У нас, а и при съседите: Децата ни пият, пушат, дебелеят...

Кроасан за закуска, чипс за вечеря? Детето няма как да е здраво
Обновена: 23 ное 2017 18:15 | 23 ное 2017 17:15,
17
У нас, а и при съседите: Децата ни пият, пушат, дебелеят...
Снимка: Reuters

Кроасан за закуска и чипс за вечеря? Детето няма как да е здраво

Прекомерната употреба на алкохол, тютюнопушенето от ранна възраст и затлъстяването са едни от големите проблеми пред децата в България и връстниците им в Югоизточна Европа. Това обявиха ръководителят на Секретариата на Здравната мрежа за региона д-р Мира Драшич и главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Двамата участваха в 39-та Регионална среща на Здравната мрежа на страните от региона, посветена на тема "Промоция на здравето сред децата и младите хора в Югоизточна Европа".

Децата тук са обездвижени, прекарват много малко време навън и се хранят некачествено, смятат двамата експерти.

За България данните са, че почти 30 процента от децата в ученическа възраст са затлъстели, каза д-р Ангел Кунчев, цитиран от БТА. Той обясни, че всички тези рискови фактори довеждат в по-късна възраст до високо ниво на сърдечносъдови болести, първо място по заболеваемост и смъртност от инфаркти и инсулти в Европа, както и до високо ниво на ракови заболявания.

Лекарите смятат, че трябва да се инвестира не само в болници и нова апаратура, но и в предотвратяване на болести.

Драшич и Кунчев се обединиха зад идеята, че трябва да се въведе задължителен предмет в училище за здравословния начин на живот. Кунчев припомни, че здравното министерство от години настоява за това, но едва сегашният екип на образователното ведомство е склонен да обсъжда идеята.

Такъв предмет вече има в началното образование в Черна гора, но той все още е свободноизбираем, обясни Драшич.

Ако мерките срещу тютюнопушенето, нездравословното хранене и обездвижването, започнат да работят сега, то резултатите ще са видими едва след 10-15 години и поради тази причина те вече са неотложни, смята д-р Кунчев.

Той припомни, че стъпки в правилната посока са предложенията за промени в Закона за здравето, които включват наргилетата в забранителния списък, както и затягането на контрола върху тютюнопушенето чрез включване на общинска полиция, агенцията по храните и евентуално ГИТ.

Има и промяна в нагласите на производителите, които след дълги години борба вече са склонни да намалят количеството на сол, захар и мазнини в храните, каза здравният инспектор.

Д-р Кунчев обясни, че в сезона, в който почват респираторните заболявания, както и гриповете, най-важно е здравословното и балансирано хранене. Той обясни, че при наличието на многообразие на плодове и зеленчуци през всички сезони, най-добрата защита от вируси, е качественото хранене, а не имуностимулантите и добавките.

Ако детето обаче закусва с кроасани и вечеря с чипс и кола, няма как да се очаква да бъде здраво, допълни той.

Попитан имат ли все пак децата от региона някакви предимства в сравнение с връстниците им от Западна Европа, д-р Кунчев не се сети за такива по отношение на здравния им статус, но се пошегува, че са по-интелигентни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
2
 
34
 
! Отговори
Lan преди 6 години
Иначе и интелектът е пряко зависим от общото физическо състояние, така че и той ще тръгне надолу, ако не за едно поколение, то за няколко, ако се запази тази негативна тенденция...Та скоро и шегата ще е съвсем неуместна!
10
0
 
33
 
! Отговори
Lan преди 6 години
Непукист, припомни си го това, когато дойдат проблемите...и болежките.
9
4
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ООО ,я пием ,пушим и ядем ко ми дойде.Верно изглеждам на 45, а съм на 26.. *** кво от това.
8
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И моя си пие много...мляко и вода, на 3 години е :D
7
18
 
33
 
! Отговори
LELE преди 6 години
Ако се надебелява от чипс и кроасан , всички в Нацистките Лагери би трябвало да са по 200 кила .
6
12
 
42
 
! Отговори
Непукист преди 6 години
Хапвам си каквото и колкото ми е кеф ,пия газирано и не спазвам режим. Пълничък съм , но си доставям всички удоволствия и ми е добре , не смятам да живея 100 години. :)))
5
1
 
56
 
! Отговори
родител преди 6 години
Зависи родителите как научават детето си ! Моят юнак още от 3-4 годишен пиеше само минерална вода ,а децата на приятелите ми се наливаха с кола и други *** !!
4
2
 
40
 
! Отговори
пас съседите преди 6 години
Пак за съседите в Македония, Сърбия или Черна гора!Защо ни натрапват Сърбия, Македония и Черна гора?
3
9
 
38
 
! Отговори
Демократ преди 6 години
Какво трябва да ядем какви са нарежданията на болшевиките от ЕС ?
2
3
 
62
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това не е само у нас и съседите, навсякъде хората дебелеят от преяждане...Колкото до пушенето и пиенето, имаше си го още и при соц-а в училище, беше яко да се пуши в мвждучасието...
1
12
 
45
 
! Отговори
баба п преди 6 години
добре дошли в света на капитализма и "демокрацията" :)