Руският патриарх си тръгна огорчен към Москва

Причината: Приравняването на Русия към други народи, участвали във войната
818
Руският патриарх си тръгна огорчен към Москва
Снимка: БТА

Има много положителни неща, които видях по време на посещението ми в България, но има и неща, които ме огорчават. Много ме огорчи в официалната реторика на представители на държавата, като наравно с Русия същата роля почти да са изиграли Полша, Литва, Финландия. Това обяви Московският и на цяла Русия патриарх Кирил на летище "София" минути преди да отпътува от България след тридневното си посещение у нас, посветено на честванията за 140 години от Руско-турската война.

Още по темата
"Когато попитах откъде е тази странна история, разбрах, че гвардията на финландския полк е участвала в Освободителната война, но това беше полк на руската армия, който беше във Финландия", обясни руският патриарх.

Също така имаше и полкове от руската армия в Полша. Но в историята на Полша и на Финландия я няма тази страница, свързана с освобождението на България, подчерта патриарх Кирил. Той заяви, че историята на освобождението на България с кървави букви е изписана в историята на Русия. Затова руският патриарх препоръча тази история на София да "изчезне" от политическия ход на България.

По думите му никаква политическа коректност не може да оправдае лъжливата историческа интерпретация.

"Най-светлата страница от посещението ми в България е свързана с Шипка - там не видяхме нито финландски знамена, нито полски, нито румънски флагове", каза руският патриарх и продължи:  „Видяхме само флага на Русия и флага на България и с какъв ентусиазъм българският народ прие Московския и на цяла Русия патриарх“, сподели главата на Руската православна църква.

По думите му "не е възможно да го преживееш без сълзи този народен възторг, който отразява истинското отношение на българите към Русия, към Руската църква и към великата памет за жертвите на нашия народ, който е освободил България".

"Дълбоко съм убеден, че целият негативен политически контекст ще отмине, а ценностите, свързани с нашата обща история, с освободителната борба, която руският народ с огромни жертви понесе, за да стане България свободна, това завинаги ще бъде запазено в паметта на нашите народи“, изрази увереност патриархът на Русия. "Дай Боже, политиците да го разберат възможно най-бързо", пожела той.

Попитан за коментар за днешната му среща с българския президент, патриарх Кирил отговори: "Добро впечатление ми направи президентът, много е интелигентен, православен, човек, който обича родината си". Струва ми се, че е отворен за диалог с Русия, каза руският патриарх и пожела: Дай Боже, такива политици да набират сили в България, защото външнополитическите и междудържавните отношения винаги са персонифицирани и много е важно от страна на България да бъдат хората, с които в Русия с удоволствие биха общували и градили отношения.

Патриарх Кирил говори и за особените отношения на Руската и Българската църква и благодари на патриарх Неофит за братската обич и за взаимното разбиране. "Двете ни църкви са единственият реален духовен исторически мост, който днес съединява нашите народи и е важно този мост да се запази", пожела руският патриарх.

Той сподели, че целият му живот е свързан с България и припомни, че за първи път е дошъл у нас през 1969 г., като млад йеромонах. "Имах тук много приятели, колеги, с които работехме за двустранните отношения между църквите ни. Особени, топли отношения имам с представители на епископата и на свещениците, с патриарх Неофит и смятам, че те са много важни за поддържането на двустранни църковни отношения между нашите народи", подчерта в заключение патриарх Кирил.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


818
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
669
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 714Защо да ме е срам.Те нали за това са проливали кръв, за да си направят Задунайска губерния.Е да, ама не е станала тая.Иначе до ден днешен опитите продължават.
668
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 692Руснаците проляли кръв и дали живота си за нашата свобода, в вие все пари броите Как не ви е срам!
667
2
 
7
 
! Отговори
Читател преди 6 години
Една българска поговорка: "Сърдит Петко - празна му торбата". Прощай навсегда товариш полковник!
666
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен710 Ние го посрещаме като гост,а той ни чете конско и ни диктува,какво да пише в нашата история и на кого да благодаримРуска наглост.
665
0
 
8
 
! Отговори
gokil преди 6 години
До Анонимен 704 Защо ми изтрихте коментара!Маршал Малерхайм е учасник в руско турската война 1877Нищо пак ще питам.Как е участвал и какво е правил на тази война на 11-12 годишна възраст?
664
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
*** *** *** обиждат един гост и формират псевдообществено мнение.
663
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Ф.С.В.В бляскава Русия на 10 км от Москва нямат асфалт и ток
662
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За всичко е виновна Йотова.Ако се беше нагъзила вместо да коленичи агент Гундяев щеше да е доволен.
661
7
 
5
 
! Отговори
gokil преди 6 години
До Radio BGСъс тоя Русский си личи чи сте от братски народи, еднакво ниво на развитие имате и двамката си живеете в измилен свят от медиите, само дето медиите са ви различни!
660
11
 
7
 
! Отговори
Radio BG преди 6 години
До РусскийAn arrogant Russian redneck! The only thing Russians are proud of are their weapons! An evil feudal empire with a sinister Emperor and drunk degenerated population. God save Europe and the civilized world from the dark power of Russia
659
25
 
16
 
! Отговори
Владимир из Курска преди 6 години
Болгары -вы неблагодарные вонючки
658
24
 
16
 
! Отговори
Владимир из Курска преди 6 години
Болгары - вы неблагодарные вонючки и членососы США, жаль что русские спасли вас, нужно было бы чтобы турки вырезали вас мразей
657
21
 
11
 
! Отговори
Наблюдател преди 6 години
Тоя хем дошъл на гости, хем не харесва. Ами повече да не идва. Прощай навсегда, товариш!
656
2
 
8
 
! Отговори
swe преди 6 години
Аман от тия прости хора и коментари тук.
655
11
 
10
 
! Отговори
водка преди 6 години
Годняев, една българска поговорка гласи: "Сърдит Петко - празна му торбата"...
654
20
 
11
 
! Отговори
Х. преди 6 години
Огорчен си бил тръгнал. Ми много му здраве, за го е карал н аз кой да идва?
653
17
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До робството 675Направи справка колко много години сме изплащали дължимото си към Русия. Бедна България!
652
12
 
11
 
! Отговори
Декретът за войната преди 6 години
Е добре скрит защото в него се говори за Задунайская губерния, а не за България.Така че по- кротко с плонжовете и клетвите за вечна либоФ и верност ... Мдаа
651
20
 
22
 
! Отговори
Варненка преди 6 години
Българите винаги сме били с русите и така ще бъде! Говоря за народната любов, не за политическата.
650
16
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абсолютно е прав! В последните години се принизи ролята на Русия в освобождението на България от турско робство.Лошо впечатление ми направи например обръщението на президента към участващите на митинга в София.Негово светейшество Кирил бе споменат последен-все пак ни е гост и би трябвало името му да е на първо място!