Бизнесът да смята: Наши безработни или внос на работна ръка?

От КНСБ настояват да се инвестира в българите, останали без работа
91
Бизнесът да смята: Наши безработни или внос на работна ръка?
Снимка: Булфото

Да се инвестира в безработни у нас, вместо да внасяме работници от чужбина. Този въпрос поставиха индиректно от КНСБ пред бизнеса по време на семинар за журналисти. От синдиката се обявиха и за равни условия на труд и възнаграждение за едно и също работно място на наши работници и такива от чужбина.

Силен интерес за сезонна заетост от граждани на трети страни към родния пазар на труда се наблюдава през последните шест месеца. По данни на Агенцията по заетостта за сезонна заетост до 90 дни (хотелиерство и ресторантьорство и земеделие) са регистрирани 2797 души за май, юни и първите 10 дни на юли. Позициите са нискоквалифицирани - камериерка, пиколо, общ работник или мияч на съдове, обясни Атанаска Георгиева от синдиката.

Още по темата
Най-много са желаещите да работят у нас украинци, молдовци, следвани от граждани на Македония и Албания. Освен заплата, българският работодател трябва да им осигури и квартира.

"Не искаме да гледаме в канчето на работодателя, нито да се бъркаме в сметките му, но ако инвестират в наши безработни, биха получили работна сила за по-дълъг период от 90 дни", коментира Георгиева.

По данни на Агенцията по заетостта към 31 май безработните у нас са 233 829 души или безработицата е 7.1%. Впечатление правят силно поляризираните групи – продължително безработните, които са към 92 500 и тези без квалификация и специалност - близо 130 хил.

По възраст безработните над 50 години са около 94 хил., а младежите до 29 години без работа са 32 хил. "Това потвърждава, че има наличие на свободен човешки ресурс, който нашата държава и работодателите не могат да впрегнат в дейност и да използват", казаха от синдиката.

Извън сезонната заетост, към останалите режими за достъп до пазара ни интересът отвън е малък. От началото на годината до средата на юни у нас са издадени общо 285 разрешения за чужденци, граждани на общо 36 държави. Те работят в областта на информационните технологии, административните услуги, в образованието, финансите и др. Най-много са издадените разрешения за работа на граждани на Сърбия, Украйна и Русия.

От КНСБ настояха за равнопоставеност за работниците у нас и тези от трети страни, включително в заплатите.

"Не може за камериерка да се искат 3 години опит, завършена професионална степен, а ако позицията се заема от украински гражданин, да не искаме никакъв документ", посочи Георгиева.

От синдиката се обявиха и за засилен засилен контрол при вноса на работници.

КНСБ разчита държавата да поддържа регистър с получилите разрешение за работа с информация за работодателя, длъжността, продължителността на разрешителното и др., както и регистър за посредниците при наемането на работа, които могат да бъдат физически и юридически лица, упълномощени от държавата.

От синдиката смятат, че тази информация трябва да е публична и да има засилен контрол за сключени трудови договори, за реалния размер на възнагражденията, и съответно осигуровките, а двустранните спогодби със съответните страни да бъдат съгласувани с партньорите в Тристранния съвет.

Според решение на МС от 28 юни са одобрени проекти на спогодби за трудова миграция с Армения, Молдова и Украйна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
14
 
15
 
! Отговори
Бай Иван преди 6 години
В България всеки втори е с вишУ. Как си представят някой с вишУ да стане барман или камериерка ? Може и да му предлагат повече отколкото ако работи по специалността си, но ще бъде под неговото достойнство.Та управляващите да вземат да орежат малко университетите, че ще станем нация от началници и няма да има кой да бачка.
30
6
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вносен работник ще излезе най-малко 5-6 бона на месец защото 1 бон за квартира, 1 бон за самолетен билет, 1 бон за осигуровки, 1 бон за виза и 1 бон за заплата.
29
27
 
9
 
! Отговори
:) преди 6 години
Няма хора за каквото и да е в България. В Созопол в скъпа кръчма само сервираха, нямаше кой да прибере мръсните чинии от масите. Аз съм ЗА хора от Украйна и Молдова. Може и да останат.
28
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
taka e
27
3
 
