В евро или в лева: Какво значение има за портфейла на българина?

Какво ще се промени за българите, ако приемем еврото?
16 яну 2018 09:10,
306

България вече обяви, че тръгва по пътя на еврото. Ще кандидатстваме за чакалнята за еврозоната до средата на 2018 г.

С присъединяването си към Европейския съюз през 2007 г. страната ни пое и ангажимента да въведе единната европейска валута.

"Обикновеният човек почти няма да усети разлика. Дори напротив, той ще види единствено позитиви от еврозоната. Хората, които твърдят, че не е добре да бързаме, вероятно биха казали същото и за НАТО преди около 20 години. През 2005 г. така се говореше и за влизането ни в Европейския съюз", коментира в студиото на "Денят ON AIR" бившият министър на икономиката Николай Василев.

Още по темата

Пред Bulgaria ON AIR той бе категоричен, че валутният борд в България е отличен пример, достоен дори за учебниците по икономическа история, за един от най-успешните и най-драматично променилите една държава валутни бордове в света.

В чакалнята се чака задължително 2 години, през които финансовите ни параметри ще се следят под лупа. Контролът продължава и след това като минимумът е година, а може да продължи и десет.

"През 90-те години страната ни представляваше една съвсем различна държава, но за кратък период от време всичко си дойде на мястото. Вече 20 години имаме ниска инфлация и абсолютно предвидим валутен курс", посочи още бившият министър на иконимиката.

"Голяма част от хората, коментирайки влизането ни в еврозоната, обръщат внимание само на най-маловажния проблем, а именно какво ще се случи с цените. Истината е, че с тях няма да се случи абсолютно нищо и повечето граждани дори няма да забележат някаква промяна", уточни още Николай Василев в студиото на Владимир Сиркаров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


306
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
245
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мачкай
244
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пълна лъжа на юпито... Ако можеха германците щяха да си върнат марката, французите франкa------------във Франция на касовата бележка от магазина цената отдолу се изписва в две валути -еваро и франк.
243
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До никиКво дърпа,Талига ли какво.Ти не гледаш ли че се е одърпала.А Знаеш ли колко са работещите в тази държава.Наясно ли си колко са пенсионерите.Наясно ли си колко са учещите.А НАЯСНО ЛИ СИ КОЛКО Е РОМСКОТО НАСЕЛЕНИЕ И ДРУГИТЕ ЕТНОСИ.разбираш ли колко се е одърпала.Изнайш ли дали На Путин,дали на Юнкер или дали на Бойко им е през оная работа.И на Меркел и е през оная.
242
10
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пълна лъжа на юпито... Ако можеха германците щяха да си върнат марката, французите франка, италианците лиретата, гърците драхмата и т.н. Това което е сега в лева ще стане в евро, т.е. два пъти по-скъпо. Заплатите обаче ще се превърнат в евро с курса 1:1,95, т.е ще намалеят два пъти. Така че твърденията на Василев обслужват интереси, но не на българина. И НАТО и ЕС са грешка и народа го вижда. Само купените от Сорос журналисти и политици манипулират. СПРЕТЕ!
241
5
 
19
 
! Отговори
ГАНЬО СОМОВ преди 6 години
първо: стандарта ни е несъизмерим с останалите членки.второ: трябва да се уточни и да се има предвид на какъв курс лев-евро- лев ще се определитрето: ако ще се прави нещо, което засяга преди всичко, всички останали а не политиците и олигарсите, решението е само едно РЕФЕРЕНДУМ. Нали така. Измислили са го отдавна и го прилагат на запад и изток, но тук шишовците нямат келепир от тавквъз демокрация!!!
240
8
 
6
 
! Отговори
inatut преди 6 години
След като комунистическите *** така са се стреснали от Еврото - взимай, взимай, че иначе шиши има още банки за фалирВане...***, вие сте отпадъци!
239
9
 
