Повод за гордост: Българите – народът, опълчил се на Холокоста!

Премиерът: Истински горд съм, че съм потомък на такъв народ
10 мар 2018 20:42,
333

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg


Истински се гордея, че съм българин - потомък на народ, който е застанал с морал, смелост и твърдост да защити евреите. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на възпоменателна церемония в Централната софийска синагога по повод 75-годишнината от спасението на българските евреи по време на Втората световна война.

Премиерът Борисов отбеляза, че във времена, когато в много държави самите граждани са се отнасяли с евреите не по-добре от нацистите, българският народ е направил действително подвиг. Спасили сме над 48 000, останали са 11 000 неспасени.

"Съжаляваме, скърбим за тях, съжаляваме, но подвигът на българския народ не трябва да се омаловажава заради това. Факт е, че друг не го е направил - направили са го българите. Дълбок поклон към нашия народ от всички нас към тези поколения, които тогава са удържали", каза още Борисов, цитиран от "Фокус".

"В днешно време това е още един много силен исторически момент, който съвременните политици да си спомняме - какво е мирът, какво е благоденствието, както е това щастие, в което живеем сега ние, съвременните поколения. Да, някъде в Сирия, на други места го нямат, ние го имаме. Колко силни, колко отговорни трябва да сме а не допуснем пак война, защото във войната гинат хора", заяви премиерът.

"Дружбата между България и Израел са я подпечатали и тя ще е за векове. Бил съм много пъти в Израел и истински съм бил трогнат, когато малки деца, които не знаят български, но са потомци - вече второ, трето четвърто поколение, на спасени в България евреи, на които майките, бабите и дядовците им са разказали какво е било времето и как българите са ги спасили", каза още Бойко Борисов.

Министър председателят получи най-високото отличие на Организацията на българските евреи "Шалом" - "Шофар". "Приемам наградата просто защото и аз съм една мъничка частица от българския народ, действително знаейки колко е трудно, как са се справили и как са застанали твърдо. Това трябва да е пример за нашето поколение", заяви Борисов, приемайки отличието.

"Ако имаше начин на това място целият български народ да застане и да получи наградата, щеше да е най-правилно. Защото сега е лесно от дистанцията на времето - 75 години откакто сме спасили българските евреи. Но ако само за миг се опитаме да се върнем в тези мракобесни времена, срещу действително тази нацистка машина смърт и то чудовищна машина. Много от нас са били в Бухенвалд, в Дахау, в Аушвиц дори и един извратен мозък трудно може да си представи така да се отнасяш с живи същества, камо ли хора - каквито и да са те, с какъвто и цвят, език или религия. Просто да ги изхвърляш и да ги изгаряш. Било е страшно време и именно за това е подвигът на българския народ, на българската църква, на всеки, който е имал и мъничка заслуга", каза още Бойко Борисов.

"Бил съм много пъти в Израел и съм бил трогнат, малки деца са потомци на спасени в България евреи, майките им, бабите им разказват как сме ги спасили", каза още Борисов.

"Спасението на българските евреи е нещо уникално за за цялото човечество. Най-голямата заслуга е на гражданите. Всички българи трябва да са годи! България се изправи срещу нацизма и каза една дума "Не!". Това заяви лидерът на Световния еврейски конгрес - милиардерът и бивш посланик на САЩ във Виена Роналд Лаудер на церемония по честването на 75 г. от спасяването на българските евреи.

"България беше единствената светлина преди 75 г. - някои го определиха като чудо. Всеки българин трябва да се гордее", просълзи Лаудер присъстващите. Това е една от най-красивите сгради на синагоги в Европа, каза още Лаудер, който финансира и синагогата, и еврейското училище в София.

За да отбележат 75-та годишнина от спасяването на българските евреи, специално в страната ни пристигна и г-н Ейтан Броши, член на израелския парламент и председател на групата за приятелство между България и Държавата Израел, както и председателите на българските организации в Държавата Израел и равините на всички балкански еврейски общности.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


333
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всеизвестен факт е, че всички патентни бюра по света се държат от евреи. Познай защо.
48
1
 
7
 
! Отговори
Сорос ще ви оправи преди 6 години
скоро
47
19
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Повече от половината от световните научни открития са дело на евреи или на хора от еврейски произход и това обяснява защо 80'те % толкова ги мразят, завиждат и ненавиждат !Недостижими са за невежеството, но вината си е у вас !*по коментарите и минусите ще ги познаете
46
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Искаме разобличение на талмудизма и всичките му престъпления срещу Човечеството и българите в частност.
45
15
 