43
 
! Отговори
Мияч преди 6 години
Има хиляди необразовани без желание за работа. Защото е по лесно на масата и нали държавата снася помощи. Шведите защо не де хванат миячи на чинии, но нали е най-лесно да се краде и мурзелува. Шведка с 7 деца взема 2000лв. Българка с 1 се чупи от работа за 600. Политиците ни не искат да се оправим, въртим се в кръг и резултата е на лице-бедни, безработни, западаща държава и имигриращи хора.
26
0
 
63
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като зает в туризма мога да ви кажа как се изненада шефа ни с внисните работници. Украинци трудят се хората, но в момента, който им приключи смяната спират и си тръгват. Устата му увисна, опита се да им каже нещо не дикиш не хвана веднага казаха екстра работа екстра заплащане ако ли не сезират инспекцията по труда, но са и единни и се застават един зад друг не като нас.
25
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Бизнесменти си пишман бизнесмен като повечето от тези дето се кичат с тази титла в България/запомнете веднъж и завинаги с чушки и домати чеверме не става, става лютеница/ марж може да се гони, но си трябва и качество, а без пари и "мама на тате не дава"
24
0
 
19
 
! Отговори
Справедливо и Брутал преди 6 години
От къде ще внасяте, щот производство няма? пп. В основата това което наричаме човек е всъщност *** - чака наготово, краде, мързелът му е заложен! На труд се учи и така става действително човек и свободен! Та няма производство на трудещи се, а готовите кадри са на привършване! С политика на отглеждане на консуматорчета е така в цяла Европа!
23
10
 
1
 
! Отговори
До Калеко преди 6 години
Дай си имейла да ти покажа колко $ имам в банката, и се извинявам предварително че са много. Ходим от години в Гърция и от време нс време Италия и Турция.А ти друже какъв го клатиш или само голям на форума го вадиш.
22
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Калеко АлекоЦените са вдигнати доста високо, но заплатите не са мръднали от 2007ма насам.
21
13
 
10
 
! Отговори
до 18 преди 6 години
Требе да се въведе закон българите да зимат минимум 2 хил лева заплата--Това автоматично ще доведе до удвояване и утрояване на цените на стоките и услугите - нали се сещаш!
20
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Такава дилема не съществува. Бизнесът би трябвало се старае да задържи хората, които му вършат работа и да не се интересува чак толкова от цената на този труд. Ако на някой му остане време, може да прочете за бизнеса с бронежилетки на един българин и да направи разлика с бетонджиите по морето. Просто няма да намери място за сравнение.
19
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименСЪЩО КАТО ***, КОЯТО НЕ МОЖЕ ДА ПИШЕ НА БЪЛГАРСКИ И ЗАТОВА ПОЛЗВА МАЙМУНИЦАТА. СРАМНО Е ДА СЕ ИМАШ ЗА НЕЩО ПО-ТАКА И ДА НЕ МОЖЕШ ДА ПИШЕШ НА РОДНИЯ СИ ЕЗИК.
18
10
 
2
 
! Отговори
Елка да смята преди 6 години
Само китайските профсъюзи могат да се справят с дъмпинга на руската мафия по черноморието , китайците са по организирани от псевдо мафийката с държавата България нъл така форумни милиционерчета с ниски заплати ..... дрън та пляс.
17
5
 
23
 
! Отговори
ВЧЕРА преди 6 години
Вчера се върнах от Албена - навсякъде персонала е от Молдова и Албания , млади хора . Говорят само английски , ама техен си английски . Няма лошо да взимат такива деца . По-добре ли ще ви е в хотела да имате пиколо или сервитьор ром , безработен и ако имате забележки да си доведе ромите роднини да ви счупят китарата ?
16
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
300 MINIMALNA 600 MAKSIMALNA,AKO NE ISKA DA RABOTI BOI DO NASIRANE I SOLENA SKUMRIA.
15
1
 
26
 
! Отговори
гларус преди 6 години
Къде отидоха тези многобройни кадри от ПУЦ-овете и ИМТ - международен туризъм?Даже гларуситеотлетяха към вътрешността по реките ни.
14
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вносните ще искат и скъпи самолетни билети и командировки та колко са по-евтини.
13
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
КНСБ да не са осъзнали, че бат ром и импортираните няма да им плащат членски внос. А за без пари не върви да си плюнчеш устата и да правиш вЕтър по медиите.
12
1
 
23
 
! Отговори
Баце преди 6 години
Аде олан бее, 2-3 хил искали да работят у нас. Ами не да работят то 2-3 мил българи пък работят в чужбина.