Роми и малки ромчета съдят България в Страсбург! Рушели им къщата!

Европейският съд забрани събарянето на дома им в Пловдив
13 сеп 2017 18:00,
165
Роми и малки ромчета съдят България в Страсбург! Рушели им къщата!
Снимка: архив Булфото

Европейският съд по правата на човека в Страсбург забрани на България да събаря къщата на ромско семейство в "Арман махала" в Пловдив.

Фамилията била с тримесечно дете и не й било осигурено друго жилище.

Съдът в Страсбург ще разгледа с приоритет делото, заведено от семейството и още други пет ромски фамилии, включително и 7 деца, три от които са на възраст под 1 година. Те сезират европейските съдии заради нареденото от властите разрушаване на техните единствени домове "без да бъдат защитени от бездомност".

Още по темата

Новината съобщиха от Българския хелзински комитет, който съдейства на ромите и им оказва правна помощ.

Историята е от през април 2016 година, когато общинските власти в Пловдив започнали разрушаването на ромски къщи в кв. "Хаджи Димитър". Тогава БХК подали искане до Европейския съд за правата на човека да защити ромите.

Правозащитниците поискали съдът "да укàже на държавата да не разрушава домовете им, докато не подсигури алтернативно настаняване при човешки и неунизителни условия така, че да предотврати тяхната бездомност".

На 26.04.2017 г. българските власти поели с писмо ангажимент пред съда в Страсбург, че няма да рушат къщите на шестимата жалбоподатели докато "не им бъде предоставено адекватно алтернативно настаняване".

Въпреки обещанието на правителството обаче преди дни, на 5 септември, общинските власти в Пловдив уведомили един от шестимата жалбоподатели, че ще разрушат жилището му днес, 13.09.2017 г. – без да предложат подслон на него и неговото семейство, включително Милка, тримесечната му внучка, съобщиха от БХК.

Правозащитниците сигнализирали мигновено Европейския съд и от Страсбург дойде забраната правителството да не разрушава ромския дом до 15.09.2017 г.

Съдът се мотивирал с възрастта на детето в семейството и обявил, че ще разгледа делото на ромите срещу България с приоритет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
3
 
30
 
! Отговори
no comment преди 6 години
В Русия много лесно решиха проблема с техния аналог на Бхк - обявиха ги за противодържавни и ги приключиха. Дано и тук се случи възможно най-скоро! А иначе т.нар. Бхк не са нищо повече от предатели и действат срещу Българския народ защитавайки всякакви "онеправдани"личности ,които не са работили един ден през живота си,не са платили една сметка за ток или вода, и крадат и убиват тези на чиито гръб от години живеят като ***!
50
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До hахаромите не трябва да имат само права а и отговорности и задължения както всеки от нас и когато не ги спазват коректно не трябва да имат и права,за това нещо трябва да се приеме закон
49
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да си плащат масрафите като всички нас. Аз ако съм ще им върна обратно дело, че са *** . Като не могат да плащат да си купуват ***
48
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Безродниците от БХК отново против България, само се питам защо никой не повдига въпроса за тумора на България тези от НПО.
47
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До hаха кои са роми?
46
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До hахакои са ромите , ***?
45
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ман*густата, която слага минуси на хора, които казват истината за *** , дано да я напълнят навсякъде с човечета.
44
11
 
2
 
! Отговори
hаха преди 6 години
Ромите си знаят правата ,не като българите :)
43
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
държавата не е длъжна да осигури жилище на който и да е независимо от националността,може да осигури временен подслон в социален дом или постоянен в общинско жилище-ако има свободно,предполагам може да се изгради лагер от фургони ,както при бедствията,но какъвто и да е метода той трябва да е равно приложим за всички а не само за пещерняците дето не го и заслужават с нищо, и защо те са приоритет в нашата страна,да не са със синя кръв или високоблагородни добродетелни люде
42
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сега като подкараме едни дела за "БезДомност", "БезАпартаменнтност", "БезВилност", "БезИмотност", "БезПаричност" и т.н. то БГ-то направо офъща зарзалите;)
41
2
 
17
 
! Отговори
grigor преди 6 години
То и сега няма кой да защити правата ти, ако не хъхриш, не крадеш, не "береш" и не скланяш детето си към проституция, или с други думи ако си бял данъкоплатец. Вече ако си по-екзотичен винаги се намира някой ляв п**ал.
40
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Има голямо значение . Ромеите живеят на не закони места. Събарят им къщите и съдят БГ. Т.е. съдят мен...защото аз ще плащам. Отделно ние всички останали плащаме и данъци. Малко по сериозно с драсканици те.
39
3
 
13
 
! Отговори
ХРИСТИЯНИН преди 6 години
Добре, защо и как има р,оми в България? Американците как си решиха проблемите с индианците едно време, защо и ние да не можем?
38
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Истината е че НЕ ромии съдят БГ, а разни адвокатчета, които правят пари . Държавата трябва да ги вземе на мушка и да ги натиска по всякакъв начин. Това са антибългари. ..търсещи лесни пари.
37
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До VAMOS Цялата държавна администрация върши антидържавна дейност от години, ти за бхк си се загрижил. )
36
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мани ужас. Балък страшен съм да си купувам жилище, вместо да съдя държавата, че не ме е защитила от бездомност....
35
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не мога да разбера защо се цензурира другото име на ромите та те са си точно такива
34
2
 
23
 
! Отговори
Страсбург преди 6 години
като им разрушат незаконните бунгала на *** да ги настаняват в центровете за мигранти, защото те са си точно такива, мигранти.
33
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да отиват при баба Меркел.Те по цвета на кожата се сливат с арабеските.
32
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
*** като стават повече гледаме да ги унищожиме, а с *** не взимаме никакви мерки всички псевдо патриоти през тези години не им пукаше оставиха ги по течението без образование и така 17 години политиците обират народа ,а от друга страна *** източват социалната система