Зимата наближава: Дървата за огрев се бавят и поскъпват

Ненавременни доставки и почти двоен скок в цената преди студа
Обновена: 15 окт 2017 17:26 | 15 окт 2017 15:05, Красимир Ангелов
69

Проблем за хората, които се отопляват на дърва, се очертава в месеците преди големия студ. Масово забавяне на поръчките и поскъпване на доставките, отчитат тази есен.

Купувачите са неприятно изненадани и от факта, че дървата за огрев са поскъпнали чувствително.

Според фирмите, добиващи и продаващи дървесина, трудно могат да се намерят хора за работа, откъдето идва и забавянето на доставките.

Има и друг проблем, за който фирмите отдавна сигнализират институциите, но без резултат. Според закона те имат право на само 1/3 от дърводобива в региона.

Местните фирми уверяват, че изнасят само дървесина като акациевата, която не е подходяща за огрев.

Повече по темата вижте в репортажа на телевизия Bulgaria On Air

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
5
 
33
 
! Отговори
РУССКАЯ УШАНКА преди 6 години
Я ОЧЕНЬ БЛАГОДАРЕН НА УШАНУ , У ДОМА И НА УЛИЦУ ЕТО УШАНКУ НЕРАЗДЕЛЬНАЯ ЧАСТ ОТ МОЯ ЖИЗНЬ
23
1
 
40
 
! Отговори
мачу пикчу преди 6 години
Дървата поскъпват главно заради "Свилоза" и "Кроншпан" на които шефовете на предприятията дават огромни количества за комисионни....това е !
22
2
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ГУРБЕТЧИЯТАНякои може и да се отопляват на дърва..ама собственици на жилища ! А пък ти им бачкай на германците за наем .Германия не е това каквото беше !
21
9
 
37
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯТА преди 6 години
До АнонименХЕМ ЖИВЕЕШ В ГРАДА ,А ХЪК СЕ ОТОПЛЯВАШ С ДЪРВА И *** ,ПРАВИШ СИ ЗИМНИНА ,АКО ИМАШ МАЛЪК ДВОР ВМЕСТО ЦВЕТЯ САДИШ ДОМАТИ , А СИ СТАНАЛ С МЕНЕ ДА СЕ СРАВНЯВАШ ! ТИ НЕ СИ ДОБРЕ !
20
8
 
36
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯТА преди 6 години
До АнонименЕ и какво ...пак си оставяш селянин ,макар и в Германия !:) СЕЛЯНИН ,АМА В ДРУГА ЕПОХА ! А ПРИ ВАС ДОРИ ГРАЖДАНИТЕ СЕ ОТОПЛЯВАТ НА ДЪРВА ,ЖИВЕЕТЕ ПРЕЗ 17-ти ВЕК
19
8
 
37
 
! Отговори
РУССКАЯ УШАНКА преди 6 години
У НАС СИТУАЦИЮ ТОЖЕ КАК В БОЛГАРИИ !
18
2
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ГУРБЕТЧИЯТАЕ и какво ...пак си оставяш селянин ,макар и в Германия !:)
17
17
 
38
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯТА преди 6 години
С ДЪРВА И *** СЕ ОТОПЛЯВАТЕ ,ЗИМНИНА СИ ПРАВИТЕ , ВМЕСТО ЦВЕТЯ САДИТЕ ДОМАТИ И КАРТОФИ , АБЕ В КОЙ ВЕК ЖИВЕЕТЕ БЕ ?! АЗ ОТКАКТО СЪМ В ГЕРМАНИЯ НЯМАМ НУЖДА ДА СИ ПРАВЯ ДОМАШНА ЛЮТЕНИЦА ,ДА ПРАВЯ КОМПОТИ ЗА ЗИМАТА ,ДА КУПУВАМ ДЪРВА ЗА ОТОПЛЕНИЕ ! КАТО ЧЕ ЛИ ПРЕМИНАХ ОТ ЕДНА ЕПОХА В ДРУГА !
16
11
 
