Всяка четвърта българка – жертва на насилие

Голяма част от жертвите обаче не сигнализират за посегателствата
25 ное 2017 09:45, Александър Попов
113
Всяка четвърта българка – жертва на насилие
Снимка: Pixabay

Всяка трета жена в ЕС е била жертва на някаква форма на насилие, съобщава анализ на Евростат, посветен на днешния 25 ноември, определен от ООН като Международен ден за премахването на насилието срещу жени. Около четвърт милион насилствени сексуални престъпления са били регистрирани от полицията в ЕС през м. г., като една трета от тях - близо 80 000 - са били изнасилвания.

У нас, по данни на неправителствени организации, занимаващи се с проблемите за премахването на насилието срещу жени, почти всяка четвърта българка е била жертва на някакъв вид домашно насилие, като най-често срещаната форма е била сексуално насилие.

Според официални данни на родната статистика делата за изнасилване през миналата година у нас са били 66, а ефективно осъдени за това са 61 сексуални насилници. През миналата година за блудство има заведени 107 дела и 44 ефективни присъди, а за сводничество - 13 дела и 7 присъди.

Експертите твърдят, че българката има ниска склонност да споделя подобни проблеми и едва около 5 до 10 на сто от жените, пострадали от сексуално насилие, публично признават това или търсят компетентни органи. Пак според експерти - почти 8 от 10 изнасилени жени у нас са познавали насилника си, но не повече от 2 от тях съобщават за това в полицията.

Освен това българските жени оценяват риска да станат жертва на сексуално насилие почти еднакво - у дома /55 на сто/, на работа /48 на сто/, на друго публично място /57 на сто/.

За повече от половината от българите /55 процента/ - сексуалното насилие е изключително сериозно престъпление и заслужава подобаващо наказание.

От регистрираните близо четвърт милион сексуални посегателства над жени в ЕС през миналата година - близо 80 хиляди са били случаите на изнасилване, отчита анализът на Евростат.

Най-голям брой сексуални посегателства срещу жени и съответно изнасилвания са регистрирани във Великобритания 64 500 случая, от които 35 800 са били изнасилвания, следвани от Германия - 34 300 сексуални посегателства, Франция - 32 900 и Швеция - 17 300 случая.

На базата на тези негативни факти ЕС работи усилено, за да постави правата на жените в центъра на новите цели за устойчиво развитие, включително конкретни цели за премахване на насилието, свързано с пола, и на вредните практики срещу жените и момичетата, отчита европейската статистика.

От януари 2016 г. вече се прилага нов план за действие относно равенството между половете за периода 2016-2020 г., а борбата срещу всички форми на насилие над жени и момичета е една от приоритетните цели в Евросъюза, отчита Евростат.

Според международни изследвания между 1,5 и 2 млн. жени от цял свят стават жертви на сексуално насилие всяка година, но едва 20 на сто от тях официално подават жалби или се оплакват в полицията.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
9
 
16
 
! Отговори
мъж преди 6 години
Това, което го разправям е масово. Спане до обяд, кафе с приятелки, шопинг и после евентуално прибиране в къщи, за да дойде "глупакът", който им изкарва парите, за да му спретнат някакъв скандал или да му направят някакъв проблем. То търпиш, търпиш, но до време. Не можуш и да ги изгониш. Викат, пищьт, тръшкат се, заплашват, обиждат и т.н. Една ми вика, че ще ипотроши всичко в къщи. Викам и да троши нейните неща, а тя горката няма нищо освен смартфон, друхи и козметика.Какво за е правя кажете!
17
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ГУРЕТЧИЯТАне всички са като теб
16
5
 
2
 
! Отговори
#metoo преди 6 години
Бърза анкета;Бил/а съм жертва на с ксуално насилие-"харесвам"не съм бил/а-" не харесвам"
15
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 7Такива жени пак имат право на избор - сменят града или квартала, не казват на никого който може да ги издаде къде живеят и пр. Насилниците обикновено са силни само в своята си среда - в своя град, в своя квартал, в своето обкръжение. Когато ги изкараш от тази комфортна среда нищо не могат да направят
14
7
 
