Мъжественост, женственост… джендър ролите в България?

Полът е не просто нещо дадено, а нещо, което търпи промяна
12 мар 2018 07:40,
80
Мъжественост, женственост… джендър ролите в България?
Снимка: flickr

Популярната напоследък джендър тема се отнася, най-общо казано, до изграждането на идентичността на всеки индивид и изобщо на представите за "мъжественост" и "женственост", коментира пред "Дарик" д-р Ивелина Ефтимова, която е преподавател в Шуменския университет "Епископ Константин Преславски".

По думите й полът е не просто нещо дадено, а нещо, което търпи промяна и бива оформено според културата на средата в различните социални ситуации в дадено време.

"В българската традиционна култура мъжкото и женското поведение са обвързани изцяло с биологичната принадлежност към единия от двата пола, допълва тя.

Ефтимова твърди, че промените в традиционно изградените джендър роли започват с индустриализацията и модернизацията на българското общество след Освобождението.

"Задължителното за двата пола образование дава възможност за професионална реализация извън обичайната. Макар, че жените започват да работят извън дома, като учителки, лекарки, шивачки, домашни помощнички, работнички във фабриките и т.н., те продължават да изпълняват и обичайните си функции на съпруги, майки и домакини", настоява тя.

Това продължава и след 1944 г., когато държавната политика целенасочено създава работни места и за двата пола. Постепенно се променя и семейният модел – младите предпочитат да създадат свое домакинство. Въпреки тези външни промени, много бавно се променят традиционно вкоренените разбирания за мъжка и женска работа и съответно за мъжко и женско.

"Постепенно, без да става дума за сливане, размяна или за някакво извънредно напрежение около джендър ролите, в днешно време са налице модели на поведение, различни от традиционните", заключава доктор Ивелина Ефтимова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Питам журналистите: КОЙ ви плаща за промиването на мозъци? Мога да ви уверя, че резултатът е обратен на желания от поръчителите!
30
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А сега аз да и задам един въпрос на тази учена кокошка.Защо в арабския свят няма ***? Там дали са чували за "трети пол"? Това да казваш на деца че имало и хора *** и да ги караш още малки да се самоопределят какви са си е чиста психологическа атака и обърквация за детето защото си знае че има 2 пола и изведнъж му изтърсваш че имало и такива които не били нито мъже нито жени а такива които те самите не знаят какви са заради психическите си отклонения.Аман от учени.
29
3
 
35
 
! Отговори
българина преди 6 години
допускането на говоренето и публичното обсъждане на темата под формата на разсъждения игри и закачки е част от метода за убеждаване и налагане на чужди идеи нас обществото Призорец на Овертън! това ни прилагат в момента цру
28
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Във Варненския Свободен Университет също има такива *** специалности. Подготвят " педагози " за детските градини и училищата. Отдавна на многото НПО - та са дали позволение да прокарат тази идеология, което е страшно за бъдещите поколения.
27
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
добро утро, някой може ли конкретно, с 2-3 думи да ми преведе какво точно значи думата "***"???
26
27
 
1
 
! Отговори
БОГАТ И КРАСИВ ГУЩЕР преди 6 години
Ние джендърите сме бъдещето на тази планета
25
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да, в някои държави има и такива тоалетни вече...Един от ангажиментите на Борисов, ако се ратифицира и у нас ИК, е също да изградят такива в обществените сгради. Преди време писаха за това, но тогава тази тема не се коментираше толкова.
24
0
 
22
 
! Отговори
Дедо Гого преди 6 години
Да питам : Според пиктограмите горе, значи ли, че ще има навсякъде по 3 (три) тоалетни - мъжка, женска и ??????
23
1
 
23
 
! Отговори
*** преди 6 години
Дали ще го приема джендото или не,няма значение!Това няма да го направи нормален!
22
1
 
30
 
! Отговори
.... преди 6 години
То в Шуменския толкова си могат. Ако не те приемат нещо, записваш психология, ако не те приемат психология записваш в Шуменския. Има нужда да се позакрият някои университети, някои хора да останат без работа барем спрат да говорят глупости.
21
3
 
30
 
! Отговори
голяма грешка преди 6 години
Не смесвайте социума с природата!Това са две различни неща!Не разбирам що за професор е тая кoкoшка с куцата си логика!?
20
6
 
33
 
! Отговори
Додо преди 6 години
*** пропаганда в чист, гнусен вид!
19
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не съм съгласен че в природата има повече от два пола. Другото са психични отклоненения - някои придобити и много малко от тях вродени. Не казвам че вродения е нещо ненормално щом съществува.Ама , както пише в статията, че пола е "нещо, което търпи промяна и бива оформено според културата на средата в различните социални ситуации в дадено време", защо насила напъват да объркват децата от ранна възраст.Може би либералите искат да си разширят базата на млада плът или да унищожат цивилизацита
18
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това ли преподава в университета?
17
2
 
26
 
! Отговори
елбевегъзе преди 6 години
Как добре разбирам и Хитлер,и Сталин...
16
2
 
32
 
! Отговори
Дедо Гого преди 6 години
***, сменявайте си пола всяка година, ако щете ! Само не занимавайте всички с простотиите и глупостите си !
15
3
 
28
 
! Отговори
пуснали тарлю под од преди 6 години
Джендъристите искат само една мотика,по 10 часа на ден на дългия ред,нищо повече!
14
6
 
36
 
! Отговори
До хомосексуален преди 6 години
Напротив-много сериозен проблем е .Защото искат да промиват мозъците на децата, че хомосексуалността била нормална, да си правят операции за смяна на пола и други такива.Слагайте си каквото и където поискате, само не посягайте на децата.
13
35
 
3
 
! Отговори
Чичо преди 6 години
Мисля си, че е крайно време и ние, като повечето развити държави да приемем третия пол. Не мисля, че това би бъркало в купичката на някой.
12
2
 
30
 
! Отговори
к0нсерва преди 6 години
"Полът е не просто нещо дадено, а нещо, което търпи промяна" - така ли?! казвате ДНК няма, няма и X и Y хромозоми - няма друг толкова *** организъм на Земята, който върви срещу собствената си природа, колкото са последователите на Сорош, Меркел и придвойрният и клоун "зелената" Тиква!