Българско военно чудо: Епопеята при Драва

И германци, и руснаци признават силата на армията ни
29 дек 2017 17:00, Александър Попов
201

Епопеята при Драва, която става известна и като Дравската операция, с която българите отблъскват войските на Третия райх през Втората Световна война, оживява в десетия филм от документалната поредица "Българско военно чудо".

В началото на септември 1944 г. България се оказва в куриозната ситуация да е в състояние на война с почти целия свят. След преврата на 9 септември новите управляващи смятат да облекчат положението на страната, като сключат примирие с Антихитлеристката коалиция, което става факт на 28 октомври. Надеждите им са, че България ще получи статут на „съвоюваща”, което ще осигури по-леки условия на бъдещия мирен договор. Действително, под прякото съветско командване български войски се сражават срещу германци на югославска и унгарска територия.

В началото на 1945 г. Втори и Трети украински фронт приближават Будапеща, като до началото на март фронтът се установява по реките Дунав, Драва и брега на езерото Балатон.

За да защити подстъпите към Берлин и Виена, германското командване решава да предприеме контранастъпление. На пътя на планираната атака попада и Първа българска армия от 6 пехотни дивизии с близо 130 хил. души. Тя осигурява крайния южен фланг и тилът на Трети украински фронт. Първа българска армия заема фронт от около 140 км, а предната отбранителна линия е по северния бряг на река Драва до вливането ѝ в Дунав. Задачата на българските войски е твърде отговорна, а те не разполагат с достатъчно модерно оръжие и имат само 25 танка. Армията е отдалечена на над 1000 км от родината и това се отразява на бойния дух на войниците. Силите на Първа армия не са достатъчни за създаване на устойчива отбрана по цялата линия.

До 5 март 1945 г. германците не проявяват особена активност пред фронта на българите, но съветското разузнаване има данни, че те подготвят удар, който да обкръжи и унищожи Първа българска армия и да застраши тила на съветските войски. Знае се дори приблизителната дата на настъплението.

Задачата, която маршал Толбухин – командир на Трети украински фронт, поставя на Първа българска армия, е да не допусне пробив на отбраната при река Драва. Затова са изградени две укрепени позици, българските инженерни части поставят 139 минни полета с обща дължина 27 км, както и 13 км телени заграждения. Към 5 март подготовката на отбранителната операция е завършена, българите са в бойна готовност, а немската атака не е изненада.

През нощта на 5 срещу 6 март германците настъпват в три направления, като най-силният удар е срещу Трети украински фронт. Едновременно с атаките северно и южно от Балатон, 3 германски пехотни дивизии форсират р. Драва, на фронт от 6 км срещу българските части. Целта им е да облекчат настъплението на главното направление. Възползвайки се от мрака и мъглата, германци, власовци и усташи успяват да установят предмостие и да прехвърля нови части.

Упоритата съпротива на българските подразделения не успява да спре далеч по-многобройния противник, който разкъсва отбраната на първоешелонните дружини и се насочва на север. Той превзема селата Драва Чехи, Драва Палконя, а по улиците на Драва Соболч се разгарят ожесточени ръкопашни схватки.

Участник в боя на 6 март си спомня: "И германците хвърлят – една дружина, хвърлят втора дружина, хвърлят трета дружина. Командирът на ротата ни – убит, командирите на взводове – убити, аз бях фактически най-младшият началник. Тя ротата остана 10-15 души".

Но още сутринта на 6 март започва българска контраатака, в която са хвърлени дори чиновниците, лекарите и каруцарите. Тя не позволява на германците да разширят предмостието и те остават в един сравнително тесен плацдарм 8 км на 4 км в дълбочина. Водейки кръвопролитен бой при съотношение 8:1 в жива сила и 10:4 в бойна техника в полза на противника, 3-а пехотна дивизия още първия ден притъпява настъпателния порив на германците.

Те въвеждат нови сили на 7 март, но силният отпор ги принуждава да се окопаят и да бранят предмостието. Както гласи донесението на командир на германски полк: "Упоритата съпротива на българите ни принуди да преминем към отбрана".

Германците превръщат селата Драва Соболч, Драва Чехи и Драва Палконя в силно укрепени пунктове. Следващите дни преминават в ожесточени боеве, а командването на Трети украински фронт изпраща в помощ на българите 133-ти съветски корпус. Голямо впечатление на българите прави съветското оръжие. Войник си спомня: "Тогава "Катюшите" свършиха доста работа. Щото стрелбата от "Катюшите" – това са 24-25 снаряда, които едновременно стрелят и даже камък да е, гори, гори всичко!".

Български и съветски части атакуват предмостието. В горящото село Драва Соболч се води ръкопашен бой за всяка къща. Затова и то е наричано от участниците "Малкия Сталинград". На 18 март и село Драва Чехи е овладяно от българите, а на следващия ден целостта на отбраната е възстановена. Така след 14-дневни ожесточени сражения плацдармът е ликвидиран.

