Българско военно чудо: Епопеята при Драва

И германци, и руснаци признават силата на армията ни
29 дек 2017 17:00, Александър Попов
201

Епопеята при Драва, която става известна и като Дравската операция, с която българите отблъскват войските на Третия райх през Втората Световна война, оживява в десетия филм от документалната поредица "Българско военно чудо".

В началото на септември 1944 г. България се оказва в куриозната ситуация да е в състояние на война с почти целия свят. След преврата на 9 септември новите управляващи смятат да облекчат положението на страната, като сключат примирие с Антихитлеристката коалиция, което става факт на 28 октомври. Надеждите им са, че България ще получи статут на „съвоюваща”, което ще осигури по-леки условия на бъдещия мирен договор. Действително, под прякото съветско командване български войски се сражават срещу германци на югославска и унгарска територия.

В началото на 1945 г. Втори и Трети украински фронт приближават Будапеща, като до началото на март фронтът се установява по реките Дунав, Драва и брега на езерото Балатон.

За да защити подстъпите към Берлин и Виена, германското командване решава да предприеме контранастъпление. На пътя на планираната атака попада и Първа българска армия от 6 пехотни дивизии с близо 130 хил. души. Тя осигурява крайния южен фланг и тилът на Трети украински фронт. Първа българска армия заема фронт от около 140 км, а предната отбранителна линия е по северния бряг на река Драва до вливането ѝ в Дунав. Задачата на българските войски е твърде отговорна, а те не разполагат с достатъчно модерно оръжие и имат само 25 танка. Армията е отдалечена на над 1000 км от родината и това се отразява на бойния дух на войниците. Силите на Първа армия не са достатъчни за създаване на устойчива отбрана по цялата линия.

До 5 март 1945 г. германците не проявяват особена активност пред фронта на българите, но съветското разузнаване има данни, че те подготвят удар, който да обкръжи и унищожи Първа българска армия и да застраши тила на съветските войски. Знае се дори приблизителната дата на настъплението.

Задачата, която маршал Толбухин – командир на Трети украински фронт, поставя на Първа българска армия, е да не допусне пробив на отбраната при река Драва. Затова са изградени две укрепени позици, българските инженерни части поставят 139 минни полета с обща дължина 27 км, както и 13 км телени заграждения. Към 5 март подготовката на отбранителната операция е завършена, българите са в бойна готовност, а немската атака не е изненада.

През нощта на 5 срещу 6 март германците настъпват в три направления, като най-силният удар е срещу Трети украински фронт. Едновременно с атаките северно и южно от Балатон, 3 германски пехотни дивизии форсират р. Драва, на фронт от 6 км срещу българските части. Целта им е да облекчат настъплението на главното направление. Възползвайки се от мрака и мъглата, германци, власовци и усташи успяват да установят предмостие и да прехвърля нови части.

Упоритата съпротива на българските подразделения не успява да спре далеч по-многобройния противник, който разкъсва отбраната на първоешелонните дружини и се насочва на север. Той превзема селата Драва Чехи, Драва Палконя, а по улиците на Драва Соболч се разгарят ожесточени ръкопашни схватки.

Участник в боя на 6 март си спомня: "И германците хвърлят – една дружина, хвърлят втора дружина, хвърлят трета дружина. Командирът на ротата ни – убит, командирите на взводове – убити, аз бях фактически най-младшият началник. Тя ротата остана 10-15 души".

Но още сутринта на 6 март започва българска контраатака, в която са хвърлени дори чиновниците, лекарите и каруцарите. Тя не позволява на германците да разширят предмостието и те остават в един сравнително тесен плацдарм 8 км на 4 км в дълбочина. Водейки кръвопролитен бой при съотношение 8:1 в жива сила и 10:4 в бойна техника в полза на противника, 3-а пехотна дивизия още първия ден притъпява настъпателния порив на германците.

Те въвеждат нови сили на 7 март, но силният отпор ги принуждава да се окопаят и да бранят предмостието. Както гласи донесението на командир на германски полк: "Упоритата съпротива на българите ни принуди да преминем към отбрана".

