Учителка скандализира!: Децата със спецпотребности – "зверски опасни"

Родители скочиха, Етичната комисия ще реши как да я накаже
25 авг 2017 10:52, Петя Славова
281
Учителка скандализира!: Децата със спецпотребности – "зверски опасни"
Снимка: архив, Reuters

Децата със специални потребности са "зверски опасни", заявява в социалните мрежи една детска учителка.

Изказването й е по повод на 15-годишния Иван, който уби 11-годишната Никол.

На страницата си във Facebook Христина Шиндова обяснява, че децата със специални образователни потребности може да са "зверски опасни".

"Вие давате ли си сметка за какво става въпрос? Колко много деца и хора със СОП има, които се "интегрират" и си ходят без проблем сред нас. А ако тия хора не са достатъчно изследвани и не се занимават достатъчно с тях, те са зверски опасни! Спрете с "приобщаващото образование"! Върнете специалните градини и училища и пансиони за тези деца! Това е опасно за бъдещето на тази планета! Осъзнайте се!"

Още по темата

Коментарът й предизвика недоволство и няколко сдружения на родители с деца със специални образователни потребности (СОП) изпратиха отворено писмо до медиите: "Ние, родителите на деца със специални образователни потребности, сме изключително търпеливи. Години наред се надяваме една институция, която може да бъде изключително полезна за социализацията и развитието на децата ни да стане такава.

Тази институция е българското училище/детска градина. Години наред търпим обиди и пренебрежение от служителите й към нас и към децата ни. Търпим тормоза, на който са подложени децата ни в училище, не само от съучениците им, но и от служители на тази институция. Търпим омаловажаването, а често и покриването на жалбите и сигналите които подаваме до вас като институции, относно тормоз и нередности в училището.

Търпим проформа отговорите на тези жалби. Търпим некомпетентно отношение към децата ни, от хора, които би трябвало да осигуряват тяхната подкрепа. Тези хора са Ваши служители. Търпим, сменяме училища, когато вече стане нетърпимо, и се надяваме децата ни да попаднат на хора. Търпим и водим децата си със страх на училище, с едничката идея и надежда – те да се социализират", пишат родителите.

Христина Шиндова е учител в детска градина и се занимава именно с деца със специални потребности.

"Нито мога с лека ръка да застана на нейна страна, нито да я оневиня. Тя е един добър учител, млад, вярно е, че няма опит, но децата я обичат", каза Ивелина Иванова, директор на детската градина на учителката.

Общината е спряла отпуските на директорката и учителката, за да получи обясненията им.

Директорката Иванова увери пред Нова тв, че въпросната учителка ще бъде наказана.

"Дистанцираме се от тази позиция. Нашата детска градина работи от дълги години с деца, които имат специални образователни потребности. Учителката ще си понесе вината за казаното. Етичната комисия ще реши какво наказание ще й бъде наложено", обясни тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


281
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
39
 
! Отговори
До Да преди 6 години
Преживях нещо подобно в курс по английски. Бяхме в V клас, когато в групата ни записаха една, с 2 год. по-голяма. Започна първият час. След няколко минути новата извади розово шалче, върза си го на главата като булчински воал и заповтаря на висок глас "прасчо, прасчо, прасчо!" Седеше най-отпред. Още няколко занятия имахме, по време на които изведнъж започваше да пее, да пръхти и т.н.Тъжна история. Съчувствам на такива хора, но помощта за тях трябва да е обмислена, а не вредяща на околните.
47
0
 
13
 
! Отговори
Въпрос преди 6 години
Преди да бъдат въведени тези правила за деца със СОП къде и как са били обучавани?Някой може ли да каже, защото и в миналото е имало такива деца?
46
1
 
33
 
! Отговори
Леа преди 6 години
Защо трябва да си понесе наказанието, учителката е права, стига с тези права. Когато човек или който и да едруг индивид застрашава здравето и живота на други, вече няма права. Но света полудя и се ***, затова става анархия, защото всичко е права. А задълженията...къде останаха?
45
1
 
27
 
! Отговори
% от населението? преди 6 години
Някой знае ли в България бройката на тези деца, които само като станат на 18 ще подлудят цялата държава? За колко хиляди говорим?
44
1
 
56
 
! Отговори
123 преди 6 години
Една такова дете със СОП едва не ослепи дъщеря ми-издра я по бузата и клепачите,добре че не беше засегнато окото .Резултатът беше ,че детето ми изживя такъв стрес, започна да заеква,отказа да ходи на градина, жена ми си взе болнични за 1м.,ходихме на детски логопед и психолог-оправи се , но изживяхме такъв ужас.За съжаление на тези деца им трябват специализирани детски заведения,със съответния персонал.Стига с тези глупости за интеграция
43
0
 
45
 
! Отговори
!! преди 6 години
За да не наранят чувствата на "специалните", които така или иначе не осъзнават чувствата, прецакват всички останали, като ги принуждават да търпят нещо, което не е нормано. Факт е, че в класовете в които има подобни деца, успеха и успеваемостта на децата рязко спада. Нормалните деца не заслужават ли равни възможности със другите нормални деца? Защо заради едно "специално" да правим останалите неудачници?!
42
1
 
