Младежи да шофират законно без книжка!? Възможно ли е...

Преподавателите по авто-мото подготовка отхвърлят идеята
23 фев 2018 15:30, Анисия Иванова
68

Поредният опит за промяна на Закона за движение по пътищата силно разпали страстите. Идеята е младежи под 18 години да могат да шофират с придружител след изкарването на курсовете, но преди същинския изпит.

"Предложенията ги чух за първи път декември на среща с представители на преподавателите по авто-мото подготовка - 100% от преподавателите отхвърлиха това нещо и казаха, че е невъзможно. От Автомобилна администрация са сигурни, че това няма да се приеме", настоя в "България сутрин" председателят на МЕНСА България Христо Радков.

Още по темата

Радков бе категоричен, че е невъзможно младежите да натрупат опит, шофирайки с придружител преди да получат свидетелство за правоуправление на МПС.

Институтът за пътна безопасност пък организира пространно обществено обсъждане утре от 11 часа.

"Законът не трябва да бъде противопоставен на една или друга част от обществото, подчерта председателят на УС на института Руслан Вуцов и се обяви за наличието на повече обществени организации, които да се включат в дискусията.

Амбицията на Института за пътна безопасност е да се създаде нов продукт, в който обществото да се вслуша. Всички на пътя сме еднакво застрашени, обяви той пред Bulgaria ON AIR.

Христо Радков обаче е настроен скептично относно обсъждането на новия закон.

"Шофьорите даваме най-много жертви, виновни сме 100% каквото и да се случи по пътищата, а нас никой не ни пита и обираме най-големите санкции", настоя той.

По думите му всяка година у нас има между 270 и 290 загинали поради несъобразена скорост с пътните условия.

"Организацията на движението е много важно нещо и уникално неправилна в момента", посочи той в качеството си на председател на Българското обединение на шофьорите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
мухобойко жалък засрами се ти си срам и позор
61
0
 
5
 
! Отговори
бай ПЕТКО преди 6 години
"Мъти вода да не стои бистра" Някои се чудят как да имитират много работа с тези налудничави идеи за сметка на живота на водачи на МПС-та и пешеходци. Спрете се най после !
60
0
 
2
 
! Отговори
Стамат преди 6 години
Ха-ха, света се променя в посока, която изобщо не се харесва на "собствениците"
59
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ПешеходецЗаслужават си по една книжка.Основно образование като имат достатъчно е ! Без курсове и изпити!Че това и сега важи за малцинството, дори и без основно образование.
58
1
 
3
 
! Отговори
Ризван преди 6 години
А защо някои с книжките *** като гъби? На запад хора от 16 нагоре имат право да карат с придружител като изкарат провижънал книжка, необходимата застраховка и необходимата лепенка/маркировка за нов шофьор.
57
4
 
7
 
! Отговори
Форо преди 6 години
Ако искат да намалят ПТП -тата по пътищата трябва да удвоят часовете и да върнат полигона!
56
4
 
2
 
! Отговори
Пешеходец преди 6 години
Ами защо направо не им дават и по една книжка бакшиш като завършат 6-7 клас.Така де трепали са са да учат толкова години.Заслужават си по една книжка.Основно образование като имат достатъчно е ! Без курсове и изпити!!!Те дечурлигата по тези курсове и така нищо не учат,само да харчат пари.
55
2
 
3
 
! Отговори
зевзек преди 6 години
До зевзектия сега без книжка , намалиха още часовете по кормуване , после що стават катастрофи ... пускат всякакви да карат коли , всякакви коли . дават на деца 18-22 годишни мощни автомобили да карат после олеле божке . айде като се утрепа сам на никой не му дреме , ама взимат със себе си и чужди и невинни хора . нещо има сбъркано в цялата система ...
54
2
 
2
 
! Отговори
зевзек преди 6 години
значи малкия ми брат го записах на шофьорски курс , платих още 10 часа допълнително кормуване още в началото и казах на инструктора че искам да си ги изкара с него независимо какво смята той . после 6 месеца САМО с мен в колата , минали сме сигурно 10 хил. километра преди да го пусна сам да кара , обиколи с мен държавата : нощем , дъжд , магистрала , второстепенни пътища . от тогава 10 години минаха не е правил ПТП , наскоро се возих при него - ами спокойно , без нерви , няма изцепки ...
53
2
 
2
 
! Отговори
=== преди 6 години
И ако убият човек на пътя, следствие на *** - по кой закон че ги осъдите???
52
0
 
6
 
! Отговори
681 преди 6 години
Редно е в 21 век шофьорска книжка да се изкарва в родните училища - семестър след или около навършването на нужната възраст и готово. Стига с тия шашмаджийски шофьорски школи...Но както вървят нещата, поповете по-скоро ще въведат вероучение в училищата, отколкото държавата шофирането... А с това ще отпаднат и *** шофьори, никога не стъпвали в училище.
51
2
 
9
 
! Отговори
Anonimen преди 6 години
Леле тези направо ще счупят ***. Не стига, че ги правят шофьори за 20 дни, взимат книжки напълно неподготвени без никакви реакции и преценка на пътя, без да могат да паркират /защото вече няма полигон/ ами сега и това. Това не е истина просто...или по точно казано това не е държава...
50
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аве кой болен мозък предлага младежите да шофироли без изпит т.е без курс и свидетелство за правоуправление? Напротив трябва да се увеличат часовете, и с нощно курмуване с паркиране и пр.
49
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Преди да вземе книжка ли? А ако не вземе книжка до кога ще кара? А ако направи катастрофа и не дай боже убие човек , какво ща правим тогава и кой ще е виновен?Аман от простотии. Герберите имат акъл колкото три годишно дете.
48
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Със всеки изминал ден тия стават все по нагли
47
4
 
12
 
! Отговори
Ако преди 6 години
Бойко прилапа ЕРП с придружител, всичко е законно. От ден на ден обществото ни изпростяв а все повече.
46
22
 
7
 
! Отговори
+++ преди 6 години
Всички, които познавам шофираха нелегално преди да си вземат изпита и никой не направи нищо опасно на пътя. Най-нормалното нещо е да се узакони и сега съществуващата практика, както отдавна са направили в нормалните държави, иначе е корупция и некадърност.
45
3
 
9
 
! Отговори
МaйМyнaтa преди 6 години
Щом са решили с придружител, нека така да бъде. Но кво правим със студентчетата, ще учи пет години икономика, и накрая нищо не научил!! Щото ходил да се вози с колежките, а и те нищо не научили. И държавата, със слаба икономика...примерно!Студентите и те с придружител, до факултето и обратно.
44
2
 
22
 
! Отговори
666 преди 6 години
Просто е невероятно с какви неща се занимават тези индивиди в парламента. Имаме толкова големи проблеми, закони и министерства за реформиране и толкова проблеми за решаване, а тези си измислят нов проблем от нещото. Просто НЕВЕРОЯТНО.
43
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Реално и сега кандидат-шофьорите шофират с придружител. Придружител е инструктора, придружител е и изпитващия на изпита. Каква е разликата в уменията на някой един ден преди и един ден след като си е взел изпита? Няма разлика.