В Дравската отбранителна операция загиват 1418 български военнослужащи, а противникът дава 4395 убити. Въпреки че 60-70% от състава на някои български части излизат от строя, целта на германците да разгромят Първа Българска армия и да излязат във фланг на Трети украински фронт не е постигната. С кръвта си българските воини написват героичната Дравска епопея, която прославя името им.

Германският генерал-историк Типелскирх отбелязва за Драва – "Българската армия се оказа костелив орех... въпреки нейното оръжие, което е произведено през 1893 г." А съветските командири отбелязват: "Българите здраво се бият". Неслучайно командирът на Първа българска армия е поканен да участва в парада на победата в Москва. Макар на мирната конференция в Париж България да не е призната за съвоюваща страна, тя дава своя принос във войната и излиза от нея уголемена, запазвайки Южна Добруджа.

Поредицата "Българско военно чудо" пресъздава 10-те най-големи военни постижения на армията ни по пътя към национално обединение и е част от образователната инициатива за осъвременяване на преподаването на история на сдружение "Българска история" и ЗАД "Армеец". Филмите от "Българско военно чудо" се прожектират и пред ученици и учители в десетки градове в страната по време на открити уроци, които авторите на проекта изнасят. Видеата се предоставят безвъзмездно за образователни цели, за да може повече учители да ги използват в учебните си часове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


201
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
123
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами как ще иска турски войски в Румелията , като замисъла е Задунайска губерния
122
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Фашизма и комунизма са с един и същ произход - Германия. Единствената причина комунизма да е по - опасен от фашизма е това, че руснаците не са станали фашисти, а комунисти. Опасността идва от това, което са причинили на руснаците - тяхната мотивация да рушат както тях са ги рушили е била доста сериозна и е повлияла половината свят. Разликата между фашизъм и комунизъм са руснаците. Подали са им агресивно ноу - хау и после са си поели последиците. Съеди се на германците.
121
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Псевдокомунистите са като псевдодемократите. Генетично са едно и също мекотело търсещо келепир без морал и достойнство. Никой не ги е слагал на власт. Те сами се избутват до там. Те няма цвят, нямат ворую, нямат идеали. Ние сме ***, че няма отпор. Погледнете политическият елит. Кучето си за 1 час не бихте им поверили да гледат, пък сме им дали държавата в ръцете.
120
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Съединението на Княжество България с Източна Румелия не е направено благодарение на Англия, а ВЪПРЕКИ Англия. Самото съединение е заложено още в мирния договор, в който РУСИЯ настоява в Източна Румелия ДА НЯМА РАЗПОЛОЖЕНИ РЕДОВНИ ТУРСКИ ВОЙСКИ. Защото ако имаше щеше да видиш съединение през крив макарон. През цялото това време Англия, Австро - Унгария, Германия и Франция са се опитвали да попречат на всички тези събития. Особено Австро - Унгария, която е искала българските земи за себе си.
119
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
не си разбрал нещо, не се боря с/у фашизма , не е изобщо опасен колкото комунизма
118
5
 
2
 
! Отговори
до америко -руснака преди 6 години
Изобщо не ни плаши с Турция , най големите золуми за България през последните стотина години ги е извършила точно Русия/СССР.
117
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Псевдокомунистите дойдоха в България изцяло благодарение на Германия. Първо, германците заразиха Русия с комунизма. После я нападнаха, включиха ни срещу Русия и загубиха. С което половин Германия стана комунисти и започнаха да говорят руски перфектно - германците са изпълнителни хора. За комунизма в България можеш да виниш 100% Германия, другарю активен борец срещу фашизма и комунизма.
116
4
 
4
 
! Отговори
Запознат преди 6 години
До факт--112;Руски крак не е стъпил в Североисточна и Северозападна Б--я В Берлин ни ги дават +Софийския Санджак,благодарение на Бисмарк и Англия.Англия пизна Съединениетои спря Турция. Тя изгони Русия ,когато дръпна Флот във Варна за да ни окупира и да ни сложи Генерал Губернатор,който да ни коли като поляците. Благодарим ти Англиьо.Лорд Солсбъри ги прогонва. ГИРС,външен ми--тър на Русия предупрждава Александър 3да се махат ,че ще има втора Кримска война.
115
4
 
4
 
! Отговори
Шоп преди 6 години
До Поп ГруюKpeтeнче, ако тези хорица не бяха дали живота си тогава, сега Шoплaндckoто херцогство щеше да е малък сръбски град... -Недей се обажда от коневръза, селчо.Сърбия е била тотално разорена, 2 млн. жертви, четници и титовисти са се хванали гуша за гуша. Нашите комунисти са пратили армията да трепе четниците на Дража Михайлович в полза на Тито и да спасяваме политиката на Коминтерна.
114
2
 
