Руският патриарх си тръгна огорчен към Москва

Причината: Приравняването на Русия към други народи, участвали във войната
818
Руският патриарх си тръгна огорчен към Москва
Снимка: БТА

Има много положителни неща, които видях по време на посещението ми в България, но има и неща, които ме огорчават. Много ме огорчи в официалната реторика на представители на държавата, като наравно с Русия същата роля почти да са изиграли Полша, Литва, Финландия. Това обяви Московският и на цяла Русия патриарх Кирил на летище "София" минути преди да отпътува от България след тридневното си посещение у нас, посветено на честванията за 140 години от Руско-турската война.

Още по темата
"Когато попитах откъде е тази странна история, разбрах, че гвардията на финландския полк е участвала в Освободителната война, но това беше полк на руската армия, който беше във Финландия", обясни руският патриарх.

Също така имаше и полкове от руската армия в Полша. Но в историята на Полша и на Финландия я няма тази страница, свързана с освобождението на България, подчерта патриарх Кирил. Той заяви, че историята на освобождението на България с кървави букви е изписана в историята на Русия. Затова руският патриарх препоръча тази история на София да "изчезне" от политическия ход на България.

По думите му никаква политическа коректност не може да оправдае лъжливата историческа интерпретация.

"Най-светлата страница от посещението ми в България е свързана с Шипка - там не видяхме нито финландски знамена, нито полски, нито румънски флагове", каза руският патриарх и продължи:  „Видяхме само флага на Русия и флага на България и с какъв ентусиазъм българският народ прие Московския и на цяла Русия патриарх“, сподели главата на Руската православна църква.

По думите му "не е възможно да го преживееш без сълзи този народен възторг, който отразява истинското отношение на българите към Русия, към Руската църква и към великата памет за жертвите на нашия народ, който е освободил България".

"Дълбоко съм убеден, че целият негативен политически контекст ще отмине, а ценностите, свързани с нашата обща история, с освободителната борба, която руският народ с огромни жертви понесе, за да стане България свободна, това завинаги ще бъде запазено в паметта на нашите народи“, изрази увереност патриархът на Русия. "Дай Боже, политиците да го разберат възможно най-бързо", пожела той.

Попитан за коментар за днешната му среща с българския президент, патриарх Кирил отговори: "Добро впечатление ми направи президентът, много е интелигентен, православен, човек, който обича родината си". Струва ми се, че е отворен за диалог с Русия, каза руският патриарх и пожела: Дай Боже, такива политици да набират сили в България, защото външнополитическите и междудържавните отношения винаги са персонифицирани и много е важно от страна на България да бъдат хората, с които в Русия с удоволствие биха общували и градили отношения.

Патриарх Кирил говори и за особените отношения на Руската и Българската църква и благодари на патриарх Неофит за братската обич и за взаимното разбиране. "Двете ни църкви са единственият реален духовен исторически мост, който днес съединява нашите народи и е важно този мост да се запази", пожела руският патриарх.

Той сподели, че целият му живот е свързан с България и припомни, че за първи път е дошъл у нас през 1969 г., като млад йеромонах. "Имах тук много приятели, колеги, с които работехме за двустранните отношения между църквите ни. Особени, топли отношения имам с представители на епископата и на свещениците, с патриарх Неофит и смятам, че те са много важни за поддържането на двустранни църковни отношения между нашите народи", подчерта в заключение патриарх Кирил.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


818
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
609
15
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Никакъв свещеник не е този човек. Офицер от КГБ, милионер притежващ дворец в Русия, вила в Швайцария, както и яхта!!! Доскоро носеше часовник Breguet за над 30 000 долара!! Спи само по 5 звездни хотели, няма манастири ала-бала! Същия агент има и изказване, че видиш ли човешките права били ерес - не трабвало да се допуска човек да прави каквото желае (а вероятно каквото велик Путин каже)!! И тоя руснаците ми го пускат тук да прави скандали! И жалката червена йотова му се кланя му целува...
608
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хаиде сега тези полкове не били полски,финландски,литвийски,най-били руски,а къде е заповедта от руска страна,че тези техни полкове се дислоцират за участие във военни действия по други места,че още и на какъв език са говорели в полковете всеки един по себеси и между себе си като са тръгнали и дошли по нашите места,ако са руски от руската армия значи тогава тези страни са били под тяхно пълно владение,ако са смесени то полувладение васално като задължение са давали войска в подчинение,а румънски
607
0
 
