Вапцаровата вяра в живота пребори смъртта

Ние ще я предадем и на следващите поколения, заяви Илияна Йотова
23 юли 2017 14:43, Александър Попов
111
Вапцаровата вяра в живота пребори смъртта
Снимка: БТА

Днес се навършват 75 години от разстрела на поета и революционер Никола Вапцаров. В Благоевград отдадоха почит пред барелефа на Вапцаров, разположен на фасадата на едноименния театър в града.

Вапцаров е роден в Банско и загива на 33 години. Разстрелян е заради обвинения, че извършва подривна дейност срещу тогавашната власт.

Вапцаровата вяра в живота пребори смъртта и ние ще продължим да предаваме тази вяра и на следващите поколения. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова на възпоменанието по повод 75-ата годишнина от гибелта на Никола Вапцаров в София.

Поклонението се състоя на Мемориал "Гарнизонно стрелбище".
 
Tалантът на Вапцаров не може да бъде победен от оръжие. Той е поет, превеждан на толкова много езици, че днес трудно можем да преброим страните, в които неговите песни се четат, посочи Илияна Йотова.
 
"Казват, че този, който върви тихо, не оставя пътеки, a този, който си служи само с угоднически думи, не оставя дела. Никола Вапцаров беше различен. В малка книга искрено написа истината за човешкия живот, за любовта към родината, за по-доброто бъдеще. Не само за един народ, а за цялото човечество. С това той е ценен", каза вицепрезидентът и подчерта, че опитът да бъдат заличени Вапцаровите "Моторни песни" е позорен.
 
"Ние сме бъдещите хора, за които мечтаеше и пишеше Никола Вапцаров. Но дали останахме верни на неговата вяра, за която бронебойни патрони нямаше? Дали вярваме в хуманизма и имаме същата социална чувствителност? Или днес използваме красиви думи, без сами да вярваме в тях. Думи, с които търсим доверие, но не обличаме в дела", запита Илияна Йотова и определи Никола Вапцаров като един от най-големите хуманисти и идеалисти на 20-ти век.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
18
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гео Милев е убит без съд и присъда за творчеството си, а тоя Вапцаров е осъден за тероризъм съгласно действащите тогава в България закони.
39
14
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Точно какъв революционер е бил и за какво се е борил!? И Йотова е срамота на този пост който заема, да прави соц. пропаганда! Стига носталгии и лъжи! Червените заблуждават и младото поколение за жалост! Вапцаров не е разстрелян за творчество скъпи другари и Йотова!!!
38
19
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Комунистическите животни са терористи и до днес. Последният им терористичен акт беше палежа на строителна техника в центъра на София преди две седмици. Естествено няма задържани. Болшевишките отпадъци могат безнаказано да вилнеят из България. България обаче е била и нормална държава и тогава престъпниците са си получавали заслуженото.
37
18
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
БКП е призната със закон за ПРЕСТЪПНА ОРГАНИЗАЦИЯ, а този е бил член на бойните и терористични групи.
36
10
 
27
 
! Отговори
123 преди 6 години
Хитлер е убиец това е ясно,но да не би Комунистът Сталин да е борец за мир и свобода? Защо трябва да се възхваляват членове на терористична организация като брп(к)
35
14
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този е осъден за терористична дейност. Всяка нормална държава (каквато България е била до Септември 1944) е безмилостна към терористите. Днес терористите са на почит и си ги отглеждаме, затова и Европа и най-вече България загиват.
34
16
 
29
 
! Отговори
Хахаха преди 6 години
Да продаваш Родината си по време на война и да не те разстрелят за това,ще бъде несправедливо,но в България престъпниците са на почит,като живков и компания.
33
7
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Скъпи много клетъчно . Ако сега бутнеш с пръст и кажеш на някой да изрицитира Вапцаров -веднага ще го направи . Същото е и със Ботев . Това са двамата най гениални .Третия е Смирненски . Няма българин който да не знае стихове от тях . И все пак Никола Вапцаров е най гениален . Всички аспекти на живота можеш да откриеш в поезията му ...любов, смърт ,тъга , жажда за справедливост ...всичко . Няма човек който да не открие свое чувство и поне частица от себе си във Вапцаров.
32
7
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И на шосето,точно на завой,се срещат две луксозни лимузини.Това е нашият геройи нашта героиня.Така ли срещаме на пътлюбимите сис лимузини? -Изгрява любовта нив труд -сред дим,сред саждии машини.И после... Сивия живот,борба за хлеб,мечти неясни;и вечер - тесното легло,в което неусетно гаснем...Това е то.Това е драмата.Станалото -е измама.Из "Кино", Н. Вапцаров
31
8
 