Германците превръщат селата Драва Соболч, Драва Чехи и Драва Палконя в силно укрепени пунктове. Следващите дни преминават в ожесточени боеве, а командването на Трети украински фронт изпраща в помощ на българите 133-ти съветски корпус. Голямо впечатление на българите прави съветското оръжие. Войник си спомня: "Тогава "Катюшите" свършиха доста работа. Щото стрелбата от "Катюшите" – това са 24-25 снаряда, които едновременно стрелят и даже камък да е, гори, гори всичко!".

Български и съветски части атакуват предмостието. В горящото село Драва Соболч се води ръкопашен бой за всяка къща. Затова и то е наричано от участниците "Малкия Сталинград". На 18 март и село Драва Чехи е овладяно от българите, а на следващия ден целостта на отбраната е възстановена. Така след 14-дневни ожесточени сражения плацдармът е ликвидиран.

В Дравската отбранителна операция загиват 1418 български военнослужащи, а противникът дава 4395 убити. Въпреки че 60-70% от състава на някои български части излизат от строя, целта на германците да разгромят Първа Българска армия и да излязат във фланг на Трети украински фронт не е постигната. С кръвта си българските воини написват героичната Дравска епопея, която прославя името им.

Германският генерал-историк Типелскирх отбелязва за Драва – "Българската армия се оказа костелив орех... въпреки нейното оръжие, което е произведено през 1893 г." А съветските командири отбелязват: "Българите здраво се бият". Неслучайно командирът на Първа българска армия е поканен да участва в парада на победата в Москва. Макар на мирната конференция в Париж България да не е призната за съвоюваща страна, тя дава своя принос във войната и излиза от нея уголемена, запазвайки Южна Добруджа.

Поредицата "Българско военно чудо" пресъздава 10-те най-големи военни постижения на армията ни по пътя към национално обединение и е част от образователната инициатива за осъвременяване на преподаването на история на сдружение "Българска история" и ЗАД "Армеец". Филмите от "Българско военно чудо" се прожектират и пред ученици и учители в десетки градове в страната по време на открити уроци, които авторите на проекта изнасят. Видеата се предоставят безвъзмездно за образователни цели, за да може повече учители да ги използват в учебните си часове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


201
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
163
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
170Селяндур, имаш ли представа на какви самолети са летели българските летци през втората световна война? нали за нея говорим
162
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Още повече българските самолети по това време са били биплани, докато германците в края навойната изкарват дори реактивен модел. Какво да ги сваляме? Пеперуда орел сваля ли? *** изкривените същества пишат тука...
161
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ългарските летци и офицери не са сваляли нищо на Германия, защото са щели да ядат хурката - дивизиите СС са били известни о цял свят и се е знаело, че бне се шегуват...
160
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да нападнем кай руснаците в гръб... Сръбски мурафети. Абе какви сте такива всичките тука сърбомани някакви безподобни с шопа напреде? А аз се чудя кои са тея българи - русофили вечер години наред. Откъде се вземат, а те били сърбомани продажни... Я вземете си наврете сърбоманията в жоповете и си я отглеждайте та дано ви помогне с нещо!
159
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българските летци, офицери на Негово величество, не са сваляли германски самолети над Унгария, нито са бомандирали изтеглящи се влакове, напротив съпровождали са ги, но това шумкарите няма от къде да са го чули и знаят
158
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Войната до последно е била на кантар, само напредъкът на Втория фронт от запад е спасил руснаците. И такива наивници като нас, които не само са се отказвали, но са минавали да помагат на врага. И да, истината е, че Русия е пращала 2 корпуса по 40 000 човека срещу нас, при положение, че ние с тях нямаме обща граница и нямаме какво да делим. Тоест, те са искали просто да ни унищожат, от братска любов може би...
157
1
 
4
 
! Отговори
nonname преди 6 години
До АнонименТака е , както Сталин е убивал всеки който е отстъпвал.Така и другарите партизани-шумкари са мобилизирали най-бедните българи и са избивали цвета на нацията .Това е ставало след 09.09.1944г.Всеки да си направи изводите!!!
156
1
 
