Плевнелиев с упрек: Политиците ни да не се кланят на Русия!

Президентът манипулира историята на Шипка, смята предшественикът му
1043
Плевнелиев с упрек: Политиците ни да не се кланят на Русия!
Снимка: архив, БТА

Президентът (2012-2017 г.) Росен Плевнелиев упрекна наследника си Румен Радев, че "манипулира историята", възвеличавайки в речта си на Шипка единствено подвига на руските войници.

Според Плевнелиев държавният глава е пропуснал да отбележи войниците от всички останали десетки други нации и държави, включително наши партньори днес в ЕС като Финландия, Румъния, Литва, Латвия, Естония и други като Сърбия, Черна гора, Молдова, Украйна и др., борили се, а много дали и живота си за свободата на България.

Още по темата

"Това е обида към нашите партньори и голям гаф на българския държавен глава", коментира той в своя позиция пред "24 часа".

"Не съм съгласен честването на Трети март, ден на освобождението на България и възстановяване на българската държавност, да мине под знака на посещението на руския патриарх Кирил, като че ли забравихме, че Руската православна църква почти винаги е стояла на антибългарски позиции, например - налагането на схизмата на Българската екзархия през 1872 г.  Не съм съгласен българският вицепрезидент да се покланя дълбоко на руския патриарх и да го посреща на летището, принизявайки и обиждайки българската държавност и не спазвайки държавния протокол", продължава Плевнелиев.

Той посочва още, че не е съгласен по време на честванията да се веят само българското и руското знаме, както и "руският патриарх да разделя българския народ, като приема за истински българи само тези, които гръмко му ръкопляскаха на Шипка, много от тях организирани под флага на българското русофилство, загърбвайки милионите българи, които не забравят "ни меда, ни жилото" на руската имперска политика".

Според Плевнелиев руската православна църква днес е изцяло подчинена на руската държава и е неразделна част от амбициите на президента Путин за преразпределяне на сфери на влияние.

По думите му ние никога не направихме коректен и обективен прочит на истината за действията на Русия, нейните управници и представители по отношение на съдбата на България.

"Изразяваме благодарност на Русия за освобождението от турско робство, отнасяме се с респект и уважение към постиженията на руския народ и култура, споделяме общите ценности на православното християнство, но вървим по своя собствен път и съдба за европейското и демократично развитие на България, който не се споделя и подкрепя от руската държавност днес. Затова е добре българските политици да благодарят, но да не се кланят на Русия, да отстояват идеите на Левски, а не на граф Игнатиев за българската държавност", смята Росен Плевнелиев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1043
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
53
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
България се е освободила през 1878-*** поради неуспех на опита на Русия да анексира територията ни изпозвайки основно чужда кръв - тази на българи, украинци, молдовци, румънци, финландци, сърби, черногорци....
25
55
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
*** са в бяс, след всяко изказване на Президента Плевнелиев.Така и трябва! Вийте пс.ета!
24
11
 
71
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ПрофесорАко не бяха руснаците щяхме да бъдем европейските кюрди. Народ разпъснат между няколко държави и без държава. Набий си го кухата кратуна.поздрави от ГРУ
23
52
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Покрай 3ти Март Руските *** много работа имат. За 1-2 мин. веднага 20 коментара с по еднакъв брой лайка плюейки едни и същи неща. Намерети си една нормална работа, вместо да си сменяте IP-тата цял ден.
22
60
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Точна оценка на Плевнелиев, за съжаление силен само на думи, но не и на дела. А вицепрезидента не се поклони, а се строполи в краката на ченгето-поп. А ченгетата в Русия избиха цвета на нацията и цялото императорско семейство. Те имат и пряка връзка не с освобождението, а с поробването на страната. Затова айде къш къмту Сайберията....
21
8
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя някой да му е искал жалкото мнение -кауза пердута си бе Плюнчо не го ли разбра !
20
10
 
78
 
! Отговори
1234 преди 6 години
Абе Президентчето, къде си, бе... Ела сред Народа, да те видим, колко си смел и как квичиш... Мека Мара... Недей да даваш определения кой за кого да говори...
19
9
 
46
 
! Отговори
Добър ден преди 6 години
Слабаците се кланят на всеки и нямат право на глас.
18
8
 
79
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Не се изказвай по темата,по добре кажи нещо за времето
17
92
 
21
 
! Отговори
Професор преди 6 години
Отново е прав Президента. За мен Господин Плевнелиев е истинския президент. Не се кланя пред Путин.
16
11
 
72
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Перушан се показа от врабчето гнездо в което единствено ги приюти една синоПТИЧКА и пак зацвърча и започна да цвъка ......
15
52
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До БългаринАбе...я си с мени името от "Българин" на "Руснак".Явно е за всички, че не си никакъв българин, а руско ***.
14
86
 
25
 
! Отговори
Българин преди 6 години
Достоен президент, но малко безсърдечен.Редовно разлайва дежурните форумни хибридни старшинки и им причинява стомашни спазми....
13
105
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Достойният Президент!Единствения, който не целуваше портрета на Путин.
12
19
 
110
 
! Отговори
Безпартийна дама преди 6 години
А на кого да се кланят?! На Вашите господари ли, г - н Плевнелиев?! Самото Ви изречение издава, че Вие също се кланяте на някого и искате другите ни политици да следват поведението Ви, т.е. настройвате ги и ги манипулирате.
11
17
 
104
 
! Отговори
zeus преди 6 години
Според мен трябваше да споменем и господарите ни Германия, Франция и Англия, които разделят България след Освобождението на Берлинския конгрес.
10
114
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво г-н Плевнелиев, право куме в очи
9
21
 
128
 
! Отговори
Булгар преди 6 години
Стига сте му давали трибуна на тоя
8
19
 
84
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Росица да се връща на *** на секси банова...
7
20
 
111
 
! Отговори
Българин преди 6 години
Кой беше този? Не беше ли политика отишъл си с най-нисък рейтинг? А Бойко не се ли изпусна веднъж, че получил кандидатурата му от едно определено НПО?Този мазен чехъл е на щат към американското посолство. Вечна дружба с братска Русия!