36
 
! Отговори
100% истина -продълж преди 6 години
Родителите яростно защитаваха "детето" /така го наричаха, а той беше над 30 г./, обиждаха ни точно с тези думи - че постъпката ни е нецивилизована, щом не сме съгласни "и той да се почувства човек и да каже нещо", напомняха ни какви права имат хора като него.Накратко, почти всеки ден или се карахме с тях, или търпяхме. На преводачите се пречеше да ни кажат дори и половината от онова, което обяснява екскурзоводите, а бяхме дали луди пари, за да видим световни паметници на културата!
41
0
 
28
 
! Отговори
Геле преди 6 години
До аздай един пример държавата да е ЗАДЪЛЖИЛА родителите да си свършат работата. Държавата се намесва чак след смъртен случай, неможе да има сигнали за малтретиране на бебе и чак след като почине да видят, че са го хранили с трици и е завивано с найлон като малкото му братче на 5 години се е грижило за него. А преди това къде са били, най-елементарна проверка е щяла да го разбере. Родителите вече отглеждат само "принцове и принцеси", а когато детето е по-специално оле мале...
40
2
 
34
 
! Отговори
100% истина е преди 6 години
Зад думата СОП се крият големи бъдещи проблеми________________________________Преживях нещо уж дребно, но още се потрисам.На една доста скъпа екскурзия възрастна семейна двойка беше довела такъв син, вече зрял мъж. Беше ясно,че е учил и има знания поне на осмокласник.Имаше и тежък говорен дефект.При всяко посещение в музей избутваше преводача, започваше да ръкомаха и с пелтечене той да ни обяснява,явно знаеше нещо за кръстоносците,за кладите и т.н.Протестирахме,родителите яростно ...следва
39
0
 
44
 
! Отговори
Един преди 6 години
Може да е скандализирала разни либералчета, ама е права жената. На тези "специалните" не знаеш как им работи апаратчето и кога ще даде на късо.
38
1
 
42
 
! Отговори
трът преди 6 години
Ценично или не жената е права, но не е това решението. Децата със СОП трябва да бъдат винаги с придружител отговарящ за тяхните действия и защита на самите тях, защото децата не могат да отговарят пред съда за действията си. А обществото освен че трябва да е толеранто, трябва и да е сигурно за нормания живот на мойто и да е. как може едно 11 годишно дете да знае дали друго дете със СОП ще го нарани или не, или обратното?! ЧИновниците се държат като щрауси, щот им е по-лесно.
37
1
 
23
 
! Отговори
в частните е по-зле преди 6 години
Не е точно така. В частните е по-зле. В държавните учителите си затварят очите ако в междучасието някой ритне СОПаджийчето. Тогава родителите местят чадото си от у-ще на у-ще и накрая кацват в частните училища. Там заради таксата непрестижните частни школа с радост ги взимат. Някои частни училища специално се рекламират как добре си работят със СОП. Просто бройката на "различните" е много голяма и се увеличава в геометрична прогресия
36
0
 
49
 
! Отговори
Да преди 6 години
В класът на дъщеря ми има дете със СОП,те се държат нормално с него заедно са от детската ясла до момента ще са 7 клас,но то има много неубоздан характер.Без причина напада и удря децата,което си е опасно.Освен това прекъсва часовете,става,говори и си пее и няма начин учителката да го усмири и да продължи часът!Нямам нищо против тези деца,но трябва институциите да обърнат внимание защото проблем има,и само те не го виждат
35
1
 
56
 
! Отговори
ПРАВА Е! преди 6 години
Пази Боже ,но е права учителката. Моя позната е учителка в детска градина и в групата има 2 такива деца-крещят, блъскат другите деца, а едното дете пъха в устата си всичко което хване и тя всеки ден умира от ужас да не се задави.Интеграция никаква,успех нулев за тези деца,но страдат всички деца ,защото тя не може едно занятие да проведе както трябва.Останалите родители правиха подписка за изключване на двете деца, но директорката не я уважи,защото я страх.Пълен ужас!!!
34
1
 
35
 
! Отговори
Учих с такава мома, преди 6 години
баща й беше от тогавашните "по-равни". Подлуди всички ни с истериите си, с гадните номерца, които ни правеше, когато все пак я взимахме с нас на купон. При това проблемът й беше в лека форма. Бяхме тийнейджъри, разбирахме всичко. Класната настояваше да я "приобщаваме". Беше ужасно. Онази беше с претенции във всичко да е "най", а нямаше акъл и за работничка, но я записаха в СУПомня дивата злоба в очите й, ако някой се отличеше с нещо, ако похвалеха хубавица или ако момиче хванеше свястно гадже.
33
1
 
46
 
! Отговори
интерирация преди 6 години
превърнаха държавните училища в помощни, за да психясат всички и да процъфтяват частните школи
32
0
 
78
 
! Отговори
повишете я преди 6 години
Права е и май е единствената, която не е изперкала в системата. Зад думата СОП се крият големи бъдещи проблеми. Луд човек не можеш го интегрира, а приобщаващото образование е пълна глупост, измислена от некадърници
31
1
 
41
 
! Отговори
аз преди 6 години
До АнонименЕ, хайде стига държавата да е длъжна да осигурява грижи на този и онзи. Може ли малко и родителите да се погрижат, като имат предвид, че детето е различно, че има нужда от друго, неординарно образование. И да не натискат на всяка цена да бъдат "като всички", защото този ни манталитет да сме като другите, ни изяде главата.
30
0
 
36
 
! Отговори
Нема мерки преди 6 години
Явно си е права.
29
0
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
E те това е България сега, да нямаш право на мнение!