14
 
! Отговори
мъж преди 6 години
Добре де, кажете ми като се върна от работа изморен и няма наготвено, не е оправено, чиниите стоят в мивката от дни и са хванали мухъл, дрехите и разхвърляни из цялата къща, космите и навсякъде, където човек може да се сети, бъснала си оная работа и краката със самобръсначката ми, ползва ми четката за зъби, къпе се и сифона винаги запушен с една топка косми,какво да е правя.Не ходи на работа,защото не иска и не може да си намери за високите изисквания които има.Цял ден спи.Какво е праим такава?
13
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Здравейте,жертва на сексуално насилие не съм била,Слава на Бога(иначе сега трябваше да съм в затвора за убийство),но жертва на физическо и психическо насилие и терор -да!Съответно се разведох с насилника,доататъчно самостоятелна съм,справих се и сама с двете ми,тогава малки деца,сега съжалявам само за изгубеното време и изхабените нерви в продължение на 13 години!Съветвам никия жена или момиче да не търпи такова нещо,нежса се авършили мъжете,а пък и без мъж се живее и то добре!!!! Кураж момичета
12
0
 
5
 
! Отговори
а.д.ч. преди 6 години
Не отчитате институционалното насилие, то е най- страшно защото лишава жертвата и близките основно децата от конституционални права, лишават от доходи, пенсии, активи, превръщат ги еникому непотребни вещи.Не се интересуват от конвенции, регламенти, дадености като кръвни най- близки връзки, това се нарича д.м.Когато става въпрос за имущества и пари се включва точно тази машина, машина за насилие и тормоз.Заформят безкрайни ненужни дела, ако решат такова могат да заформят и за процеса дишане.
11
3
 
5
 
! Отговори
Язък преди 6 години
Всяко БЪлгарско дете е жертва на нагъл видео терор през НЕЗАКОННИ КАМЕРИ И СКЕНЕРИ инсталирани з а стотици милиони ограбени от народа в ясли градини и училища.НЯма неповредени деца вече.Терористите гушат яко престъпници на власт за да цакат с камери деца и възрастни..
10
9
 
5
 
! Отговори
Евроатлантик преди 6 години
Изобщо не ме интересува, отивам да поднасям цветя пред джамиите в Египет да живее мултикултурализма. Жените няма как да бъдат над националните инереси на ЕС да живее ислямо-европейската дружба.
9
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И тук явно започва да се проявява арабския манталитет-жените само за разплод,без право на мнение!
8
0
 
5
 
! Отговори
ни са знай преди 6 години
А в телевизиите този процент е почти 100................
7
4
 
21
 
! Отговори
жеко преди 6 години
в бг жените се хващат само с мъже от силовите структури, охрани на дискотеки или дилъри , всички други мъже за тях са мухльовци , ако не можеш с голи ръце да убиеш тигър значи не ставаш за нищо, така че тенденцията е нормална, со малко кютек
6
10
 
24
 
! Отговори
anonymous преди 6 години
Ами психическия тормоз на жените над мъжете- някой брои ли го?
5
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тази "новина" по колко пъти ще я пускате?
4
8
 
15
 
! Отговори
Слаба работа преди 6 години
Какво насилие?! Ами то холивудските порно актриси се жалват от сексуални насилие, вие за един шамар прайте гениални заключения!
3
13
 
21
 
! Отговори
666 преди 6 години
Булката пак е прегорила манджата и съпругът й й тегли една майна. Това брои ли се за насилие? Второ, съпругът също е жертва на насилие, тъй като няма какво да вечеря.
2
12
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Жените които са жертви на домашно насилие, до голяма степен сами са си виновни:1) Сами са си избрали да живеят с върпосния насилники 2) Сами са решили да търпят това - което означава че или насилника ги издържа и без него те рухват финансово, или се страхуват че никога няма да си намерят друг, и за това търпят всичко... Никой не им е виновен, нито държава, нито институции, а собствената им ограниченост
1
11
 
11
 
! Отговори
радев преди 6 години
по не половината мъже са насилвани и не смеят да си кажат

Спонсорирани публикации