Трюфели връщат родни роми от гурбет, надницата – голяма

Цели фамилии си идват от Германия, Белгия, Холандия...
21 юни 2017 20:32,
31
Трюфели връщат родни роми от гурбет, надницата – голяма
Снимка: архив, Reuters

Гъби и билки изкарват поминъка на живеещите в малки градчета като Златарица ромски семейства. За да се включат в гъбената еуфория, цели фамилии гурбетчии зарязват добре платената си работа в Германия, Белгия и Холандия и се връщат заради гъбената треска.

Причината е, че от трюфелите например може да се изкара по една средна месечна заплата само за половин час. Това е в пъти повече от парите, които гурбетчии изкарват на Запад.

Според старите гъбари в Балкана има около 20 вида диворастящи гъби, като 6-7 вида от тях се изкупуват. Най-интересното обаче е, че в Еленския Балкан се ражда и най-скъпата гъба в света, трюфелът.

Изкупната цена зависи от сезона. Най-евтини са те в началото, между 60 и 70 лв. килото, тъй като все още не са толкова ароматни. През есента, когато достигнат своята зрялост цената им може да удари и до 250 лв. за кг, пише "Монитор".

Освен от аромата цената на трюфела зависи и от неговото качество. Най-търсени са онези, които са от 25 грама нагоре, не са червиви и са запазили своята цялост. Те се изнасят директно за Италия и Франция. Като вид в Еленския и Златаришкия балкан, най-разпространен е черният трюфел, има и кафяви, а най-малко са белите, които са и най-скъпи. Това обаче не пречи на онези гъбари, които знаят находищата им, само за половин час да си докарат една средна месечна работна заплата.

Повечето от набраните гъби ромите от Златаришко продават в изкупвателните пунктове. Тъй като там обаче те им се заплащат в зависимост от качеството и се делят на категории, берачите предпочитат да запазят гъбите от най-ниската категория и след това да ги пуснат на пазара във Велико Търново. Там само преди няколко дни кило манатарки непочистени и от най-ниското качество – наядени от червеи или леко започнали да преминават, се продават за цена от 12 лв.

Брането започва още през април, когато се появяват първите тръбенки. Тази година цените са паднали доста, но преди 2-3 лета цената на тръбенката в началото на сезона започвала от 25-30 лв. и постепенно падала до 4 лв. Най-ранобудните и онези, които знаят туфите, където растат гъбите, през първата седмица-две на ден
спокойно си докарват до 150-200 лв.

След тръбенките се появяват и останалите пролетни гъби, челядинката и пачият крак, които са сравнително евтини и се изкупуват по 2-3 и 4-5 лв. за килограм. Манатарката - царицата на гъбите, се търгува в зависимост от качеството, като средната й цена е около 6 лв/кг. По-рядко срещани са и майската гъба и смръчкулата.

Освен с гъби, берачите си докарват допълнителни доходи и от билки. Желаещите да се занимават с брането на лечебни треви обаче са доста по-малко от гъбарите. Причината са ниските изкупни цени на билките и по-трудоемката работа по събирането им. На ден от билки трудно могат да се докарат повече от десетина лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още по темата: Гурбетромигъбитрюфели
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
5
 
! Отговори
Алилуя преди 6 години
Аз се чудя защо никой не иска да работи в туризма и то при тия страхотни заплати от 400 лв за 12 ч. на ден,а те всички беряли гъби и билки.
14
1
 
6
 
! Отговори
въХ преди 6 години
Родата на Мария Захариева се завръща в България.Малелееее какъв ужас.Да бяха си останали в Германия, Белгия, Холандия.Там трюфели няма ли?
13
2
 
6
 
! Отговори
26 преди 6 години
Джипситата навярно са наясно, че при близки срещи с глигани, мечки, глутници вълци или преселници към Европа, по-слабата популация винаги дава фира.
12
3
 
33
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 6 години
Скъпа Мария, не е лесна и вашата журналистическа работа да представите една умираща държава в светли тонове.Понеже имам вила в Еленския Балкан съвсем близо до Златарица съм наясно колко нелепо е написаното от теб.Гората поголовно я изсичат фирми приближени на ГЕРБ. Гъби в нея вече почти няма въпреки обилните дъждове. Трюфели можеш да намериш само с помощта на обучено куче, ако дивите прасета, с които е пълно тук не са те изпреварили.Златарица е хипер бедно и ц.иганизирано градче от селски тип
11
1
 
7
 
! Отговори
11 преди 6 години
Бе ***, как пък никой не се сети, че трюфелите имат десет пъти по-висока цена от тая простотия тука?
10
1
 
20
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
Браво! Само така! Бране гъби, туризъм и селско стопанство, гурбет по чужбина. Това е светлото ни бъдеще!Дерзайте! Икономика, селско стопанство, износ, за какво са ни?Бегом на трюфелите!Те, Германия, Франция, Англия , Скандинавските държави, затова са построили социализъма, реално, защото не са спирали да берат гъби !
9
1
 
14
 
! Отговори
соцялно слаб депутат преди 6 години
Балъци да бъхтят в България не останаха.
8
2
 
17
 
! Отговори
има има преди 6 години
Има има в изобилие и в Родопите,цели семейства от труфели и гъби си изкарва прехраната,,,от крадливата,корумпираната,пропадналата държава файда йок...
7
2
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какви родни?!?Какви Роми?!?Тези са напаст и нямат нищо общо нито с Родината ни, нито с Европа.Причината за голямата им популация тук е в целенасоченото им събиране и заселване по нашите земи от турците по време на Турското робство.Гледали са на тях като на полезна ***, коятоо да им помага да подтискат коренното население.Само ненормалник може да се радва, че се били завърнали тук тези натрапници.
6
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
значи освен трюфели ,б ерат и други гъби ? от сега нататък гъба няма да хапна. или ще е препи.кана от ман.гала , или ще е отровна,защото племето в нищо не влага мисъл.
5
2
 
4
 
! Отговори
Ало измамници преди 6 години
Дали след като излезе от панделата, Люцкан Люцканов ще е пръв берач на трюфелете?!
4
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен--7;превежда се като "ръм". От Ръмпе.
3
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе как се превежда румата РОМ на английски ?Един приятел англичанин не мога му обясня за кой етнос говоря.Той все си мисли че говоря за италианците !!!
2
1
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ходил съм в Еленският Балкан след тези "гъбари" Все едно са ровили глигани! А гъбата трябва да се отреже с ножче, за да се запази мицелът. Но тези неандерталци късат гъбата от земята. След две-три години и гъби няма да има от тези неграмотни ***.
1
1
 
14
 
! Отговори
!!!!! преди 6 години
Това е новина за поминък, А1. И за съкровището на родината ни - природата.