Заплатите ни – 4 пъти по-ниски от европейските. А производителността ни?

Имаме едно от най-високите нива на доходно неравенство
Обновена: 6 юни 2017 15:03 | 6 юни 2017 14:45,
169
Заплатите ни – 4 пъти по-ниски от европейските. А производителността ни?
Снимка: Dnes.bg

Средната работана заплата в България е близо четири пъти по-ниска от тази за ЕС, междувременно доходите ни са два пъти по-ниски от нивата, на които трябва да бъдат при нашата производителност на труда.  Това показват данните на гoдишния дoĸлaд на Института за икономически изследвания при БАН, който отчита резултата от 10 години членство на страната ни в ЕС.

Според него България продължава да е с най-ниското средно месечно възнаграждение – 406 евро, при средно 1508 евро за целия ЕС. Българите получаваме и най-ниската минимална заплата в ЕС - 235 евро, при 1498 евро в Германия, според данни на Евростат за 2016 г. Данните показват още, че България има и едно от най-високите нива на доходно неравенство, което допълнително изостря проблема с бедността, сочи "Труд".

Още по темата

Според икономистите нарастването на реалната работна заплата у нас, все още изостава от брутния вътрешен продукт на страната, като показателят на човек от населението е 47% от средното за ЕС.
 
"В cpaвнeниe c ocтaнaлитe дъpжaви oт Изтoчнa Eвpoпa, пpиcъeдинили ce ĸъм EС пpeди нac, c изĸлючeниe нa ниcĸитe бюджeтни дeфицити и пyбличeн дълг, иĸoнoмичecĸитe и финaнcoви пoĸaзaтeли нa cтpaнaта ни ca нaй-нeзaдoвoлитeлни", коментира проф. Иван Ангелов, член на авторския колектив, изготвил доклада.

Бедните и средните слоеве в България са натоварени с по-големи данъци, отколкото в другите страни-членки, пише още в доклада. Приносът на богатите в консолидирания бюджет на страната ни е 18,5% от общите приходи, при средно равнище 32,4% за ЕС. С изключение на Хърватия и Унгария, ние сме под равнището на приноса на богатите и в останалите източноевропейски страни. 

"След приемането ни в Европейския съюз преди десет години се откриха възможности българите, работещите в чужбина, да пращат пари за семействата си у нас. През 2016 г. тази сума достигна 1,7 млрд. лева", допълни проф. Ангелов.
 
По думите му страната е понесла загуби и пропуснала възможности от членството в ЕС. "Бяхме принудени да изключим преждевременно ядрени блокове в АЕЦ "Козлодуй" и да правим големи разходи за заместващи мощности. Това ни струваше 12 млрд. евро", посочи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


169
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Производителността е въпрос на инвестиции и време. На западът им трябваха 300 години и богатствата на колониите за сегашното ниво. Ние можем само с 30-40 трилиона евро инвестиции за 40-50 години да ги стигмем и да станем като Германия. А станем ли конкурентоспособни след 50 години и след като първо получим 30 трилина, можем да конкурираме Запада и на тях ще им се наложи да уволняват хора защото ще дойдат нашите стоки, а те си произвеждат всичко 10 пъти повече от колкото им трбява, не им трабваме
38
3
 
2
 
! Отговори
Вилислав Василев 26 преди 6 години
До Анонимен 30 не държавата и най-вече Бойко Борисов трябва с закон да задължат бг работодателя да плащат 4 пъти по-висока заплата на общите работници и на майсторите!!!
37
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Заплатите ни 4 пъти по-ниски от европейските. А производителността ни? - 8 пъти по-ниска от европейската !
36
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ПЪРВО И ЕДИНСТВЕНО ПРАВИЛО НА БЪЛГАРСКИЯ "БИЗНЕСМЕН"1. Защо да назначавам трима, като работата може да се свърши и от двама и да се плати за един.
35
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Но и данъците в чужбина са много големи + наемите и разходите за транспорт. Аз бях в Лондон и взимах 1600 паунда като ми оставаха около 600-700 паунда спестени, като се има предвид че живеехме 8 човека в 1 къща и бях на майната си. Пак е по добре от БГ, но за дългосрочно не си заслужава. За 6-9 месеца бива.
34
1
 
25
 
! Отговори
маке преди 6 години
навремето у бг-то работех за 200лв (месечно) и ми обясняваха как нищо не съм правел некадърник съм бил и так далее е ойдех у пропаднала Турция за същия труд ми дадоха 3000$+хотел на аксарай храна кола за тел и за другите екстри ме мръзи да споменавам
33
4
 
