(А)политическа сила №1 у нас с 35%, ГЕРБ с 26 на сто, 22% за БСП

АФИС: Всеки трети българин иска смяна на някои министри
233
(А)политическа сила №1 у нас с 35%, ГЕРБ с 26 на сто, 22% за БСП
Графика: АФИС

Демобилизация на всички електорални групи и увеличаване на дела негласуващи и аполитични българи, показват данни от проучване на Агенция АФИС в периода 8-12 февруари сред 1010 българи.

Сумарно това са повече от 35%, което отново ги превръща в най-голямата "(а)политическа сила". Само преди 8 месеца този дял е бил 25 на сто.

Към момента водещият партньор в управляващата коалиция ГЕРБ събира подкрепата на 26% от пълнолетното население. Този дял до преди 8-9 месеца (непосредствено след старта на кабинета) е бил около 30 на сто.

Към момента готовите да изберат социалистите са 22,4%, колкото приблизително са били и през лятото на миналата година. Основната отлика между двете най-големи политически сили е в това, че ГЕРБ очевидно губи избиратели, а БСП не прибавя съществено такива, коментират социолозите. На това обстоятелство според тях се дължи скъсената дистанция между двете водещи политически формации.

Данните сочат още минимален, но постоянен спад при "Воля" (към този момент подкрепа от 2,5%), което поставя нейното присъствие в един следваща парламент под въпрос.

Според анализаторите спадът е видим и отчетлив при Обединените патриоти, за които към момента едва 3,8 на сто от българите декларират подкрепа. Преди няколко месеца този дял е бил малко над 6%.

Ако доверието във вицепремиера Красимир Каракачанов е било 38% в средата на миналата година, то към настоящия момент то е малко под 30 на сто. Сходна е ситуацията при вицепремиера Валери Симеонов – спад от 19 на 16 процента.

ДПС са стабилизирали електоралната си подкрепа, като към момента тя е в порядъка на малко над 7%.

Според социолозите едва ли ще бъдем свидетели на тежки вътрешнополитически драми преди края на българското домакинство на ЕС, т.е. до средата на годината.

Те обаче посочват, че действията на коалиционния партньор през последните седмици (Истанбулска конвенция, казусът Ска Келер и др.) недвусмислено водят до два ефекта - мобилизиране на подкрепа сред евроскептиците и "позацапване" на имиджа ни пред европейските партньори.

По данни на АФИС все повече български граждани снемат подкрепата си от настоящия кабинет (от 40 на сто през май 2017 до 27 на сто през февруари 2018), като същевременно расте делът на онези, които желаят незабавна оставка и нови избори (от 13% през май миналата година, до 23% сега).

Ако тази тенденция се запази до средата на годината, тя ще стигне нивата от периода преди и около президентските избори от 2016 г., когато искащите нов вот са надхвърлили дела на привържениците на тогавашния кабинет. В момента всеки трети българин предпочита смяна на някои министри в рамките на кабинета, а други 23 на сто са за ново правителство в рамките на сегашния парламент, обобщават анализаторите.

Според тях доверието във властта отново започва да се разклаща и идеята за нови избори набира скорост.

Към момента конфликтът между премиера Борисов и президента Радев се изостря. Одобрението обаче е в полза на държавния глава, който е един от най-рейтинговите политици през последните години, посочват социолозите. 

Данните са от национално представително проучване на Агенция АФИС, осъществено в периода 8-12 февруари 2018 г. Интервюирани са пряко "лице в лице" в домовете им 1010 пълнолетни български граждани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


233
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
151
17
 
22
 
! Отговори
философ преди 6 години
Ако срещнеш гладен комунист, дай му храна. Ако срещнеш жаден комунист, дай му вода. Ако срещнеш гол комунист, дай му дрехи и обувки. Но никога, никога, никога не давай власт на комунист, защото тогава всички ще бъдат гладни, жадни, голи и боси. Освен управляващите комунисти!
150
24
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Гостът 165Другарю, ГЕРБ в този сайт не го харесваш ти и пишеш по 100 поста на ден. Народа си ги харесва и пак ще си ги изберат , защото БКП-БСП са проклятието за България.
149
4
 
19
 
! Отговори
Andreshko преди 6 години
До 133. Герб. Отдавна трябваше да спазите закона и да закупите машини за машинно гласуване,но не го направихте. Очертава се и на следващите избири да няма машинно гласуване,защото резултатите моментално ще отиват в ЦИК и една друга комисия от навлюдатели. Чувалите с подменените бюлетини и протоколи няма да имат значение и тогава ще се види Герб къде са.
148
5
 