7
 
! Отговори
ники преди 6 години
до 256Да, на Путин много му дреме. Държава, която е държал за топките толкова години изведнъж ще се отскубне от хватката. Какво следва ли? Ще сме за региона как при липсата на руските робовладелци изведнъж цялата държава държава дърпа напред.
238
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До никиКво шъ прай сега Путин,а.Мислиш ли че му дреме.
237
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо мислите не ни приемат в ерозоната толкова години, върпеки че кандидатсваме отдавна? Защото европейците знаят, че при толкова ниски доходи в сравнение с техните, еврозоната означава народа да обеднее много. Никой финансист от ЕС не го препоръчва това. Само българските псевдофинансисти-мошеници искат за се възползват да ни доразграбят.
236
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЛъжецКой му вярва на тоя нещастникЕврото ако беше стока, чехите да са първи влезли!
235
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До никиМачкай Ники.
234
18
 
10
 
! Отговори
ники преди 6 години
Ще ми заподскача Путев като нестинарка, ама няма връщане назад. Еврозоната ще се разшири, българите ще усетят какво е да няма Путин и съветски отре.ки наоколо да ти казват колко пари да вземаш.
233
21
 
10
 
! Отговори
niki преди 6 години
Стига сте лъгали хората. Единствените, които ще скачат при преминаването на България към еврото са Путин и другите мижитурки около него. Това означава тотално да забрави да има каквото и да е икономическо влияние в България. Ще изгуби всички монополни сектори, които държи в момента. Справки - Лукойл.
232
12
 
25
 
! Отговори
БОЛГЪ преди 6 години
"Истината е, че с цените няма да се случи абсолютно нищо и повечето граждани дори няма да забележат някаква промяна" ... тук вече са прави няма да се забележи с малкото уточнение, че както сега са в лв. ще станат в ЕВРО!! тоест по две ако( х2) пример хляба от 1лев става два...но "всичко е точно..." защото ще пише на цената 1, ама евро. А заплатите ще си останат.
231
10
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
обърнат ли лева в евро всчки цени скачат нагоре тотално. РАзберете го това. Стига стези залъгалки от лъжливите политици че стандартът ще ни се запази. Но наи потърпевши са пенсионерите и болните хора техните пенсии тотално ще бъдат обезценени правителството гИ обрича на геноцит какъвто хитлер и сталин не са могли да да извършат
230
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Снощи хванах една мацка.Седнахме,хапнахме.А тя все притеснена.Питам аз,защо си така разстроена.Започна да плаче.Защото сигурно ще е много скъпо.А аз е утешавам.Спокоино,казах.ПОЧТИ НЯМА ДА СЕ УСЕТИ..Изведнъж,о боже-подскочи като спечелила от тото.Казах си=Това е моят момент.Пийнах си повече за да не усетя КАКВА Е СМЕТКАТА,Качих се в колата,а тя ми каза -пиян си,по добре паркирай тук.Това и чаках,май и тя.Попита ме,Ще боли ли,Спокоино ПОЧТИ НЯМА ДА СЕ УСЕТИ отговорих аз.И изведнъж извика.
229
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
246: Там е заровено кучето, че ако сме в еврозоната нашите няма как да кажат на ЕЦБ да напечата повече евро или да променя лихвите. Ще имат строг банков надзор и няма да могат да правят шашми каквито досега БНБ прави.
228
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
БНБ напечата банкноти за 20 милиарда лева. Нали се сещате, какво става, когато една държава се опитва да си покрие дълговете с печатането на нови пари? Хиперинфлация ни очаква и еврото е само поводът.
227
8
 
15
 
! Отговори
ТАНАСОВ преди 6 години
не мога да разбера защо толкова искат да имаме еврото?
226
7
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Въведат ли еврото, който има бизнес да дере народа е добре. Който е само на заплата - гризва дръвцето. Така стана с всички държави, които въведоха еврото, така ще е и при нас. Само че още по брутално ще обеднеем, защото нашите доходи са много далеч от средноевропейските.

Спонсорирани публикации