34
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯТА преди 6 години
КАТО ЧЕТА НОВИНАТА МИ СЕ СТРУВА ,ЧЕ ЧЕТА ЗА РУСИЯ !РУСНАЦИТЕ ПЪК УЖ ЯДРЕНИ ЦЕНТРАЛИ ИМАТ ,УЖ ТОК ПРОИЗВЕЖДАТ ,НЕФТ ПРОДАВАТ ,А ГРАЖДАНИТЕ НА РУСИЯ НЯМАТ С КАКВО ДА СЕ ОТОПЛЯВАТ ! РУСКИТЕ ЯДРЕНИ ЦЕНТРАЛИ МАЙ ПОКРИВАТ САМО НУЖДИТЕ НА МОСКВА И САНКТ ПЕТЕРБУРГ ?! ВЗЕМЕТЕ ПРИМЕР ОТ ГЕРМАНЦИТЕ ,НЕ ВИ ТРЯБВАТ ЯДРЕНИ-МАДРЕНИ ЦЕНТРАЛИ ! СЛОЖЕТЕ ПО ПОЛЕТАТА ЕДНИ ВИСОООКИ ТРЪБИ С ГОЛЕЕЕМИ ПЕРКИ ДЕТО СЕ ДВИЖАТ ОТ ВЯТЪРА И ПРОИЗВЕЖДАТ ЕЛЕКТРИЧЕСТВО ! ИЗПОЛЗВАЙТЕ И СЛЪНЧЕВАТА ЕНЕРГИЯ !
15
2
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така е, когато държави които претендират , че са модерни-развити, всъшност живеят все още в 18-ти век.
14
4
 
57
 
! Отговори
риторично преди 6 години
Цената на дървата не пада през лятото. Постоянно е висока. Друг е въпросът, че винаги доставят по- малко количество от поръчаното- мокрят сухите дърва, удрят в кантара и пак си прецакан.Няма работници за фирмите, защото не плащат. Наемат предимно ро.ми, на които плащат колкото дърва нацепят за деня, а те цепят, колкото поръчки има. Ако има клиенти- има заплата. Няма клиенти- няма заплата. Затова хората не се хващат на работа при тия мошеници.
13
1
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не вярвам да се изнася само акация -живеем до АМ Люлин и постоянно минават камиони натоварени с огромни трупи. Това първо не мяза на акация, второ от къде я взимат цялата тази акация, трето на къде я карат. Общо взето всички дърва се изнасят, а ако ти трябват за огрев, няма откъде да си купиш. Това е България. За износ винаги има.
12
4
 
36
 
! Отговори
шматка преди 6 години
До 12Хехе а прадядо ми е имал една гега и три кози.Като него ли да живеем.Днес
11
2
 
55
 
! Отговори
11-ти продължение преди 6 години
Няма пари не само заради ниските заплати, направете сравнение на вашите разходи и тези на бащите ви преди 40 години, ЗАТОВА сте все намусени и рИвете.Баща ви колко му беше сметката за GSM, за интернет, за телевизия, колко телевизора си купи , а вие колко сменихте, колко кафета пиеше на ден, колко често ходеше на кръчма, и колко готова храна купуваше майка ви...Не се залъгвайте всяка стотинка е ценна и така събираха за апартаменти- никой не им ги подаряваше.
10
4
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Освен всичко , също е проблем че голяма част от хората не си правят труда да икономисват дърва- имам познати които харчат 10-12 куб. За 2 стаи и кухня и след като смениха дограмата и сложиха изолация продължават да горят същото количество, с разликата че преди зимата живееха при 18-22 и сега при 27-29 . Друг хвърли печките , сложи водна риза и радиатори и от 8 скочи на 14 кубика. А това че са 1000 лв не ги бърка, после нямало пари.
9
2
 
39
 
! Отговори
шматка преди 6 години
До 9Газ има вече в градовете.Пари няма да я платим.
8
0
 
44
 
! Отговори
Патиланско царство преди 6 години
до 9! Да ама те на кого ще стигнат сьхналите дьрвета! Нали сме заедно с ЕU! Защо не се прави всичко вьзможно да сме на Газово отопление? Е за туй ЕU ни говори че сме сто години на зад ако не и в каменната ера.
7
1
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не е редно да секат здрави дървета за огрев. Секат се умрелите дървета и нападали съчки и клони. Така се предотвратяват пожари.
6
2
 
54
 
! Отговори
( '_' ) преди 6 години
...Местните фирми уверяват, че изнасят само дървесина като акациевата, която не е подходяща за огрев... Акация=салкъм=идеално за горене (гори и сурово)
5
6
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако имаше Южен поток, нямаше да има такива новини от 18 век.