24
 
! Отговори
Гостът преди 6 години
А бе като стане въпрос никой не ги харесва тия гербажии и на края все най висок рейтинг все избрани ?!!А то как да ги харесаш те избирани с конкурс за античовек !И друго не моим да разберем че то тия гербери усрани до ушите немали да съ събуди тоя народ да ги издуха и да не се сетим за тях ! Че то по компрометирани хора в политиката от тех е немало бе БЪЛГАРИНО !
147
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хората са отвратени,преди гласувах за ГЕРБ и се чудих защо хората ме гледат с такава омраза и ненавист,когато кажа,че съм за ГЕРБ,сега вече разбирам защо,народът ни е подложен на геноцид,подлушване и преследване.
146
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 160ХАХАХАХА , до 2051г може да си управлява ама Тикволандия , която ще е населена само с кухи пъпеши :))))))
145
5
 
22
 
! Отговори
АНТИ преди 6 години
Европейски реФорми от ГЕРБ не очаквайте - маФията е всесилна и всички са навързани като свински черва.Това защо не го признаете другари Гербари ?!
144
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мандата на бат Бойко е до 2051г.
143
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сега ще започнат да агитират,да не гласувате,за да си спечелят отново те изборите с "мъртви души",не им се връзвайте и гласувайте масово,няма как по друг начин да променим нещата!
142
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ГЕРБ-а създаде огромна държавна машина администрация/ пък пред изборно обещаваше, че ще я намаля / . Тази администрация от селско , общинско, областно и пр. ниво е като удавник за сламка понеже нема къде другаде да се работи в канцеларийка и тя 100% ще си е за ГЕП плюс малко бракя роми и ДПС готов бетон.
141
4
 
22
 
! Отговори
Andreshko преди 6 години
Още една социологическа агенция на хранилката на Герб,опитваща се да промие мозъците на електората. Всички тези "социологически" изследвания,които следват през седмица едни след други ме навеждат на мисълта,че скоро ще има предсрочни избори,макар че се опитват да ни уверяват,че коалицията е стабилна. Дали ще могат да изкарат европредседателството или не предстои да видим,но Герб искат да проверят електоралната нагласа и поръчват тези изследвания,за да може на изборите тези агенции да им помагат.
140
18
 
5
 
! Отговори
u4en преди 6 години
Не им вярвам ! Чакам червен Кольо и доведеният брат на серГея да ме ориентират ! Но едно е сигурно - БСП е в опозиция някъде до 3 000-та година !
139
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нали си искахте тиквата сега защо се дърпате от него.ъакава корупция не е имало.говоря че е навсякъде.
138
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До До 142Колко живота трябва да живеем, да се достигне прилично европейско ниво ??
137
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Съд! Народен съд за герберюгите!
136
13
 
10
 
! Отговори
До 142 преди 6 години
По икономически растеж и повишаване на заплати, по ниска безработица. Ама като не са ти изгодни статистиките ги премълчаваш, а другарю?
135
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 144"Държавата се движи нагоре, но се иска и помощта на хората. Не може да чакате друг да оправи живота ви." - мдааааа , хора помогнете им по-бързо да усвояват(крадът) , че да се наядат и по-бързо да се махнат . Нищо , че вие по-бързо ще се придвижите към гробищата , важното е далаверата им да върви :))))
134
24
 
12
 
! Отговори
Професор преди 6 години
Комунистите да надянат yшaнките и марш в Сибир при злото джудже.
133
3
 
17
 
! Отговори
АНТИ преди 6 години
До 144Държавата трябва да помага на предприемача захванал се с малък бизнес.Така се ражда средна класа, така се изгражда капитализъм.Вижте се, вървели сме нагоре, а няма работници за много области.
132
6
 
12
 
! Отговори
AVE! преди 6 години
Защо продължаваме да се правим на ***,след като и да гласуваме и да не гласуваме-все тая...?Ще се раждаме бедни и ще умираме бедни.Децата ни ще емигрират,а България ще е без българи след около половин век.Дори Румъния е по-добре от нас-може да е с малко,но са по-добре.Турция е с 17-та икономика в света и е на път да стане с 90-100 милионно население.Ние все много знаем,а накрая нищо!"Ако изборите променяха нещо,щяха да бъдат забранени"-Марк Твен.