3
 
! Отговори
факт преди 6 години
И кой доведе тия "псевдо комунисти" на власт , нали съветската армия ги сложи , а кои им бяха т.н. съветници , не бяха ли пак тия с ушанките , кой даде заповедта за репресиите и убийствата на интелигенцията на българския народ , не беше ли Г. Димитров-Тарабата още и мастикат,а най-послушния слуга на Сталин .... Ай стига сте ронили сълзи за тия руснаци бивши московити ,най- военнолюбивите човечета на тоя свят !
113
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тях не ги тресе злоба, приятелю. Те са заблудени от шепата продажни българи, които знаят как да изкрънкат пари от запада за сметка на България. Точно както се е случило след нбазначаването на Австриеца за цар на България. Интереса клати феса, а те имат интерес не от истината, а от това да си вземат паричките от запада. Това беше много явно в Пловдивския университет в зората на демокрацията. Както и в някои други популярни университети по това време. Продажни професори с политически амбиции.
112
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Шопа пак се изказа неподготвен ;)-Шопе, втората световна е започната от Полша и Германия когато са нападнали и сиа си разделили Чехия. После Германия е усвоила и други европейски страни, като франция например. Опит5ала се е да усвои и Англия, но нещо я е спряло. Ако беше продължила да опитва назапад вместо на изток със сигурност щеше да успее.
111
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако жцелаеш да изпълня желанието ти да отида да живея в Русия трябва да ми платиш. Сега съм верен евроатлантик и правя всичко срещу съответното заплащане. А миграцията си е доста стресиращо преживяване.След като действаш антируски, за какъв дявол и е на Русия да те пази? Аз ако бях щях да те руша до границата на съществуване за да продължиш да дразниш Турция със съществуването си, но да не ми се пречкаш. Това е направила и Русия след като е срещнала неблагодарните русофоби в България.
110
7
 
2
 
! Отговори
Шоп преди 6 години
във ВСВ моралното право е било на страната на руснацитеТрябва да си кръгъл ***, за да твърдиш подобно нещо.ВСВ е започната от Сталин, заедно с Хитлер, а немската кампания срещу СССР е превантивна война.
109
2
 
8
 
! Отговори
до 109 преди 6 години
Не се занимавай човек. Тях злоба ги тресе, и обвиняват Русия за собствената си некадърност. Даже не осъзнават,че насилствено и безплатно ги образоваха, да не ходят с гегата по полето , което всъщност заслужават. Моето семейстово губи земя в Беломорска Тракия, после губи и чисто нова фабрика при национализацията, и не смятам че руснаците са виновни. Виновни са псевдо комунистите. Вскичко е преходно, само отвореното око на знанието никой не може да ти вземе...Поздрав!
108
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До #5: Абе, "умник",вземи и се запознай с искането на Чърчил по отношение на България,направо да бъде затрита като държава след ВСВ и как благодарение на упоритата съпротива на Сталин,на когото един от най-силните аргументи срещу чърчил е било участието на българската армия срещу Германия,България е,буквално оцеляла,като държава!!!Ама,такива зомбирани илитерати знаят само да лаят срещу държавата,народа и ръководителите и,благодарение на които е оцеляла като държава и през 1878 и през 1945 год
107
5
 
3
 
! Отговори
Запознат преди 6 години
До Анонимен--108;И през турско сме говорили Български. Имали сме училища и Църкви. Турция премахва робството 1550г. Александър 2 подписва Указа против крепостничеството 1861 г.,но 1876 г. подписва ЕМСКИЯ Указ ,неразрешаващ на другите народи в Русия да имат У--ща и да говорят на майчиния си език. Свобода дава СВОБОДЕН народ. Когато руснаците дойдоха ние бяхме по-свободни от тях ,нищо че нямахме д--ва. И без тях щяхме да имаме.
106
2
 
3
 
! Отговори
до 109 преди 6 години
Е сега понеже в Русия е супер за живеене можеш вече да се преместиш в любимата ти страна !
105
4
 
6
 
! Отговори
факт преди 6 години
Сан-Стефанския мирен договор е само м/у Русия и Турция и в него няма и една дума за създаване на Българска държава , а се говори за преминаване под руска администрация на тази територия ( отново не се споменава думата България , българин) ! Създаването на на Княжество България е ВЪПРЕКИ Русия , а не с нейна помощ , а при Съединението открито е срещу нас и насъсква сърбите да ни обявят война , четете бе ...
104
2
 
5
 
! Отговори
Запознат преди 6 години
До Анонимен--106Абе умник скъсването на дипломат. отношения,обявяването на война и окупацията не са ли АГРЕСИЯ? Стига с това освобождение.Русия ни раздаде половината територия на Сърбия,Гърция Румъния и Турция. Няма Сан Стефанска Б--я. Това е руска измишльотина. Има Българска ЕКЗАРХИЯ с територия 225000кв.км. Утвърдена е със Султански ФЕРМАН 1870 г.