Вапцаровата вяра в живота пребори смъртта

Ние ще я предадем и на следващите поколения, заяви Илияна Йотова
23 юли 2017 14:43, Александър Попов
111
Вапцаровата вяра в живота пребори смъртта
Снимка: БТА

Днес се навършват 75 години от разстрела на поета и революционер Никола Вапцаров. В Благоевград отдадоха почит пред барелефа на Вапцаров, разположен на фасадата на едноименния театър в града.

Вапцаров е роден в Банско и загива на 33 години. Разстрелян е заради обвинения, че извършва подривна дейност срещу тогавашната власт.

Вапцаровата вяра в живота пребори смъртта и ние ще продължим да предаваме тази вяра и на следващите поколения. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова на възпоменанието по повод 75-ата годишнина от гибелта на Никола Вапцаров в София.

Поклонението се състоя на Мемориал "Гарнизонно стрелбище".
 
Tалантът на Вапцаров не може да бъде победен от оръжие. Той е поет, превеждан на толкова много езици, че днес трудно можем да преброим страните, в които неговите песни се четат, посочи Илияна Йотова.
 
"Казват, че този, който върви тихо, не оставя пътеки, a този, който си служи само с угоднически думи, не оставя дела. Никола Вапцаров беше различен. В малка книга искрено написа истината за човешкия живот, за любовта към родината, за по-доброто бъдеще. Не само за един народ, а за цялото човечество. С това той е ценен", каза вицепрезидентът и подчерта, че опитът да бъдат заличени Вапцаровите "Моторни песни" е позорен.
 
"Ние сме бъдещите хора, за които мечтаеше и пишеше Никола Вапцаров. Но дали останахме верни на неговата вяра, за която бронебойни патрони нямаше? Дали вярваме в хуманизма и имаме същата социална чувствителност? Или днес използваме красиви думи, без сами да вярваме в тях. Думи, с които търсим доверие, но не обличаме в дела", запита Илияна Йотова и определи Никола Вапцаров като един от най-големите хуманисти и идеалисти на 20-ти век.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Освен терорист е бил и джихадист. А може и марсианец да го изкараш. Зависи от коя гледна точка го квалифицираш. Във всеки случай е невероятен поет и идеалист, обичал е хората и е мечтаел за социална справедливост. От гледна точка на тогавашния режим неговата борба естествено е тероризъм.
59
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ОПОМНИХМЕ СЕ, НО ВЕЧЕ БЕШЕ КЪСНО . От затвора. Цитат на Н. Вапцаров
58
5
 
35
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 6 години
Срамно е да отричате и плюете по един талантлив поет, само защото е живял във времена, когато хората с топки са правели своя избор!!!! Той го е направил!!! Тези които го убиха също... Историята въздаде всекиму заслуженото..
57
4
 
29
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 6 години
До 69Тези дето клаха народа си, както турчин не го е клал, тези дето ни вкараха в Тройния съюз, тези ли порядъчни граждани бранеше държавата!!???
56
19
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бил е член на организирана терористична група, занимаваща се с бомбени атентати. Тогавашна България е бранела порядъчните си граждани и не е толерирала тероризма, за разлика от сега. Бандата е предадена от алкохолика Антон Иванов за две шишета ракия.Бил е и срам за баща си Йонко, който е един достоен българин и родолюбец.
55
25
 
24
 
! Отговори
Shopp преди 6 години
Селско момченце, мачкано от тираничния си баща. Баща му е бил комита от върховистите, сол-*** на Фердинанд, Кольо е решил да го надскочи, като се включи в най-радикалното за времето терористично движение. Само дето не отчел, че на власт е Богдан Филов, а не Стамболийски.
54
9
 
40
 
! Отговори
Реалист преди 6 години
Вапцаров и Ботев - това са двамата, от чиито стихове всеки българин знае по нещо. И двамата са велики, жалкото е, че тогавашните режими са ги убили.
53
4
 
31
 
! Отговори
PD do 56 преди 6 години
А ти си припомни цялото стихотворениеИ днес е пълно с интелигенти, които точно толкоз истерично мразят човека, а още по вече и народа си. Време на изграждаща се интелигенция от градски тип, имитация на европейските господин, и госпожи. разоряване на селото, зараждане на работническа класа, втягане на държавата в империалистически процеси, по разделяне света на свери на влияние.И за всичко това, плаща народа, който само преди 40 години е вкусвал идеала за свободна държава.
52
3
 
