Мръсният въздух в България – и ни трови, и ще плащаме заради него

Властта очаква Еврокомисията да осъди България заради праховите частици
22 авг 2017 07:00,
76
Мръсният въздух в България – и ни трови, и ще плащаме заради него
Снимка: архив "Булфото"

Мръсният въздух, който дишаме, освен че ни трови, може да ни излезе и скъп, защото България вероятно ще бъде глобена заради него.

Делото, което Европейската комисия води срещу България още от 2015 година за чистотата на атмосферния въздух, се очаква да влезе в съдебна фаза през септември или малко по-късно.

"Очакваме да ни осъдят", каза министърът на околната среда и водите Нено Димов, цитиран от "24 часа".

Още по темата

Съдебната процедура се води заради превишаване на допустимата доза фини прахови частици във въздуха в редица населени места за времето между 2007 и 2014 година.

Основна причина за подобно замърсяване е фактът, че хората се отопляват на дърва и въглища през зимата, но и заради транспортните средства.

След осъждането страната ни ще разполага с около 18 месеца, през които да докаже, че може да се справи с проблема, преди да започнем да плащаме глоби, каза министърът.

Междувременно около 100 души излязоха на протест в Разград вчера заради мръсен въздух. Хората недоволстват, че вече месец дишат лоши миризми.

Събрани са 280 подписа, с които се настоява да се открие източникът на замърсяването. В сряда общинският съвет в Разград ще заседава извънредно заради проблема.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Значи властта седи и си чака да ни осъдят за мръсния въздух?!А нещо да прави по въпроса за да не се тровим?Зимата идва,а с нея и отоплението на твърдо гориво.Изсекоха горите,но на тази власт какво и дреме.Идете през септември-октомври в южна България/сигурно и на други места е така/и ще видите как по градове и села се режат огромни здрави дървета за огрев,а уж имало контрол.Хората масово се отопляват с дърва.Дори в София в крайните квартали въздуха е ужасен,бълва дим отвсякъде.Как да се спасим?
43
7
 
14
 
! Отговори
данъкоплатец преди 6 години
И до кога стари трошки ще плащат по-нисък данък от новите автомобили?
42
1
 
21
 
! Отговори
богомилът преди 6 години
МОЛЯАААА? ОТОПЛЕНИЕТО И ПРЕВОЗНИТЕ СРЕДСТВА ЛИ??? ЗАЩО НЕ СЕ ГОВОРИ ЗА ЗАВОДИТЕ ЗАМЪРСИТЕЛИ??? ЗА БЕЗУМНАТА СЕЧ??? НЕ ИМ ЛИ СТИСКА ДА КАЖАТ ИСТИНАТА???
41
3
 
10
 
! Отговори
Рънте преди 6 години
Когато карахте Табанти и горяхте Пернишки *** защо не ревяхте ?
40
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хубаво де. Спираме всички МПС-та, както явно искат някакви ....., а въздуха си е пак същият и пак плащаме глоби. Тогава какво правим? Защо трябва да чакаме на някакви ....... да им просветне откъде идва замърсяването, а не се справим с най-големият замърсител както в София, така и навсякъде по света - отоплението с замърсяващо гориво?! Даже вятърът вдигащ ФПЧ от неизмитите улици, замърсява повече от колите.
39
6
 
6
 
! Отговори
Ха,ха,хаааааааа... преди 6 години
....ДА БЛАГОДАРИМ НА ПАРТИЯТА , ЗА КОЕТО.....!!!!!/..и нейните синове и внуци --НА ВЛАСТ/
38
4
 
10
 
! Отговори
До 45 Незнайко преди 6 години
Не смесвай нещата! Аз трудно намирах и намирам място за паркиране в Центъра на София и преди и след 1989-та година. Колите нямат голям дял в замърсяването в София, но чрез плюенето по тях, много лесно се имкитира дейност, разбираема за доста хора, а всъщност ползата е нулева. Замърсяването заради което сега ще ни глобяват е заради отоплението през зимата. През лятото сме в нормите.
37
6
 
11
 
! Отговори
Факт преди 6 години
Глобяват ни заради два големи замърсителя: По-малкият е неизмитите улици в София, а най-голямият замърсител е горенето най-вече през зимата, на въглища, дърва, гуми, пластмаси, отработено масло и какво ли не още. Плямпотенето за колите явно има някаква друга цел, защото даже и всички коли да спрем от движение, въздуха в София реално пак ще си остане мръсен в същата степен, както е сега.
36
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като духне малко по-силен вятър през лятото и замърсяването веднага скача над нормите. Колите ли правят вятъра, та някакви тук смятат, че колите са виновни?
35
0
 
