Повод за гордост: Българите – народът, опълчил се на Холокоста!

Премиерът: Истински горд съм, че съм потомък на такъв народ
10 мар 2018 20:42,
333

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg


Истински се гордея, че съм българин - потомък на народ, който е застанал с морал, смелост и твърдост да защити евреите. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на възпоменателна церемония в Централната софийска синагога по повод 75-годишнината от спасението на българските евреи по време на Втората световна война.

Премиерът Борисов отбеляза, че във времена, когато в много държави самите граждани са се отнасяли с евреите не по-добре от нацистите, българският народ е направил действително подвиг. Спасили сме над 48 000, останали са 11 000 неспасени.

"Съжаляваме, скърбим за тях, съжаляваме, но подвигът на българския народ не трябва да се омаловажава заради това. Факт е, че друг не го е направил - направили са го българите. Дълбок поклон към нашия народ от всички нас към тези поколения, които тогава са удържали", каза още Борисов, цитиран от "Фокус".

"В днешно време това е още един много силен исторически момент, който съвременните политици да си спомняме - какво е мирът, какво е благоденствието, както е това щастие, в което живеем сега ние, съвременните поколения. Да, някъде в Сирия, на други места го нямат, ние го имаме. Колко силни, колко отговорни трябва да сме а не допуснем пак война, защото във войната гинат хора", заяви премиерът.

"Дружбата между България и Израел са я подпечатали и тя ще е за векове. Бил съм много пъти в Израел и истински съм бил трогнат, когато малки деца, които не знаят български, но са потомци - вече второ, трето четвърто поколение, на спасени в България евреи, на които майките, бабите и дядовците им са разказали какво е било времето и как българите са ги спасили", каза още Бойко Борисов.

Министър председателят получи най-високото отличие на Организацията на българските евреи "Шалом" - "Шофар". "Приемам наградата просто защото и аз съм една мъничка частица от българския народ, действително знаейки колко е трудно, как са се справили и как са застанали твърдо. Това трябва да е пример за нашето поколение", заяви Борисов, приемайки отличието.

"Ако имаше начин на това място целият български народ да застане и да получи наградата, щеше да е най-правилно. Защото сега е лесно от дистанцията на времето - 75 години откакто сме спасили българските евреи. Но ако само за миг се опитаме да се върнем в тези мракобесни времена, срещу действително тази нацистка машина смърт и то чудовищна машина. Много от нас са били в Бухенвалд, в Дахау, в Аушвиц дори и един извратен мозък трудно може да си представи така да се отнасяш с живи същества, камо ли хора - каквито и да са те, с какъвто и цвят, език или религия. Просто да ги изхвърляш и да ги изгаряш. Било е страшно време и именно за това е подвигът на българския народ, на българската църква, на всеки, който е имал и мъничка заслуга", каза още Бойко Борисов.

"Бил съм много пъти в Израел и съм бил трогнат, малки деца са потомци на спасени в България евреи, майките им, бабите им разказват как сме ги спасили", каза още Борисов.

"Спасението на българските евреи е нещо уникално за за цялото човечество. Най-голямата заслуга е на гражданите. Всички българи трябва да са годи! България се изправи срещу нацизма и каза една дума "Не!". Това заяви лидерът на Световния еврейски конгрес - милиардерът и бивш посланик на САЩ във Виена Роналд Лаудер на церемония по честването на 75 г. от спасяването на българските евреи.

"България беше единствената светлина преди 75 г. - някои го определиха като чудо. Всеки българин трябва да се гордее", просълзи Лаудер присъстващите. Това е една от най-красивите сгради на синагоги в Европа, каза още Лаудер, който финансира и синагогата, и еврейското училище в София.

За да отбележат 75-та годишнина от спасяването на българските евреи, специално в страната ни пристигна и г-н Ейтан Броши, член на израелския парламент и председател на групата за приятелство между България и Държавата Израел, както и председателите на българските организации в Държавата Израел и равините на всички балкански еврейски общности.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