38
 
! Отговори
bolbov преди 6 години
Жалоните на комунизма Ботев Смирненски Вапцаров са непоклатимите колони на българската душевност. Те са други няма Неповторимо велики и човечни липсващи у другите народи.
30
12
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Я, единият на снимката не е ли "шведът с ритника" Ралф Сундберг? :)
29
11
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До До 31Истината е, че Борис спасява Вапцаров. При първия процес срещу него, този за взривената фабрика. Право на второ помилване никой няма...
28
18
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен31Скъпо Едно.клетъчно - при наличието на Ботев, Славейков, Яворов, Дебелянов, Далчев / и толкова още други!/, че "Вапцаров е най....." е особена форма на мозъчна недостатъчност, която не е в състояние да схване, че поезията не е спорт, а поле за изява на духовното. А вапцаровското духовно е, меко казано, спорно!
27
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да един наивен идеалист забъркан в интригите, издигнат като знаме от най-различни престъпници и те така.......Нищо ново под слънцето
26
17
 
34
 
! Отговори
Само за протокола.. преди 6 години
..Вапцаров е силен поет, но малцина тук знаят, че цялостната му дейност е антибългарска, като се започне от прякото му участие в терористична дейност срещу българската държава / за това получава смъртната си присъда/ и се стигне до активната му работа по сталинския проект за създаване на македонска нация и култура. Това няма как да буди уважението на българските патриоти. Мало.умието на ИЙ за това, как трябва да се учим на любов към родината от Вапцаров разчита именно на късата памет у шараните!
25
15
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Фашистка България разстреля свой най голям, най гениален и най светвнопризнат поет Никола Вапцаров . Убийците му са ходили на гости в дома му, яли са хляба на семейството му . Когато майката на Никола пише писмо до царя и го моли да го пусне , той мълчи ..Първия куршум не го убива . Фашистите стрелят втори път в тялото на Вапцаров , за да го убият . Не успяха ...Никола Вапцаров винаги ще се чете .
24
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До BurzumИ какво му има на режима на Ердоган аз пиша от Бодрум а ти си в бърлогата си и от яд и от глад не можеш по далече да видиш.
23
7
 
24
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
бсп и ген радев отидоха на рожд ден на симеон борисов да се целуват сьс синана един убиец не е само вапцаров 1918 владаиското вьстание 1925 проф цанковдунав е течал червен 1934 забрана на всички партии откриват се концлагериза хора които не са сьгласни с това за всяка парт глава 50 000 лв от бюджетаслед това рим берлин токио
22
11
 
36
 
! Отговори
деловодител преди 6 години
За каква точно заемана длъжност при Централния комитет на Българската комунистическа партия Вапцаров е бил осъден на смърт? Длъжносттаму е била деловодител. Не е убивал никого и не е правил атентати. Бил е на страната на Антихитлерисктата коалиция - САЩ, Франция, СССР и Великобритания! И не е бил член на БКП! Борис 3 не го е помилвал, защото е мразил деловодителите ли? Или защото Борис 3 е бил на страната на престъпния режим на Хитлер?
21
9
 
41
 
! Отговори
кой от вас? преди 6 години
Такива като вас, от Герб, с кафяви убеждения, разстреляха Вапцаров и продължавате да го разстрелвате и след физическата му смърт! Защото ви е страх! От един покойник, който застана пред дулата на фашистките палачи и даде живота си за това, в което вярваше. Кой от вас, съвременни "интелектуалци", е готов да даде живота си за западняшките ценности? За САЩ, Турция, НАТО и ЕС? За хомосексуалните? За Тръмп и Юнкер? За пожарникаря и суджуците?

Спонсорирани публикации