12
 
! Отговори
PD преди 6 години
Патриарха удари камбаната, а звънна в ума на всеки Българин. Импулса Истина, е много по древен, от всички идеологии, на които се подчиняват днешни псевдо умници. Този импулс е над национален, проследим през всичките Български държави, до днес.Българино, не може да служиш на много господари. Има само един, този който даде на хората импулса за Истина, Правда и Свобода. Кой разбрал, чул. Време разделно е. Няма място за двама господари на планетата.
606
15
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
много му здраве на кагебееца! мисли, че като е надянал маскараден костюм, не се разпознава - хахахха! Тоа верва в Господа, колкото всеки средностатистически муджахидин - далавера, политика, ала-бала
605
20
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да са живи и здрави американците,че ни освободиха от турско и фашистко робство,да са живи и здрави германците,че ни научиха да четем и пишем,да са живи и здрави от Брюксел,че ни научиха на джендърство и инцест.Господ здраве да им дава и на майките им и на бащите им до девето коляно.Поклон!
604
15
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Попе, връщайте златото не се ослушвай!!
603
14
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Патриарха на КГБ - невидимата хипернагла ракета на Путин, дойде вся раздор, направи кръгом и си замина с подвига опашка, - огорчен !
602
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Герберушките са нискоинтелигентни, банални; стадо, което не задава въпроси и върви след чобанина си. Винаги са съгласни с мнението на чобанина си, дори самият чобанин да не е съгласен със своето мнение. Чобаните от Европа са им дали нова генерална линия на партията, която следват като мравки. Сега най-новата историческа европейска евроатлантическа истина е, че Полша е освободила България от Османско робство.
601
17
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Болшевиките, напуснете България!!!
600
15
 
12
 
! Отговори
Разберете ги! преди 6 години
Голямо квакане в соросоджендърското блато! Жабоците се напъват яко, добре усещат, че иде северният щъркел с големия червен клюн.
599
8
 
12
 
! Отговори
чамадан вакзал преди 6 години
Арменския поп го чака да му се оплаче от Българите
598
16
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На руския *** не му мина номера! Свещенник, макар и кагебист не му е работа да говори за политика, като гост в чужда държава! Мърсен провокатор! Да си ходи, да не се и връща повече!
597
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нека се обезводнят от плюване!.Ти си се дехидратирал отдавна...
596
13
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако Путин не разбрал колко е желан в България, да пита попа !
595
9
 
18
 
! Отговори
Българин преди 6 години
Не бойте се братя българи защото джендърите и Кирякстефчовците никога няма да свършат! От устата им винаги ще излизат змии и гущери понеже "От препърнено сърце устата говорят"Мат.12-34Те са за наше изкушение, а също и за да се научим да различаваме българи от еничари.Ние знаем кой ни освободи и кой след това ни раздроби на парчета жива плът която още кърви! Докато има още живи българи това не могат да ни го изтрият от съзнанието шорошите и техните мекерета. Нека се обезводнят от плюване!
594
6
 
9
 
! Отговори
До 625 преди 6 години
Дано не се връща никога ! Остави се, Путин идва! Давай да се отпишем от соросоджендърската дружинка навреме.
593
14
 
11
 
! Отговори
Историк преди 6 години
Те, такива нагли и арогантни като този кремълски Поп са били всичките освободители на които са кръстени централните улици на столицата ни.Не случайно бързо-бързо след Освобождението повечето русофили, разочаровани се разграничават от сляпата русофилия, като Стефан Стамболов, Иван Вазов, Захари Стоянов...!за справка: виж Историята
592
16
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Който не харесва 3 март и Русия - бохчата, Централна гара, Ориент експрес, Диарбекир!
591
8
 
13
 
! Отговори
Коко преди 6 години
Не се получи това за което го изпрати Путин и за това пуска отрова...
590
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дано не се връща никога !