Депутатите единодушно: Камен Плочев – шеф на НЗОК

Зарече се пред парламента, че няма да се подаде на натиск
14
Депутатите единодушно: Камен Плочев – шеф на НЗОК
Снимка: кадър БНТ

Новият шеф на НЗОК проф. Камен Плочев, когото депутатите избраха почти единодушно само с един въздържал се, се закани, че редовно ще идва в парламента, ако има проблеми в работата му.

Плочев беше единственият кандидат за поста, след като Глинка Комитов хвърли оставка и оттогава временен шеф на НЗОК е подуправителят й Димитър Петров.

Още по темата

Плочев се зарече, че няма да се поддава на натиск от когото и да било и дори, ако се стигне до това, ще напусне шефското място.

"Не бива да допуснем системата да получава сътресения и в най-скоро време ще започна да ви притеснявам, ще идвам, ще ви моля да решаваме проблемите заедно, защото аз съм само изпълнител", обърна се той към народните представители.

Макар че подкрепиха кандидатурата на Плочев, излъчен от ГЕРБ и Обединени патриоти, от опозиционните БСП и ДПС обясниха, че в здравната система има много проблеми.

"Този пост е изключително проветрив, много неустойчив поради няколко причини и на първо място, защото системата е заразена от бацила на недоверието, на хроничното недофинансиране и дефицитът се увеличава непрекъснато", коментира Хасан Адемов от ДПС.

Славчо Велков от БСП припомни, че в 18-годишната работа на НЗОК няма нито един управител, който да е изкарал повече от две години.

Според социалиста Георги Йорданов това, че сега кандидатът да управлява милиардите на НЗОК е само един показва, че има проблеми в системата.

Плочев досега беше началник на Клиниката по инфекциозни болести във ВМА.

При изслушването му в здравната комисия като едно от основните си предложения за промени в работата на касата той очерта пациентите да получават директен достъп до лекар - специалист, а не посредством личните лекари.

Освен това обеща да засили контрола върху изпълнението на медицински услуги, да премахне лобизма от здравната каса и като първа задача ще преразгледа алгоритъма и цените на клиничните пътеки.

Програмата му предвижда също с електронната здравна карта да се разработи механизъм, според който пациентите ще имат пряк достъп до специалист в извънболничната помощ.

"В момента плащаме за бутикова стока, а получаваме стандарт от пазара "Илиянци", каза проф. Плочев в ресорната комисия и допълни, че има предвид, че ще настоява здравната каса да плаща за качество. Той каза, че при създаването на сегашните пътеки е мислено максимално финикийски, а не медицински, и че трябва да се преразгледат най-разходоемките пътеки и дали някой не злоупотребява с тях, например в инвазивната кардиология.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
2
 
! Отговори
Петров преди 6 години
Директори,управители,бордове и други измислени управленски болнични структури, мислят само за собственото си благосъстояние и обогатяване за сметка на пациентите. Необходими са истински ревизии, тотална смяна и търсене на отговорност.
1
0
 
2
 
! Отговори
Кире Либерало преди 6 години
поредния ояден дърт комунист...