14
 
! Отговори
Цецо преди 6 години
Производителността е ниска, защото са ниски заплатите... :)
32
7
 
8
 
! Отговори
Бай Георги преди 6 години
С тяхните данъци и наеми, от 3 000лв ти остават след данъците и наема 600-700лв на месец. Ако живееш в на родителите си апартамента в България с заплата 500лв излиза че си на кажи речи същото ниво. Поне да съм си у дома.
31
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Заварчиктърсене и предлагане пич, като има кой да я направи тук за 18 лева, що някой трябва да даде 200, като с останалия пазар, ти били си купи апартамент в София за 800 хил евро, само зашото в Париж подобен би струвал толкова
30
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ами когато родните ни "бизнесмени" се бръкнат в джобовете за сериозни инвестиции във високопроизводителни машини, поточни линии , а не да "инвестират" в БМВ-та и мерцедеси, любовници и постоянни воаяжи зад граница - тогава и производителността ще се повиши... засега - нищо сериозно няма... това са елементарни неща, съответно - ще се наложи и работниците да се квалифицират... сега просто няма никаква икономика - един скапан туризъм, зърнопроизводство и крадене и износ на дървен материал...
29
2
 
11
 
! Отговори
Обективен преди 6 години
Не знам БАН какво са пресмятали, но всички, които познавам, смятат, че у нас се плаща десетина пъти по-малко, а при равни други условия, работим повече в сравнение с по-напредналите страни от ЕС. Равни други условия, означава една и съща работа с едни и същи инструменти, материали и технологии. Разбира се равни други условия се срещат рядко в България и производителността на труда е доста по-ниска в сравнение с тези по-богати държави в ЕС, примерно 2-3 пъти по-ниска.
28
2
 
22
 
! Отговори
РЕШЕНИЕТО преди 6 години
ТЕРМИНАЛ 2! ДРУГОТО РЕШЕНИЕ Е ДА СЕ РАБОТИ В ЧУЖДЕСТРАННИ ФИРМИ НА ТЕРИТОРИЯТА НА СТРАНАТА И ДА СЕ БОЙКОТИРАТ ЕНИЧАРИТЕ, САМООПРЕДЕЛЯЩИ СЕ КАТО БГ БИЗНЕСМЕНИ!
27
1
 
30
 
! Отговори
Заварчик преди 6 години
Не може тук за прецизна двойна заварка на тръба 1200 мм да ми плащат 18 лв, а в Германия за същата заварка да плащат 200 евро.Ай с...р ....
26
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 15Що говориш глупости бе ? Във фирмата където съм аз се работи на смени нон стоп често събота и неделя - производителността е доста висока само че да хванеш солидната заплата от 700 лв те СЦЕПВАТ буквално
25
8
 
4
 
! Отговори
Димитров преди 6 години
Българите получаваме и най-ниската минимална заплата в ЕС - 235 евро, при 1498 евро в ГерманияОбаче в Германия данъците са между 45-55% + 20-25% задължителни за наем на апартамент понеже са на дъното на европа по притежание на лично жилище. Това никой не го казва като сравняват възнаграждението.
24
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
4 пъти по ниска ама тяхната минимална с нашта средна заплата
23
6
 
10
 
! Отговори
Тончо. преди 6 години
Е то когато хората на запад са трупали капитал ние сме работили в ткзс-то за 200лв.Оборотите на запад са със пъти по-големи.При голям оборот и печалбата ти може да е по-ниска.Където има хора там има печалба.За съжаление нашата пазарна икономика няма нищо общо със западната,при нас е капитализъм точно от руски тип.За това е пазарна икономика ,тоест пазариш се с шефа.Ако не ти изнася търсиш на друго място.Некоректни работодатели има навсякъде,но там съдебната им система е на друго ниво.
22
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българи, толкова ли е трудно да разберете. Олигархията в БГ се опитва да ви накара да работите без пари. Не че и сега ви плащат много, но и това им се вижда доста.Има един много хубав български израз - Искат да вземат и на босия цървулите.
21
1
 
11
 
! Отговори
до един българин преди 6 години
Примерът ти със Сизиф, може да хване дикиш, само в казармата. Където *** се чудеха какво да правят от скука. Но в бизнеса, това не върви. И най-тъъпия бизнесмен, няма да се хване с безполезна дейност, защото ще фалира.
20
0
 
23
 
! Отговори
Вилислав Василев 26 преди 6 години
Аз работя в хотел в Русе и то при дядото на жена ми и вземам 600 лева чисто.. а имам дете и жена и автомобил в северна Европа заплатите са от 8 пъти по-високи от бг в Холандия например средната заплата е 4200 евро а в бг 600 лева чисто ромска държава сме!