333
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ало тиквата къде беше на трети март защо не беше на Шипка освен, че си мутра показа, че не си и българин,а в този случай че си елементарен слуга .
28
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тиквата да не се гордее с чужди постъпки, ами да обясни как неговото правителство, не само, че не хвана, ами поощрява онези които омацаха паметника на Альоша със свастики и антисемитски надписи. С кой народ е горд, с онзи който спаси евреите, или с този който той управлява и драска по паметниците?
27
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ти не си потомък на тоя народ, потомци на тоя народ са хората опълчили се на царския фашистки режим.
26
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От 19 до 21 юли 1877 г. продължава старозагорското клане от турската редовна армия на Сюлейман паша (Соломон Леви Явиш, евреин) с участието на албански башибозук, черкези, командвани от Дай Ахмед и чирпански ***.Изклани са 14000 старозагорци, а 10000 моми и деца са отведени по египетските пазари за роби.
25
5
 
16
 
! Отговори
Стига беееее преди 6 години
Стига с тия еФреи. Стига беееееВойни заведоха еФреусите с краварите последните 70години поне 100 навсякъде по света. СТИГА БЕЕЕЕТова ли ви е ши.бА.на.та демокрация бееееееКравари... Ефреири.... Войни.... И обратното..... Няма край беееееееЩе взема да разбера Хит.лер обещавам ви бееееее
24
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ние сме гои. Всеки който не е бил обрязван като бебе, и равинът не е засмукал обрязаното членче с уста душата му няма да влезе в раят. Представете си как гледат на нас, като на обречени роби. В библията се казва че евреите могат да вземат роби от други народи доживот, но ако са други евреи максимум 6 години. Страдаме от стокхолмски синдром, да симпатизираме на нашият палач.
23
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А Плевнелиев си слагаше шапчица, Боко не е в час.
22
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Той Пешев най-напред подписал антиеврейския закон за защита на нацията, пък после тръгнал да ги спасява. Какво ли е преобърнало мнението му?
21
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще вдигнем ли паметник на Сюлейман/Соломон/ по повод Старозагорското клане?!
20
7
 
32
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 6 години
И понеже ние българите спасихме евреите в миналото, в настоящето те решиха да ни унищожат ...Защото нали не си мислите, че ГЕНОЦИДът, на който подложиха българския народ е просто хрумване на нашите управници ?Не !Те са проводник на чужди интереси.А, кой може да има най-голям интерес красивата и плодородна българска земя да бъде обезбългарена и обезлюдена ?Кой ?Онзи, който воюва с половината си съседи, а с другата половина се мрази.*** намериха добър гостоприемник у нас ... Факт !
19
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя ако беше премиер тогава още през 1939 германския щеше да е въведен като официален език. По-късно през 1945 вече пък щяхме да сме се самообявили за съветска република, дори и без да са го искали от нас.
18
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Виждат се плодовете на руската - фашистка пропаганда. Браво българи, Кремъл въобще не ви влияе.
17
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ТОЗИ ГАД ЗЕЕВИ, КОЙТО КУПИ АВИОКОМПАНИЯ БАЛКАН ЗА ЕДИН ЛЕВ, РАЗПРОДАДЕ САМОлЕТИТЕ ЗА МИЛИОНИ И ЗАТРИ КОМПАНИЯТА, ТОЙ МАРСИАНЕЦ ЛИ БЕШЕ?
16
1
 
24
 
! Отговори
реалист преди 6 години
Нещо ми идва в излишък тази мазнотия край холокоста...минаха 70 години, неждуврвменно са избити 100 пъти повече невинни хора по света, но за тях не се говори!!!!
15
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Спасихме евреите , но днес евреите от тази синагога в София - са единственото вероизповедание подкрепящи геноицида над българите - Джендърията и Инстамбулската конвенция
14
2
 
22
 
! Отговори
Стига беееее преди 6 години
Стига с тия еФреи. Стига беееееВойни заведоха еФреусите с краварите последните 70години поне 100 навсякъде по света. СТИГА БЕЕЕЕТова ли ви е ши.бА.на.та демокрация бееееееКравари... Ефреири.... Войни.... И обратното..... Няма край беееееееЩе взема да разбера Хит.лер обещавам ви бееееее
13
1
 
10
 
! Отговори
никой преди 6 години
а сега дали ще бихме го направили пак или ще се наведем както обикновенно?
12
3
 
27
 
! Отговори
хем хем шизофрем преди 6 години
хем с германия,хем против холокоста...хем с русия,хем против нея със сащ и нату....
11
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много ми е любопитно ако Боко е бил на мястото на Пешев. Представям си мутрето облечен с униформа на СС как помага на войниците да товарят горките евреи във вагоните.
10
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Малко е пресолена манджата, ама хайде, от мен да мине.