Руският патриарх си тръгна огорчен към Москва

Причината: Приравняването на Русия към други народи, участвали във войната
818
Руският патриарх си тръгна огорчен към Москва
Снимка: БТА

Има много положителни неща, които видях по време на посещението ми в България, но има и неща, които ме огорчават. Много ме огорчи в официалната реторика на представители на държавата, като наравно с Русия същата роля почти да са изиграли Полша, Литва, Финландия. Това обяви Московският и на цяла Русия патриарх Кирил на летище "София" минути преди да отпътува от България след тридневното си посещение у нас, посветено на честванията за 140 години от Руско-турската война.

Още по темата
"Когато попитах откъде е тази странна история, разбрах, че гвардията на финландския полк е участвала в Освободителната война, но това беше полк на руската армия, който беше във Финландия", обясни руският патриарх.

Също така имаше и полкове от руската армия в Полша. Но в историята на Полша и на Финландия я няма тази страница, свързана с освобождението на България, подчерта патриарх Кирил. Той заяви, че историята на освобождението на България с кървави букви е изписана в историята на Русия. Затова руският патриарх препоръча тази история на София да "изчезне" от политическия ход на България.

По думите му никаква политическа коректност не може да оправдае лъжливата историческа интерпретация.

"Най-светлата страница от посещението ми в България е свързана с Шипка - там не видяхме нито финландски знамена, нито полски, нито румънски флагове", каза руският патриарх и продължи:  „Видяхме само флага на Русия и флага на България и с какъв ентусиазъм българският народ прие Московския и на цяла Русия патриарх“, сподели главата на Руската православна църква.

По думите му "не е възможно да го преживееш без сълзи този народен възторг, който отразява истинското отношение на българите към Русия, към Руската църква и към великата памет за жертвите на нашия народ, който е освободил България".

"Дълбоко съм убеден, че целият негативен политически контекст ще отмине, а ценностите, свързани с нашата обща история, с освободителната борба, която руският народ с огромни жертви понесе, за да стане България свободна, това завинаги ще бъде запазено в паметта на нашите народи“, изрази увереност патриархът на Русия. "Дай Боже, политиците да го разберат възможно най-бързо", пожела той.

Попитан за коментар за днешната му среща с българския президент, патриарх Кирил отговори: "Добро впечатление ми направи президентът, много е интелигентен, православен, човек, който обича родината си". Струва ми се, че е отворен за диалог с Русия, каза руският патриарх и пожела: Дай Боже, такива политици да набират сили в България, защото външнополитическите и междудържавните отношения винаги са персонифицирани и много е важно от страна на България да бъдат хората, с които в Русия с удоволствие биха общували и градили отношения.

Патриарх Кирил говори и за особените отношения на Руската и Българската църква и благодари на патриарх Неофит за братската обич и за взаимното разбиране. "Двете ни църкви са единственият реален духовен исторически мост, който днес съединява нашите народи и е важно този мост да се запази", пожела руският патриарх.

Той сподели, че целият му живот е свързан с България и припомни, че за първи път е дошъл у нас през 1969 г., като млад йеромонах. "Имах тук много приятели, колеги, с които работехме за двустранните отношения между църквите ни. Особени, топли отношения имам с представители на епископата и на свещениците, с патриарх Неофит и смятам, че те са много важни за поддържането на двустранни църковни отношения между нашите народи", подчерта в заключение патриарх Кирил.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


818
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
589
11
 
9
 
! Отговори
недоучен преди 6 години
Този да се прекланя пред държавата която ги е просветила в християнството и не отделя македонската църква от българската, ако е учил въобще ИСТОРИЯ.
588
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Жеков:Извинявай, че ти сложих неволно минус.
587
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ама много нежна душица имал руския ***. Разсърдил се бил. Марш обратно в сатрапията.
586
17
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С изявленията на Путин, Захарова, Макаров и сега Патриарха на КГБ, Кремъл ще накара и българите да замразят Русия !
585
17
 
20
 
! Отговори
Жеков преди 6 години
Винаги ще сме благодарни сме на руснаците, че са ни освободили! Но в момента Русия е една диктаторска държава, която заплашва света с ядрено оръжие. Няма как да бъдем на тяхна страна.
584
12
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво на българите, че не позволиха КГБ ченгета да правят индулгенция със свидните жертви от другите националности дадени за Освобождението на България !
583
8
 
