При 3 отказа за работа – край със социалните помощи!

Над 220 000 българи търсят препитание чрез бюрата по труда
7 дек 2017 08:00,
84
При 3 отказа за работа – край със социалните помощи!
Снимка: "Монитор"

Социалните помощи на безработните, които откажат предлаганата им от бюрото по труда работа, ще бъдат спирани.

"Затягаме режима за хората, които отказват да работят. Ангажиментът на нашето правителство е всички хора да работят", обяви зам.-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова.

Експертите все още умуват при колко отхвърлени предложения от бюрото по труда безработните ще останат без помощи.

"Най-вероятно ще е при 3 отказа, за да не притискаме безработните да приемат предложение само за да не останат без помощи", обясни Русинова  пред "Монитор". Така придирчивите безработни ще загубят правото си на помощи за отопление, за наем или детски надбавки.

Данни на Агенцията по заетостта (АЗ) показват, че в края на октомври регистрираните безработни са били 220 172. Половината от тях търсят препитание повече от година, като основната причина за това е, че нямат образование и квалификация.

Идеята на социалното министерство е експертите от бюрата по труда да предлагат работа на безработните на база на опита и уменията им.

И сега социалните спират помощите на безработните, но само на тези които не полагат общественополезен труд в рамките на 14 дни в месеца.

Размерът на помощта зависи от това с кого живее нуждаещият се, има ли деца или увреждания. За това социално слабите получават между 30 и 60 лв. за 56 часа общественополезен труд.

За десетмесечието на годината 7104 социално слаби са останали без помощи за период от 2 месеца, защото са отказали да метат улици. На други 3000 човека помощите са преустановени за 2 години, защото се отказали да се трудят два поредни пъти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Целта на комунизма никога не е била да създава социални държави.Социални държави се създаваха само на Запад.И до днес всеки затова бяга на Запад.Социализмът създава само мизерия. И никой не иска да живее в мизерия.Отделно липсата на свобода и възможност за развитие, и концлагерите.
49
3
 
8
 
! Отговори
Ънкъл Скрудж преди 6 години
Защо при три отказа ??? Гладен е , няма доходи , не иска да работи !!!! КРАЙ НА ПОМОЩИТЕ !!!! Пак защитават га*дните и мързеливи .... !!!!
48
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименНикой не ти искаше потребителска такса, никой не те караше да плащаш за болничен престой и храна в болница, рентгена плащаше ли го, да не ти напомням, че в демократична Бг в началото на века те караха да си носиш консумативи- марли, термометър, спирт и какво ли не. Явно не си ходил по болници тогава. Преди 1989 не искаха пари за операции, за екип, изключая лекарите- рушветчии. И сега има болници с мизерни условия. Добре, че пуснаха малко от ЕС за сгради и пътища, та да се пооправят.
47
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Социалистическите държави дотираха цените на всичко и затова НРБ фалира 3 пъти.То не може само да взимаш заеми и накрая да си добре.Иначе доходите бяха мизерни, но заради дотирането на цените на всичко хората живееха някак.Отделно здравеопазването не беше безплатно, ако си гледал навремето фиша си за заплата щеше да видиш, че има удръжки за това.Отделно нивото на здравеопазването беше много ниско. В "Пирогов" като лежах едно време имаше едни огромни ***. Отделно нямаше достатъчно легла.
46
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 46Социалистическите държави не се водеха по курса на долара. Това бяха 2 различни системи. Защо ги съпоставяте?В социалистическите държави тока, водата, храната, транспорта бяха евтини и изобщо животът беше в пъти по евтин. Здравеопазването беше безплатно.Не спряхте да смесвате критериите и понятията и да пишете на принципа "компютри- компоти".Манипулациите и пропагандата в сайта не спират.
45
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
простата истина е, че една държава има толкова население, колкото икономиката й може да издържа. у нас има 1 милион 'чантаджии', т.е администрация и вероятно 1,5-2 милиона нормално работещи. тъй като никой няма да махне администрацията, вероятно общият брой български граждани след 20-30 години, заедно с пенсионерите, ще се свие то 3,5 милиона. факт.
44
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 25Постоянно пускате манипулативни постове за тоя ТЕЛК. 930лв вклучват издръжката на болното дете и заплащане за майката, че го гледа. Ако тя започне работа, наема детегледачка и от тези 930лв плаща заплата на детегледачката. ТЕЛК не е социална помощ. Много завиждате на майките с деца- инвалиди. Вземете да гледате едно увредено дете и получавайте 930лв!Възрастен с ТЕЛК 930лв НЯМА!Не смесвайте ТЕЛК със СОЦИАЛНА помощ!
43
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Социалистическите държави никога не са били социални държави.При официален курс 2 лв. за $1, а реален (на черно) 4 лв. за $1 и реална заплата 250 лв. = $62,50 няма как да се говори за социална държава. Пенсиите започваха от 35 лв., което е равно на $8,75, което пак показва, че това не може да е социална държава.Единственото поради което тогава хората въобще издържаха на този "живот" беше, че нямаше избор, границите бяха затворени и всички (без партийците) живееха така.
42
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Без помощиСоциалната политика принуждава хората да емигрират и е фактор за демографския срив. Не е случайно, че най- силните капиталистически страни са с добре уредена социална политика в полза на хората.Не смесвай понятията СОЦИАЛНА и СОЦИАЛИСТИЧЕСКА!Австрия, Финландия, Дания, Германия, Белгия и др. са със социална политика в помощ на обикновените хора. А в Бг- секирата.
41
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Работа се намира с връзки. Дори да има обявено свободно място, като отидете на събеседване се оказва, че вече е заето преди 1 седмица, а обявата е от вчера в бюрото по труда. Т.е. те са длъжни да пуснат в бюрото по труда, че търсят по еди коя си специалност, но пускат със закъснение, когато вече местото е заето от техният човек. Така ходих три пъти да се явя на интервю и престанах. И направо им казах как стоят нещата, те казаха, че знаят.Welcome to Bulgaria.И нищо не се променя за жалост.
40
1
 
