58% от българите не желаят еврото за национална валута

"Не сме готови да затегнем колона за по-добро"
18 окт 2017 13:30, Екип на Bloomberg
74
58% от българите не желаят еврото за национална валута
Снимка: Reuters

В българина съществуват съвместно и безконфликтно две идентичности – да си патриот и да си силно проевропейско настроен. Именно тази проевропейска част е малко странно изразена.

Това коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria проф. Антоанета Христова. Христова, която съосновател на Института за политика и директор на Института за изследване на населението и човека, представи изводите от проучване на двата научни института, изследващо нагласите на българите по базисни общоевропейски въпроси месеци преди предстоящото председателство на България на Съвета на Европа.

"В какво се състоят въпросните странности – не одобряваме основни политики на ЕС като тази по въпросите за миграцията, не сме съгласни с унифициране на данъчните ставки навсякъде в ЕС, не ни харесва идеята за единна европейска армия, както и огромен процент се страхуват от приемането на еврото", посочи още тя.

58% от анкетираните не желаят еврото да бъде прието за национална валута, показва изследването.

"Българинът не е готов да затегне колана, за да бъде по-добре в бъдеще", коментира проф. Христова.

Вижте повече на Bloomberg TV Bulgaria. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
4
 
1
 
! Отговори
Карлуково преди 6 години
Искаме рублата!
60
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българинът няма право на глас. България е колония.Каквото наредят господарите от ЕС и САЩ - това става в България.Вие обърнахте гръб на Русия и предпочетохте ЕС. За това сега ще мълчите и изпълнявате заповеди.
59
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Западна поръчкова статия, искат да ни убедят че самите ни него искаме....
58
5
 
8
 
! Отговори
да преди 6 години
балъци, като сменим лева със скапаното евро мислите , че получите доходите на Запада само защото сме с евро ли ??!!прости хора бяхте, прости си останахте
57
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
58% си искат рублата, защото може да служи и за тоалетна хартия.
56
1
 
6
 
! Отговори
Заблуди разни преди 6 години
До 59 Експерт - много различно е евро и лев във валутен борд вързан към еврото. Това експертите го знаят, но ти явно не си от тях--До 58 Бай Иван - в голяма заблуда си. ЕЦБ наблюдава не всичко, а в случая с отделните банки, ЕЦБ наблюдава само банките отговарящи на определени критерии. По-просто казано - големите банки. В България такива няма и затова ЕЦБ наблюдава трите най-голями банки в България, а те са чужди банки и нещата са много по-различни.
55
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Откъде изчоплихте само 58%? Мен например никой не ме е питал! Още преди 10 години един швейцарец възкликна: "За Бога, не си унищожавайте собствената валута"
54
1
 
4
 
! Отговори
практичен мислител преди 6 години
До Youгосподине при нас има псвевдо "пазарна икономика" и май скоро време не сте влизал в магазин
53
6
 
6
 
! Отговори
Статистик преди 6 години
"- не одобряваме основни политики на ЕС като тази по въпросите за миграцията, не сме съгласни с унифициране на данъчните ставки навсякъде в ЕС, не ни харесва идеята за единна европейска армия, както и огромен процент се страхуват от приемането на еврото"...... искаме да се изравнят заплатите с германските, но работата - НЕ !... да развиваме каналджииството, но бежанците да заминават на запад... да имаме силна армия, но другия да служи в нея... да не сме добре, а другите да са по-зле !
52
7
 
15
 
! Отговори
Евро мевро преди 6 години
ЕС е един голям балон.До няколко години този балон ще се спука.СССР също беше балон и се спука.Който разполага с евра да купува недвижим имот или злато.
51
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Валутния борд не е панацея! А се знае откого се управлява Световната банка а именно от САЩ! Ако им станем криви сме аут отвсякъде при липса на собствена икономика и развити търговски взаимоотношения със останалия свят не само ЕС и САЩ!
50
6
 
12
 
! Отговори
Експерт преди 6 години
Истината е много простичка, но рядко виждам колеги, които да я казват кратко и ясно в общественото пространство. Смяната на лева (при наличието на Валутен борд) с евро не ни решава проблемите. Така че е все тая дали ще сме в Еврозоната, или ще си останем в условията на Валутен борд. Благодаря за вниманието.
49
14
 
11
 
! Отговори
Бай Иван преди 6 години
Аз искам да се въведе еврото защото тогава ще има по-стриктен контрол над българските банки от ЕЦБ и случая КТБ да се повтори ще е минимален, за разлика от сега.
48
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Meще се излее, мед и масло ще тече по улиците. Не се научихте, че безплатен обяд няма. Никой нема да те направи богат без да иска нещо в замяна. Проблема с еврото е главно огромната задлъжнялост на повечето страни от еврозоната ~ и над 100% БВП. Тези дългове се поемат солидарно от всички членки.
47
20
 
6
 
! Отговори
666 преди 6 години
*** народ - слаба държава! Стойте си бедни, като не искате евро!
46
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"58% от анкетираните не желаят еврото да бъде прието за национална валута, показва изследването." За да изнася извън ЕС, Германия има нужда от ефтино Евро. Това става по 2 начина - 1. конкурентните валути (долар, йена, и др.) поскъпват заради добри икономически показатели. 2. Еврото поефтинява заради несигурност към него. Несигурност се появява при кризи в ЕС. Кризите в Гърция, Португалия и тези дето се задаваха в Италия и Испания обслужват немските интереси. И ние на там отивавме с еврото
45
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Въведете ли се евро в БГ народа ще обеднее още повече. Ако имаше келепир за хората в Чехия и Унгария отдавна да са го въвели! Между другото единствената страна която не си е унищожила старите купюри е Германия. Там си пазят още марките които в случай на разпад на ЕС ги пускат в обращение. Във всички други страни приели еврото националните валути са унищожени. Това значи колапс на икономиката на тези страни при разпад на ЕС. Като се знае че БГ лев също вече се печата извън БГ а не в БНБ фалирали
44
4
 
18
 
! Отговори
юбералес преди 6 години
След въвеждането на валутния борд преди 20г. на еврото в България му викат ''лев''.
43
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Предлагам нашия лев да се прекръсти на ЛЕВРО. Така и вълкът сит и агнето цяло.
42
4
 
18
 
! Отговори
Anonimen преди 6 години
Ако е много хубаво да се въведе еврото ,чехите да го бяха направили като се има предвид ,че там има много немски инвестиции и стандарта е много по висок