12
 
! Отговори
Истината преди 6 години
Общината беше поръчала изследване, с което да докаже, че колите били най-големият замърсител с ФПЧ в София, което очевидно не е вярно. Според това изследване замърсяването през лятото в ФПЧ е около 70% от максимално допустимите норми (МДН), а през зимата стига до 5-7 пъти над МДН. Според същото това изследване всичката прах вдигана от неизмитите улици от всичко движещо се: вятъра, пешеходци, велосипедисти, тролеи, трамваи, колим камиони, автобуси и т.н., се дължало на колите, а реално не е така
34
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Около 25-30% от максимално допустимите норми на замърсяване с ФПЧ в София е заради деигателите на колите. Лъжата, че колите били виновни за замърсяването и тези глоби има съвсем друга цел: да може Фандъкова да прокара забрани, защото е некадърна да се справи с организацията на движението в София. Истината е, че замърсяването заради неизмитите улици е два пъти по-голямо от замърсяването заради колите, а замърсяяването заради отоплението през зимата е 5-6 пъти по-голямо от всичко останало.
33
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Европа полицията те спира на улицата и ти мери изгорелите газове. Ако не са наред ти спира колата, а тук имаме коли, които толкова пушат,че имам чувството,че не горят бензин или дизел, а дърва и въглища. Да не говорим,че болшинството коли са без катализатори.
32
1
 
14
 
! Отговори
за всичко е виновен преди 6 години
За всичко е виновен Орешарски--каза Тиквата и погледна благо към разписката за депозита си в швейцарската банка. То, заводите нека да си работят, хората са бедни- да си горят крадените дърва и въглища, Лукойл , Девня-нали ми плащат-защо да ги притеснявам. А електората--се разва че за 20г. стари коли, плаща стотинки. Това само в БГ го има, само аз мисля за хората.
31
4
 
6
 
! Отговори
PD преди 6 години
Стига с тези стари коли! Нали няма наивници, които да очакват от едно блокче, колкото четърт хляб, че ще обере частиците от 15 т. дизелово гориво.
30
12
 
14
 
! Отговори
Коли-Лято преди 6 години
Улицата ми беше що годе чиста, когато на ден минаваха 5-10 коли - 2000 г.В момента, малката ми квартална улица е като магистрала. До Пирогов.Въздухът е отвратителен.Айде моля, колите не били замърсител ли? Лятото няма гуми въглища и дърва - факт.Повтарям - Лятото няма въглища и дърва.От Пиротска до Гешов трябва да е пешеходна зона. Шофьори без гаражи да си паркират извън центъра. Имате трамваи и метро. Всички 15 г. трошки ги довлякохте в София.Бива, бива наглост, ама...София-електромобили
29
6
 
10
 
! Отговори
Чикън преди 6 години
В Европа старите коли плащат повече данък от новите. Само у нас е обратното. 30 годишен дизел плаща жълти стотинки, а нова кола между 70 и 600лв /до170к.с/
28
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя министър вместу да направи така ме да не ни глобят вдигна ръце. Е да му се невиди и министъра
27
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С това презастрояване такива са резултатите. Комунистите поне много държаха на междублоковите пространства и отстоянията. В общината говориш с един бюрократ и му обясняваш, че улицата(въобще инфраструктурата-ВиК, Енерго и т.н.) не може да поеме повече трафик, че с построяването на тази сграда се губи естественото проветрение, то си знае неговото. Да отидем всички да живеем в София! В Стрелбище с постряване на небостъргача в градинката се губи проветрението, тя затова си е градинка! Съд трябва
26
9
 
20
 
! Отговори
Дааа преди 6 години
Замърсяването не е от колите, не е от промишленост. Замърсяването е поради пълна липса на почистване. Това е София при Фандъка. Добавете и герберастките избиратели от *** махали и картинката е пълна.
25
5
 
14
 
! Отговори
nkavrakov преди 6 години
Затова,купувайте панелки на по 50 години със разпадащи се асансьори в София за по 1000 евро на квадрат ,със бонус мръсен въздух и прах и се радвайте на живота.