНИ АНТИДЪРЖАВНИ ИНТЕРЕСИ!/...Просто --да им се ИЗКАРА "ФИНАНСИРАНЕТО" , НАЯВЕ..И СЕ ПОСТАВИ ПОД КОНТРОЛ./
49
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Прочетете коментарите и ще видите кой е виновен. Възраждане ни трябва и за нас и за тях...възраждане..ама ...възрожденци няма.....
48
1
 
11
 
! Отговори
АФУЗ АЛИ преди 6 години
Господин Президент, внесете законопроект в НС и забранете всички неправителствени организации в България-около 300 в цялата стряна и раябоатата с товая наяселение да се поеме аот зяконните държавни институции. Всичко друго и друге е фалш и измама .
47
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
I v UK sa taka,plashtat si vsichko uchat angliiski,pestyat pari i si kupuvat imoti v Bg i chujbina
46
1
 
11
 
! Отговори
bat sali преди 6 години
Roma e Alkoholna napitka
45
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вие знаете ли че повечето от тях умират 50 годишни..работят най-тежката работа по разни обекти, не са ваксинирани, ядат гадни храни....Това са българи все пак , живеят в България... все едно да имаш тристаен апартамент и да имаш в едната стая умиращи разлагащи се хора и да очакваш да ти стане луксозно жилището. Част от нас са, или ги хващаме и ги приобщаваме малко по-малко - с отворена врата или просто те ще ни превземат с техния начин на живот....младите роми са вратата...
44
3
 
11
 
! Отговори
НЯМА--НЕ СТАВАТ! преди 6 години
В ГЕРМАНИЯ , КАК СТАВАТ...??!!!!В АНГЛИЯ И ГЕРМАНИЯ СИ СПАЗВАТ ЗАКОНИТЕ И ....СИ ЖИВЕЯТ ЧУДЕСНО!ЗНАЯТ ОБАЧЕ ---ЧЕ АКО СГАФЯТ ....ПАК ЩЕ ГИ ВЪРНАТ В БЪЛГАРИЯ /...сиреч: В АДА--на българската действителност/"АЛАШИК МАЙМУН---КАМШИК ИЗТИМЕЗ"../тур.пог./
43
1
 
14
 
! Отговори
Roger преди 6 години
Българският ром не става. Лично аз предпочитам "Хавана клуб" и "Маунт гей". Резен лайм и много лед, по пладне няма равно, че и по икиндия дори.
42
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трябва да се покаже на младите роми, че има изход от това, че има път навън. Че може да живееш по друг начин, и че този друг начин е по-добър. Това някой да го прави? Да го прави наистина? ...само разни намазани бюрократи събират пари по разни инциативи...всичко е бутафория...Н еможе учителката в детската градина да е расистка и да възпитава ромчета да стават достойни граждани..не става ...много сме виновени и ние....
41
4
 
17
 
! Отговори
Не стават! преди 6 години
От 1000 роми един става . Това е истината за съжаление.Какво ли не правиха за тях- даваха им жилища като на бели хора- опустошиха ги.Пращат децата си мръсни и неумити на училище ,а и самите те не се къпят.Където живеят ,там си и хвърлят ***,смрад и мръсотия.Ако им дадат да обработват и изкарват продукция за себе си-бягат и не желаят.Крадат като за световно. Е хайде ,,интегрирайте ги" де. Никой до сега в историята на човечеството не е успял. Ако някога,някой успее ще стане новият Господ.
40
1
 
16
 
! Отговори
ЕВРОGAY преди 6 години
Решението е да вземат всички *** в Германия за да не им се къса сърцето
39
3
 
5
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 6 години
до 58 Гурбета.. Ти ли мразиш Ердоган, Гурбетчийска лицемерна мърршо?Та ти си мечтаеш колкото се може по-скоро Ердоган да осъществи мечтата си с което и на вас- потурчените българи в България- Да осъществи замислената от него пантюркистка дъга започваща от Косово, минаваща през Родопите ни и стигаща до Истанбул.

Спонсорирани публикации