С мъка за опустелите ни села: Някои са в гроба, други в града...

Би Би Си разказва за бързо топящото се население на България
7 сеп 2017 18:00,
122
С мъка за опустелите ни села: Някои са в гроба, други в града...
Снимка: BBC

През 1989 г. населението на България е почти 9 млн. Сега е малко над 7 млн., а очакванията са до 2050 г. да бъде по-малко от 5.5 млн. Възможно е до края на века хората в България да бъдат два пъти по-малко, отколкото сега. Това пише журналистката от Би Би Си Рут Алекзандър в материала си за топящото се население на България.

В статията се отбелязва, че основен проблем е ниската раждаемост, миграцията в градовете, както и в чужбина.

Стоян Евтимов е от пернишкото село Пещера. Той ръководи фолклорна група и организира всяка година музикален фестивал, за да съживи традициите. Най-странното за него е, че е на около 30 години, а живее на село, пише Рут Алекзандър.

"Много от приятелите ми, с които съм израснал, отдавна се преместиха в градовете, за да търсят работа. Тук е много трудно да се ожениш, просто защото няма млади хора. Единственият шанс за мен е в града. Ще е много тъжно да напусна селото, но ще трябва да го направя", споделя Стоян.

Преди десет години се е родило последното бебе в селото. А сега малкото момиченце и майка му живеят в Кипър. Това разказа магазинерката Стефка, чиито синове също са се преместили в града.

Тя се притеснява, че магазинът ще трябва да затвори, тъй като няма много клиенти.

"Преди в селото имаше 600 души, а сега сме 13. Някои са в гробището, други са в градовете", разказа и 70-годишният Боян от Калотинци.

"Изоставени сме от всички - от управляващи и от Бога. Политиците не се интересуват нито от старите хора в селата, нито от младите, защото те са в чужбина. Не се интересуват и българската държава изчезва", каза още възрастният мъж.

"Селото беше пълно с хора - млади, стари. Беше толкова забавно и приятно. Сега няма никой в селото и нищо такова не може да се случи. Сега живея сама на моята улица", сподели и баба Станка от Смиров дол.

Хората в района си пазаруват от мобилен магазин. Съпрузите на средна възраст Атанас и Лили минават три пъти седмично през селата със своя ван, зареден с хляб, кисело мляко, цигари, бира. Дори през зимата в снега не пропускат доставките на продукти.

"Има няколко души, приятели сме с всички. Опитваме се да им помогнем, както можем", казва Лили.

Правителството въвежда мерки и се опитва да спре обезлюдяването в страната. Опитва да върне българите в страната, но не иска никой друг, пише още Рут Алекзандър.

"България няма нужда от необразовани бежанци". В статията на Би Би Си се цитират и думите на вицепремиера от "Обединени патриоти" Валери Симеонов от средата на април в парламента.

"Те имат различна култура, религия, както и навици. Благодаря на Бога, че България е една от най-добре защитените държави от мигрантския поток", казва още Симеонов, цитиран в материала.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 112Същност плана Ран Ът не беше изпълнен, за това сме на това дередже.Соц носталгиците няма как да го разберете това.Такива са ви възможностите.
104
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
111 - Ти не си ***, че да те вече вятърът. Всеки носи отговорност останалите за действията си, а подобни мишкарски изказвания са направо отвратителни. Господ е дал свободна воля на човека, а човека си носи ооследствията
103
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На вниманието на "некои" манекени,алкохолици и мустакати политически ана.л.изатори, маскирани като демократични журн.ана.л.изци-по "некои" въпроси за демокрацията и свободата на словото и печата -през гугъла : "Опровержение публикаций стало серьезным ударом по элитной группе репортеров CNN"
102
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Би Би Си разказва за бързо топящото се население на България".Но това не е цялата истина.За народа случващото се е мъка,а за управляващите ни след 1989г е щастие!За тях е чест,гордост и просто успешен бизнес,за което получават международно признание,отличия ,слава и финансови възнаграждения!Да съставиш план,да бъде одобрен от САЩ и обозначен като плана " Ран и Ът" и в продължение на десетилетия точ в точ да го изпълняваш с явното съзнание за резултатите от него-това е висша ЕВРОПЕЙСКА ЦЕННОСТ!
101
4
 
4
 
! Отговори
бивш преди 6 години
поздрави от Дойчланд, бъдете живи и здрави :)
100
0
 
9
 
! Отговори
extremist преди 6 години
Правителството въвежда мерки и се опитва да спре обезлюдяването в страната - ПРАВИТЕЛСТВОТО ВЪВЕЖДА МЕРКИ УЛЕСНЯВАЩИ КРАДЕНЕТО И СЕ ОПИТВА ДА СПРЕ ВСЕКИ ЕДИН БЪЛГАРИН С НЕЩО В ГЛАВАТА...
99
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
и аз помня ... на село всички къщи светеха вечерно време, във всички къщи имаше деца !сега нищо няма ... но природата или Господ си знаят работата.щом така е станало, значи така трябва да бъде. Не тъжете ами се молете Богу, че живота е един миг, а после се изправяме пред Него да отговаряме.
98
1
 