11
 
! Отговори
Ретт преди 6 години
..за съжаление поп неграмотен вероятно. Това е, което написано на руска Уикипедия. Съюзници на руснаците; Российская империяОбъединнное княжество Валахии и МолдавииБолгарское ополчениеКняжество СербияКняжество ЧерногорияБоснийские и герцеговинские повстанцыhttps://ru.m.wikipedia.org/wiki/Русско-турецкая_война_(18771878)
582
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То ако следваме логиката на атлантиците, значи българите сме превземали Константинопол и сме обсаждали Виена! Защото в историята са останали имената на Балтоглу и Бимбеловци!
581
7
 
20
 
! Отговори
hodrchapovylnite преди 6 години
Политици и Държавници, не изкривявайте историята и не премълчавайте историческите факти,защото всеки народ пише Историята с кръвта си ,уважавайте тези обикновени хора и тяхната саможертва,защото Вас Ви има благодарение на Тях.
580
16
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мишки, абсолютни мишки! Добре, че президента Радев уми донякъде лицето на политическия ни уж елит! Бе това е кръгла годишнина! Ако бяха малко повече българи и хора, щяха да направят график и децата да посетят Шипка и Плевен, да се възпитат както трябва да бъде! Но - не! Ще ги правим някакъв пол по избор! Само, че редовият българин сам взема нещата в свои ръце и води малките на върха на нашата история!
579
4
 
11
 
! Отговори
Галя преди 6 години
До евроджендър: Джасим, ти ли си :) Тъкмо се притесних, че мълчите, когато ви спрат грантовете :)
578
11
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
абе да вземат договорите от сан стефано и берлин и да напишат там финладско турска или румъно турска или естонско турска или полско турскасамо да не е руско турска- и не е имало нискакви руснаци те герберастите са специалисти по тая частама първо да питат американския посланник че да не сбъркат правописа
577
12
 
21
 
! Отговори
Св. Никола преди 6 години
Цар Борис и Хитлер разбраха чудесно, че българина не може да е срещу Русия, само генерал Луков и сегашните лукови глави не искат да поемат! Ето, заради престъпни политици воювали един срещу друг в ПСВ, а 10 - 15 години след това отдават почести и слава на Русия и построиха вдъхновяващ паметник на ,,тоз чутовен връх''!
576
16
 
14
 
! Отговори
hodrchapovylnite преди 6 години
Руския Патриарх е прав. Говорим,че комунистите изкривиха българската история, но и тези не останаха по назад. Или си със Запада и тъпите агресивни американци или с Русия средно положение няма....Пък накрая '' каквото сабя покаже и честта ,майко юнашка"
575
19
 
13
 
! Отговори
По принцип преди 6 години
"Всяко тържество на България е смърт за Русия!"Иван Сергеевич Аксаков
574
10
 
20
 
! Отговори
??? преди 6 години
Кой флот пренесе армията на Сюлейман от Албания и я стовари в Тракия да избива българите?***************************************************************************Флота на нейно Величество Кралицата (на англия)
573
20
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Драги ми *** руски, освен "***" и "***" някаква друга думичка знаете ли? Впрочем същите тези "***" направиха на кайма 300 руски "богатири" за 5 минути!
572
22
 
13
 
! Отговори
Историк преди 6 години
Ако Европейските Велики Сили не бяха изгонили руснаците от българските земи след свършване на войната, днес щеше да има Задунайская, а не България !На тръгване Дондуков е ревал на Продуентския мост, че го гонят, а раболепните русофили му обещали да кръстят софийския булевард - Дондуков, на чиито адрес и до ден днешен се водят Президент и Премиер на независима България !!!за справка: виж Историята
571
9
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дойдоха, загинаха и си заминаха! Нищо не спечелиха, освен вечното признание на всеки истински българин! Тук след тях във властта се настани западната агентура, която Ви управлява и днес!
570
23
 
9
 
! Отговори
евроджендър преди 6 години
3 март не е български празник. Това е началото на окупацията на Русия над суверенната Османска Империя. България, като част от Османската Империя е прогресирала силно!Ботев, Вазов и Левски са предатели и русофили, подкрепяли са отцепниците! Малко е било въжето за Левски!Русия е окупант! Ненаяли се пияници - не им стига земята, та посегнаха на суверенната Османка Империя.Ние сме НАТО, българите са европейска сила! Да покажем кои сме!!