Менда Стоянова: Увеличението от 10% няма да е "на калпак"

Повече пари в бюджета за догодина ще има за образование и сигурност
29
Менда Стоянова: Увеличението от 10% няма да е "на калпак"
Снимка: архив, БулФото

Увеличението от 10%, което ще бъде предвидено в бюджета за догодина, няма да е на калпак. Парите в повече ще са насочени към приоритетни сфери - образование, социална сфера, сигурност.

Още по темата
В разходната част на бюджета е възможно увеличение и като цяло разликата с 2017 година е 2.5 милиарда повече. Тези пари идват от ръста на икономиката, обясни председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова.

700 милиона лева повече разходи за персонал се предвижда да има в Бюджет 2018. Финансовият министър Владислав Горанов коментира, че това означава средно 10% ръст на заплатите в бюджетната сфера.

За 2016 година статистиката отчете 3.9 ръст на БВП, за 2017 година се очаква около 4%, за 2018 година също се предвиждат около 4% ръст.

По думите на Менда Стоянова ръстът на икономиката означава повече приходи в бюджета, повече заетост, по-високи заплати в реалния сектор. "Дойде времето на бюджетните разходи", коментира тя.

За първи път през 2018 година се очаква рязък ръст на минималната работна заплата от 460 на 510 лева. Всички хора, които работят в бюджетната сфера, трябва да получат своето увеличение.

Останалата част от 740-те милиона са насочени преди всичко към приоритетните сектори като образование където предвидените пари са около 330 милиона за заплати и около 150-180 милиона за разходи за качество на образование, програми, повишаване на стипендии в приоритетни специалности, не трябва да се забравя, че ще бъдат вложени и капитални разходи в образователната инфраструктура, посочи депутатът

Друг сектор, за който са предвидени голяма част от парите, е сектор за сигурност, отбрана и МВР.

Специално за армията има около 100 милиона допълнително за заплати. Там има предвидени сериозни капитални разходи за модернизиране на въоръжението - 490 милиона. За заплати на полицаите са отделени 55-60 милиона лева, което е около 5-6% увеличение на заплатите, каза Стоянова.

Третата приоритетна сфера, която ще получи над един милиард, е социалната и здравната. Парите ще отидат за пенсии, за здравеопазване, за социални подпомагания в различните сфери. Според Менда Стоянова трябва да се помисли за увеличение на заплатите с цел привличане на хора с капацитет, които да обслужват социалната сфера.

Очакват се обаче и промени в различни наредби. Предвиждат се увеличения на праговете, от които хората имат право на социални помощи или доплащания. Другата тенденция е фокусирането на социалните помощи към онези, които имат реална нужда от тях. По този начин ще се повиши размерът им, така че те да почувства реално, че имат помощ от държавата, обясни Стоянова. Според нея сега много хора се възползват от социалната система, а голяма част от тях могат да се грижат и сами за себе си.

"Не трябва да се забравят и инфраструктурните проекти, които продължават. Големите инфраструктурни проекти ще се финанират от европейски програми, но и в бюджета са планирани сериозни суми за тях. АМ "Хемус" няма да може да се изпълни по европроект, например", каза шефката на бюджетната комисия.


29
Още от Общество
Болните от Алцхаймер – разход, а не инвестиция
Напиши коментар Коментари
29
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
А защо не казвате за увеличението на осигуровките . Реално увеличението няма да е 10 процента, а много по-малко.
28
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
ГНИДА !
27
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Не е менда а мента! Много и отива!
26
1
 
1
 
! Отговори
1 преди 1 седмица
До Активист на БКП,счетоводителката на българина Цар киро.
25
1
 
8
 
! Отговори
Пророкът Гочо преди 1 седмица
Мин-джа Стоянова обясни на тиквичките как ще папкат,ако слушкат.
24
1
 
9
 
! Отговори
пенко преди 1 седмица
От две неща- задължително повръщам ! Първото е червено вино , А ВТОРОТО Е -САМОВЛЮБЕНИЯТ КЛИМАКС-ДРИСЪЛ " МЕНТЕТО НА СТОЯН " !!!
23
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Откъде смятате това увеличение всяка година? Може би увеличението идва от актуализираните депутатски заплати и бюджетно обвързани бизнесмени. Направете по детаилна справка по професии за последните 10години. Като не смятате легализирането на доходите, защото то реално не увеличава доходите на хората. Това бабе е опасно!
22
1
 
12
 
! Отговори
Андрешко преди 1 седмица
МЕНТА Стоянова - това име й подхожда повече!
21
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Българоубийци!
20
5
 
6
 
! Отговори
частник преди 1 седмица
е как да няма пара за бюджетната сфера ?!, то ако не е тя, кой ще ти гласува за ГР*ОБ ??
19
4
 
17
 
! Отговори
Активист на БКП преди 1 седмица
Председател на бюджетна комисия в Парламента !!! Тая е обикновена провинциална счетоводителка,бе хора !!!
18
3
 
9
 
! Отговори
овчи народ преди 1 седмица
Ми управляващите са функция от народа!Ккаво чудно има,каквито избирателите,такива и управляващите!
17
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Невежа. Цялото правителство се състои от невежи, цялото НС е пълно с невежи, малцина има спецалисти, малцина с юридическо образование. В каква държава живеем, некадърници да ни управляват. Ами - прост народ сме. Простата истина.
16
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Сега ще вземат от частният сектор да налеят в държавния, след 10 години повечето малки фирмички ще са фалирали и хората ще са избягали в чужбина, ще остане един град с офиси, складове и няколко зомбирани програмистчета работещи в чуждестранни компании, останалото ромско гето и все така *игания, както сега, ама двойно повече!
15
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Заради ръста на икономиката било увеличението, хахахаха, добре че натеглихте заеми, к***о. 2030-та един град икономика с малко млади в него и то българи, останалото ромско гето, хрантутници на държавна работа и пенсионери, няма да има кой да връща натрупаните дългове, а тия ще се изнижат без да разберем за тях, както всички останали досега...
14
2
 
16
 
! Отговори
е преди 1 седмица
Една изключително неприятна жена...Спомням си и за казаните за варене на ракия какви ни ги приказваше. Мислех си, че още тогава някой юнак българин ще я бастиса...
13
2
 
24
 
! Отговори
от отвартен преди 1 седмица
Гнусна мендо, знаем че няма да е на калпак увеличението, увеличението ще е само за вашите калпаци, както винаги!
12
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Мундо.тоя лъст на икономиката ви не се вижда реално ма!Като гледам обрулената и разпадаща се държавичка!България не е само Софето!Ръст на икономиката само на хартия
11
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Нема да е на калпак, а на тиква. Хаха!
10
0
 
20
 
! Отговори
Пенсионер преди 1 седмица
А кога най-после ще преизчислят пенсиите на всички пенсионери, както беше обещано?