3
 
! Отговори
юбералес преди 6 години
При дравската операция немците бяха четири пъти по-малко, но поради добрата подвижност и добро командване, успяваха да се съсредоточават бързо на определени места, където достигаха до четири пъти повече. Така загинаха много българи заради бездарното командване на Толбухин
155
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия Е СЪЗДАЛА БЪЛГАРИЯ И ТОВА Е РЕАЛНОСТ. А това, че те са заставали срещу нас не е вярно. Ние сме заставали срещу тях благодарение на продажници като тебе. Такова изкривяване на история като твоето евро - македонското никъде го няма. Писна ми от евро - шопи с турско - сръбски произход.
154
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Фактът, че българската армия - необучена и необорудана, с немотивирани войници и царски офицери, заплашени от народен съд, е успяла да спре германците не говори добре за съсотянието на немската армия по това време. Хитлер е отстъпвал на източние фронт и без помощта на българите. Ако сме предадяли руснатите тогава и бяла лястовица е нямало да ни помогне. Очевадно е.
153
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименРусия не е създала България, това първо. И второ, дори да е помогнала за създаването, участието и в две световни войни СРЕЩУ НАС, изтрива всичките и заслуги. Защо Руската империя е воювала срещу нас, обяснение имали?
152
0
 
6
 
! Отговори
nonname преди 6 години
Дядо ми е участник в битките на Драва. Бедните българи са умирали след 09.09.1944г.Именно за това аз не признавам 09.09.1944г. за нещо повече от това, че шумкарите - партизани са слезли от където се крили и са направили България пародия на държава управлявана от правешки *** и ***!!!
151
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По това време на войната съотношението на силите мевду германци и руснаци е било такова, че дори и цяла Европа да се се съюзяла с Хитлер, той е щал да загуби. Просто въпрос на време е било. Така че коментара ти си е самоубийствен. Поне за България. Тогава наистина днешната ни територия, ако съществуваше изобщо, щеше да е 1/10 от сегашната.
150
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трябвало е да пуснат немците да ударят Трети украински във фланг, а после да се присъединят за доразгромяването. После щяха да минат към контранастъпление. Ама за това трябват мислещи и родолюбиви глави, а не продажници и предатели.
149
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Обикновения Българин ВИНАГИ е подкрепял Русия. Защото за разлика от политически коректните активни борци с фашизма и капитализма осъзнават реалността. А тя е, че Русия Е СЪЗДАЛА БЪЛГАРИЯ. Никой и пръста си не е мръднал нито преди това, нито след това за да направи нещо по въпроса. Колко други държави знаете са създали някоя държава, завземайки територията от някой сериозен опонент?
148
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
(Освен това Куба е с по - малка територия от България, доколкото си спомням.
147
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Задачата, която маршал Толбухин командир на Трети украински фронт, поставя на Първа българска армия, е да не допусне пробив на отбраната при река Драва.-----------------Абсолютен срам и резил! 4 години армията е чакала момента да си каже тежката дума и накрая я обръщат срещу съюзника и я поставят под командването на един вражески генерал. Такова падение и продажничество, че нямам думи. И как няма да загубиш войната с такава политика?
146
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кое дередже дължи на руснаците? Това, че бюджета ти на 90% зависи от тях? Ами така си е, ако решат да ни закрият ще го постигнат за няколко месеца. Каквото ти дават русанците, запада ти го взима с лихви. Използват ни за да източват Русия и такива като тебе дори не могат да го схванат. Жалко за България и ИСТИНСКИЯ Български народ. Такива като тебе трябва да са по затворите за да компенсират щетите, нанесени ни от евроатлантизма.
145
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
БВП на България за 2016 е 52.4 милярда, а на Куба е 132,9 милярда. Това за петрола в Куба си е измислица, защото внасят от Венецуела като за последно. Имигрантите пари в Куба не връщат. Българските имигранти редовно почиват там като по - бюджетна екзотична дестинация. Жените им са доста достъпни също. Така че там семейни почивки има, но не са основното, в крайна сметка никой не си носи диня на бостан. Самотни жени също я имат за секс дестинация. Който го е споменал това се нарича The Economist.
144
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Приятно е да гледаш как подскачат вашингтонските въшки на статия, в която българи и съвети сцепват немците.