10
 
! Отговори
еванисефамилията преди 6 години
помня н село беше гот, бабинаа градина ,деца ,река щуротии ,глъч,хора,купон ,евтина и качеатвена бира за татковцоте.а сега ...скръб...изкрадоха и керемидите ,остана едн баба жива.а децата и в испания.
97
2
 
6
 
! Отговори
демократизаторите преди 6 години
те така и казаха преди 20 тина години.оня с превръзката на окото и другия.ще изчезнете безследно и никой нямя да ви помни.яма първо ще ви факнем образовнието и здравето.после ще ви правим луди,ще ви шокнем терапевтично.и ще гледяме как ще стане.ями ...стана!правете пааметници белким чунким санким някой ни ьяпомни,че ни е имало.зя археолозите помислете господа гробари.
96
1
 
13
 
! Отговори
Превод от оригинала преди 6 години
Според BBC България е страната с най-бързо топящо се население НА СВЕТА ...Склонен съм да вярвам ... но като виждам омразата между българите си мисля, че това не е случайно.
95
2
 
10
 
! Отговори
Зелен 2 преди 6 години
Излиза, че нашето земеделие, успява да изкара 10 пъти по-малко, от това, което датското успява, при далеч по-неблагоприятни условия. Започнете, да се питатате защо е така, после се питайте, какви ли са последиците и какво доведе до сегашното положение, и някъде, ще се сетите, защо няма жива душа по селата, а тези, който са все още там, масово изнемогват !
94
2
 
9
 
! Отговори
Зелен преди 6 години
Земеделието ни, за коеот в училище ни разказваха, колко велик отрасъл било, е в окаяно състояние. Сравнете Дания. Датчаните, смогват да изнасят земеделска продукция за 41 млр. лева, а за България, тази цифра е 4.9 млр. лева. Ние обработваме, почти с 30% повече земя от тях. Климат и особености на регионите, няма да коментирам, че е плачевно. А нека, да не споменаваме, какви са заплатите, какви са цените и какви са условията (страндартите на ЕС, се считата за доста по-ниски, от датсктите).
93
1
 
10
 
! Отговори
спокойно преди 6 години
и да умрете, герб ще докарат араби на ваше място, важното е да има стабилност за нашите европейски партньори и да се усвоявят фондове.
92
10
 
11
 
! Отговори
Демократ преди 6 години
Нека да умира хората, това не е важно. Важното е, че сега има банани и тоалетна хартия. Обичам демокрацията, защото ни даде банани и тоалетна хартия. Комунистите са лоши, защото не ни даваха банани и тоалетна хартия.
91
2
 
2
 
! Отговори
Циник до Ламбо преди 6 години
Все се канеше да пише какво е преживял...видял, и чул в лагера ( май Тризлат се казваше ...позабравил съм) ...ама си отиде внезапно!
90
1
 
3
 
! Отговори
Циник до nerealista преди 6 години
Не те знам колко си древен...ама си много заблуден!!!
89
3
 
10
 
! Отговори
Циник до Ламбо преди 6 години
Нашите ниви са били във Върбица ( бивше Филево)...дядо ми е разказвал, че най-мързеливите...селски пъдари...назначени по милост...и семействата им получавали помощи в натура по всички християнски празници от по-заможните в селото....та тези пъдари...влезли в двора ни да нациовализират "доброволно" ....той изкарал нагана и ги изгонил...после дошли с милиция...и дядо в Лагер...много пендари да го опазят жив 3 години! Лежал е с Трайчо Костов..съосновател на читалището в селото...комунистически лъжи
88
3
 
1
 
! Отговори
nerealist преди 6 години
До ЛАМБО до 87Няма как да помня, щото не съм толкова "древен'', ама им стигала, доколкото съм чувал от тях. Също съм чувал, че не им отнели животните и дворовете, давали им земя, с която продължили да се занимават, така че не разчитали основно на пенсиите.Ама хората, които пишат по темата, наистина нямат реална представа за ония времена!?И темата за селото я политизирахте!Ай сега изредете- Живков, П,утин, Тръмп, Костов, Орешарски, Гришата, кишата... тутраканската селищна система...
87
2
 
13
 
! Отговори
Циник до nerealista преди 6 години
И аз така...но моят прадядо , и дядо - друго хортуваха...на жената дядото крета с бастунче...на 89 е ....и други ги говори!Проклина национализацията...и до днес!!!
86
3
 
4
 
! Отговори
nerealist преди 6 години
До до nerealistaПропуснах- не съм комунист, никога не съм бил и няма да стана. Просто имах дълголетници в рода си, с които общувах и питах постоянно за "онова" време. И за другото време и т.н. Сегашното време- прехода го изживях сам и все още го изживявам, и виждам, че нещата не са добре. Та, пиши си за машините, изложенията, десидентите... щом вярваш- пиши, лошо няма!