15
 
! Отговори
проблемът остава преди 6 години
До БобчоБТ не функционира с цел намиране на работа. Аз също се сблъсках с техните методи. Последните 6-7 години те осигуряват работа само на младежи до 29 години, включително и курсове и обучения за тях. Който е трайно безработен, се опитват да го убедят, да се отпише от БТ и да се оправя сам. После отчитат спад на безработицата. Проблемът съществува, но го прикриват. Има хиляди безработни, които не са регистрирани в БТ и не получават помощи. Разчитат на близките си тук или в чужбина.
39
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И в Германия има такова нещо, но цивилизовано. Пращат ти по пощата подходящи работни места, кандидатстваш, връщаш потвърждение и си активен. Предлагат ти преквалификация. Докато в България е отбиване на номерът, статистика.
38
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 36Няма социално слаб, който да получава хиляди на месец.Посочи един, разбий получените пари по целта, за която са отпуснати и докажи, че този човек получава хиляди левове СОЦИАЛНА помощ!Иначе твърдението ти е манипулация.
37
1
 
20
 
! Отговори
принудителен труд преди 6 години
Да попитам внеслите това предложение- какви мерки взеха спрямо експлоатацията на човешки труд? Какво се случва с 12 часовото работно време, с работата през почивните дни, празничните дни, по време на 1 часовата почивка през работно време, липсата на условия за почивка на работното място, МРЗ за 60-70 часова работна седмица?Направихте ли нещо, за да привлечете безработните на работа? Да ги мотивирате?Този метод е репресивен.
36
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това не е социална помощ, а обезщетение за безработица. Това са различни неща. За второто си работил и от заплатата се удържа за фонд безработица...
35
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Освен спиране наЗначи предлагаш, всеки безработен да се разследва като извършител на престъпление и да отива в затвора, защото е безработен и няма доходи?Това е РЕПРЕСИЯ. И ПРИНУДИТЕЛЕН труд. А принудителният труд е наказание. За какво наказваш безработния? Че не е съгласен да работи 12 часа, 6 дена в седмицата за МРЗ? Да търпи обиди и системни унижения от кръвопиеца, който го нарича "търтей, некадърник" и пр.?Сталинистки режим в 21. век!
34
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Липсата на реална и силна кономика ,а не сегашната мъждукаща , предимно манифактурна и работеща на ишлеме ,създава беднотия ,демографски проблем ,а т.н.социялни раждат едно паратизиращо население и изсмукващо милиарди от парите все пак заработени от тази кретаща индустрия .
33
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До *** Е! НЯКОИ СОЦИАЛНО СЛАБИ ПОЛУЧАВАТ ХИЛЯДИ НА МЕСЕЦ И БЕЗ ДА РАБОТЯТ И ЕДИН ЧАС ,КАМО ЛИ 56 ЧАСА . Т Е СА ПРОБЛЕМА 1И ИМА ЛИ НЯКОЙ, КОЙТО ВЯРВА ЧЕ ЩЕ ИМ ПИПНАТ ПРАВИЛЕГИИТЕ . ОСОБЕННО НА ЕЛЕКТОРАТА СИ .
32
0
 
11
 
! Отговори
Бобчо преди 6 години
Продължение на 34...След известно време отивам в същата служба, вече като мениджър на фирма да търся работници. Тия пак със същия глас започнаха да ме убеждават как няма да могат да ми намерят хора, защото нямало подходящи кандидати(трябваха ми общи работници). Питам се тия дебелогъъззи лелки защо аз, ние, вие, всички работещи им плащане заплатите да си пърдRт на столчетата и да седят на топло, нищоправейки...
31
0
 
9
 
! Отговори
Бобчо преди 6 години
Тая служба трябва да се закрие! Безполезна е. Преди година, след като се върнах от Англия си търся работа по специалността - Стопанско управление, имам 10 години стаж. Тия ми даваха телфона на фирми, които си търсеха продавачи, шофьори и общи работници. А мен ме убеждаваха сам да си търся работа, защото от борсата никой няма да ме вземе. Стигна се то там, че им занесох CV за го прочетат и след скандал да спрат да ме занимават с глупости.