35
 
! Отговори
Факт преди 6 години
Тогава са разстрелвали хората, а днес който е срещу мафията го самоубиват.
51
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Грешите, не е терорист!!! Ако питатате Скопените македонци, Вапцаров е световен македонски поет, убит, защото започнал да се бори за правата на Пиринските македонци.
50
5
 
29
 
! Отговори
PD преди 6 години
Няма човешки закон, който да спре стремежа на свободолюбивия Българин. Закони се преправят, строеве се сменят, но винаги когато гнета надмине някаква норма, се появява реакция. Така е било и в древността, така е и днес. Просто, едни имат воля,да се изправят срещу, а други се нагаждат. Но нито една промяна, не е дошла от нагаждачите.
49
17
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вапцаров е разстрелян за тероризъм, а не заради поезията си.
48
19
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Може да е бил велик поет, твърдение, което аз лично не споделям, но от друга страна е бил член на терористична организация, извършваща въоръжени атентати срещу тогавашните институции. Навярно и сред днешните джихадисти има добри поети с възвишени според симпатизантите им идеали, но те си остават терористи, нали?
47
8
 
31
 
! Отговори
Ники преди 6 години
Чичо ми в бил съратник на Вапцаров. Биле са анархисти, борили са се против властта, но не са били комунисти. Какво би станало с Вапцаров след 9 септември? Не знам, но чичо ми бе -активен борец-, а ДС непрекъснато го тормозеха, правиха му обиски и др. гадости. Едва ли щеше да му се размине и на Вапцаров, може би щяха да го изядат прасетата в Белене!
46
14
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Интересно ми е как ли би постъпила с поета Вапцаров социалистическата власт 1944-1989, ако той извършваше подривна дейност срещу нея. Вероятно би свършил като храна на прасетата в Белене. В крайна сметка полицията е намерила експлозиви в квартирата му. Естествено той не е знаел как да ги ползва, а само ги е укривал, но в все пак е бил член на терористична организация, опитала да убие Царя. Ако беше опитал да убие Бай Тошо, щяха да го измъчват до смърт, нали?
45
19
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До PDХубав цитат! Той демонстрира едно несъмнено качество на Вапцаров - в творбите си поетът по правило спори с удобни противници. Да избереш за свой опонент при диспут върху вярата в живота и човешкото една, меко казано, истерична, ви.диотена дама е признак на духовна слабост. Вапцаров така и не намира сили да се сблъска с един достоен, смислен опонент / например теолог/ в подобен спор...Толкова за "силата на вярата му"!
44
13
 
25
 
! Отговори
фактите преди 6 години
Намерени са у него долари предназначени за атентатори на компартията .И той е получавал пари и е бил касиер на Коминтерна действащ срещу България.Осъден е на смърт за предателство ,независимо че е голям поет.
43
3
 
31
 
! Отговори
PD преди 6 години
Ние спориме двама със дама на тема:"Човекът във новото време".А дамата сопната, знаете тропа, нервира се, даже проплаква.Залива ме с кални потоци от ропот и град от словеснаатака. Почакайте казвам, почакайте,нека... Но тя ме прекъсва сърдито: Ах, моля, запрете!Аз мразя човека.Не струва той вашта защита....
42
6
 
21
 
! Отговори
до51 преди 6 години
До Анонименако почетеш малко повече документалистика ще разбереш две неща 1.след атентата в св. Неделя държавата прави всичко възможно да се защити от комунистическия тероризъм.2..След Ньойския договор оръжието на българската армия е укрито у верни хора ,за да не бъде предадено на победителите.Намират се хора говореши езици ,които издават скривалищата . Тези предатели са избивани без съд и присъда от млади офицери от българското раззнаване и именно те са "безследно изчезнали"
41
7
 
24
 
! Отговори
Вапцаров преди 6 години
е бил поет, мечтаел в поетически образи, не е бил комунист, а само мечтател...Подвели са го, а той е витаел в облаците... Има мнго да се чете по делото.За съжаление- съден по законите... И цялата поеетична гилдия, която след 9.09.1944 венцехвали комунизма, СССР на процеса "оживява, преживява", а идеалистът си отиде...Който се е забъркал с комунисти- добро не е видял...( накрая и Димитров пи чай в руския самолет).

Спонсорирани публикации