4
 
! Отговори
До кой не спаси евре преди 6 години
Не са евреите, а комунистите по поръчка на кремъл.Всъщност най-масови гонения извън фашистка германия /което не е сигурно/ има в Русия. Там поне е било по-продължително.Руснаците са силно комплексирани спрямо евреите защото знаят че те са по-умни от тях
44
4
 
16
 
! Отговори
Леле мале преди 6 години
"СПАСЕНИЕТО НА ЕВРЕИТЕ УНИКАЛНО ЗА СВЕТА". И СИГУРНО НЯМА ПО ВАЖНА НОВИНА ЗА ПОСРЕДНИТЕ 7 0 ГОДИНИ??? ТОЗИ САЙТ Е ЧИСТ *** ЕВРЕ-ИСКИОТИВАМ ДА ИЗПИЯ ЕДНА РАКИЯНЕ 2 РАКИЙ... НЕ НЕ 3...... ПО ДОБРЕ 4... ИЛИ 5ИЛИ ПО ДОБРЕ ЩЕ Е ДА СЕ НАПИЯ
43
5
 
19
 
! Отговори
Петров преди 6 години
Ами турците, *** те, арменците, власите, руснаците, гърците които са част от България и българския народ и значи също са спасили евреите няма ли да спомене Бойко. Да праща телеграми до тях, както на 3 ти март?
42
2
 
18
 
! Отговори
СОЛОМОН ЛЕВИ преди 6 години
Актовете на садизъм са ужасяващи. Бременните жени са разпаряни и от коремите им са вадени неродени деца. Хора са нанизвани на шиш и печени като човешко чеверме. Българи са одирани живи, а кожите им са напълвани със слама и са окачвани по дърветата. Много са изгорени живи, някои първо полети с газ. Други са горени на жертвеници, имало разпънати на кръст приковани, пален е огън на гърдите на трети и е варено кафе. Млади жени са карани голи да играят кърваво хоро, където са озлочестявани и после изклани. В църквата Св. Троица са изклани 2500 души
41
3
 
20
 
! Отговори
Списъка на Шиндлер преди 6 години
Главите ни дават вече заето с постояннотонабиване за спасяването на еврейте.И какво от това.Един ден Хитлер пътувайки с колата в Берлин. пита шофьора си,Този бижутерски магазин на кой е.На евреин казл шофьора,а този златарския магазин .На евреин,а този големия за дрехи и обувки ,На евреин.Може би затова ги е намразил.
40
5
 
14
 
! Отговори
Кой не спаси евреите преди 6 години
Световната еврейска организация и българките евреи в Израел са дълбоко признателни на нашия народ за спасяването по време на Втората Световна война на всиките му 48 хиляди евреи с БГ гражданство. За разлика от тях, настоящата еврейска организция в БГ явно изпълнява указания отвън за омаловажаване на този подви, като вменява на българския народ вина за това, че не е спасил 11 хиляди евреи без българско гражданство от земи на Югославия и Сев.Гърция, възложени за администриране на БГ от Третия райх
39
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Барухчо грухчо .Как само му отива ермолката /кипAта, там в Банкя явно голям кибуц ще да е имало ..и се е пръкнал малкия Барух. Симеон/Шимон Дянков и той е от това котило... Трети март не го уважи, ама на дедите си не може ,трябва да се поклони.Записвайте си ги тия снимки и новини че като идват избори да си припомняте кой какъв е и тогава да гласувате... На народа много къса паметта му,жалко.
38
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Василев, а нещо да кажеш за американските концлагери след войната и липсващия милион ?
37
3
 
24
 
! Отговори
ВИНЕТУ преди 6 години
НА ТРЕТИ МАРТ СИ ПОЛИВАХ МАГНОЛИЯТА, А СЛЕД ТОВА СИМИТЛИЙСКИЯТ КМЕТ МИ ПРЕНАРЕДИ ЧАКРИТЕ.
36
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този сайт е пълна хумореска!!!!!!
35
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За тия знаете ли какво е казал Атила - "И като умра пак ще се върна за да ви унищожавам отново и отново". Джахудската богомразна секта.
34
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До майката на ПутинА комшиятя ти разправял, че баба ти имала германски печат на определеното място.Виждал го с очите си.
33
22
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Евреите са ценност за всяка развита държава Държава без евреи е признак, че няма никаква перспектива !
32
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И ЗАЩО ТОЧНО ГО НАГРАЖДАВАТ БОКО? К`ВО ОБЩО ИМА ТОЙ СЪС СПАСЯВАНЕТО НА ЕВРЕИТЕ?
31
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Майката на Путин се казва Шалом.
30
2
 
17
 
! Отговори
Еврейски приказки преди 6 години
за Лека нощ