Мъжественост, женственост… джендър ролите в България?

Полът е не просто нещо дадено, а нещо, което търпи промяна
12 мар 2018 07:40,
80
Мъжественост, женственост… джендър ролите в България?
Снимка: flickr

Популярната напоследък джендър тема се отнася, най-общо казано, до изграждането на идентичността на всеки индивид и изобщо на представите за "мъжественост" и "женственост", коментира пред "Дарик" д-р Ивелина Ефтимова, която е преподавател в Шуменския университет "Епископ Константин Преславски".

По думите й полът е не просто нещо дадено, а нещо, което търпи промяна и бива оформено според културата на средата в различните социални ситуации в дадено време.

"В българската традиционна култура мъжкото и женското поведение са обвързани изцяло с биологичната принадлежност към единия от двата пола, допълва тя.

Ефтимова твърди, че промените в традиционно изградените джендър роли започват с индустриализацията и модернизацията на българското общество след Освобождението.

"Задължителното за двата пола образование дава възможност за професионална реализация извън обичайната. Макар, че жените започват да работят извън дома, като учителки, лекарки, шивачки, домашни помощнички, работнички във фабриките и т.н., те продължават да изпълняват и обичайните си функции на съпруги, майки и домакини", настоява тя.

Това продължава и след 1944 г., когато държавната политика целенасочено създава работни места и за двата пола. Постепенно се променя и семейният модел – младите предпочитат да създадат свое домакинство. Въпреки тези външни промени, много бавно се променят традиционно вкоренените разбирания за мъжка и женска работа и съответно за мъжко и женско.

"Постепенно, без да става дума за сливане, размяна или за някакво извънредно напрежение около джендър ролите, в днешно време са налице модели на поведение, различни от традиционните", заключава доктор Ивелина Ефтимова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
2
 
31
 
! Отговори
грантаджии 5 преди 6 години
*** изследванията /теориите/ не са наука в истинския смисъл на думата. Това е идеология, целяща да обяви патологията за нещо нормално и дори да принуди здравите хетеросексуални хора да бъдат възпитавани според доктрините на ДИ. Те са налагани в нормативни документи като Истанбулската конвенция, в медиите, в научни изследвания от ЛГБТ и феминисткото лоби, от прикритите и открити хомосексуалисти във властта.
10
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Баце каза, че оттегля Конвенцията, докато се проведели необходимите дебати. Сега непрекъснато ще изскачат разни като тази Ефтимова, които срещу добро заплащане ще ръсят глупости.
9
3
 
37
 
! Отговори
грантаджии 4 преди 6 години
Трябва да се отбележи, че никой хетеросексуален мъж, на когото му се е наложило да готви, или пък жена, която е сменила крушката на ***, не разсъждават, че влизат в някакви си социални роли.Терминът е роден от хомосексуални ЛГБТ активисти и феминистки, които се двоумят каква социална роля изпълняват във връзката си, и какво им е мястото спрямо хетеросексуалните мъже и жени.
8
1
 
32
 
! Отговори
911 преди 6 години
На Ивелина да й кажете да спре да разправя глупости, защото теорията на Мъни се е провалила още преди да разкрият чудовищните му експерименти миналия век!За тия извращения няма място под слънцето, така че недейте да обяснавате видиш ли какво било ***.... Има един тип пол, останалото са болестни състояния!! Да, в някои случаи са безвредни, но това са отклонения на мозъка от реалността - и както и да ги замазват и наричат "научному", ще си останат такива!
7
5
 
10
 
! Отговори
хомосексуален преди 6 години
Стига сте ни занамавали с измислени теми. Това че някой искал да ъде жена, а друга мъж, че объркали природата-всеки да пради каквото иска, щом не пречи на останалите. ПРОБЛЕМИТЕ НА БГ НЕ СА ОБРАТНИТЕ , А ТЕЗИ КОИТО СЕ АФИШИРАТ КАТО МЪЖАГИ-БОКО ТИКВАТА, ***..НЕЛИЯ, КАТО ХИДРОИНЖЕНЕРИ-ДОГАН, КАТО НАЦИОНАЛИСТИ- СИДЗЕРОВ, СИМЕОНОВИ КАРАКАЧАНОВ. ТЕ СА ХОРАТА КОИТО НИ КАРАТ ДА ЖИВЕЕМ В НИЩЕТА. И ЗЦАТОВА СЕГА НИ НАСЪКВАТ С ГЛУПОСТИ. КОГАТА СИ КУПУВАМ ХЛЯБ НЕ СЕ ИНТЕРЕСУВАМ ОТ НИЩО ДРУГО-ИСКАМ ДА ЯМ!
6
2
 
28
 
! Отговори
грантаджии 3 преди 6 години
Джудит Бътлър е философ по образование, но това не и пречи да дава акъл за медицински и психиатрични понятия и болести. Джендърът е наложен в западния дискурс изцяло под влияние на ЛГБТ и феминистките НПО-та. Целта на джендъристите е доказани болести от класификатора на СЗО юридически да бъдат приравнени за нормални състояния. Нещо повече всички хора трябва да бъдат възпитавани според т.нар. *** изследвания /теории/.
5
2
 
21
 
! Отговори
annybody преди 6 години
И какво ново и градивно ни казва докторката? Моделите на професионална реализация в обществото отдавна не се определят от пола, затова пък са решаващи за ЗАПЛАЩАНЕТО. В тази насока трябва да се работи като цяло - въпрос на законодателство, така и конкретно - на всяко работно място.
4
2
 
19
 
! Отговори
грантаджии 2 преди 6 години
Според Бътлър разликите в поведението на хората, изборът на облекло и професии се дължи изцяло на стереотипи, а не е биологично обусловен. Според нея половата дискриминация ще изчезне, когато хората спрат да мислят бинарно, в категориите мъж жена, ами приемат, че всъщност били *** флуидни. Също така те трябва да се освободят от принудителната хетеросексуалност. Джудит Бътлър дори подкрепя легализирането на инцеста.
3
1
 
2
 
! Отговори
Кондю преди 6 години
https://bg.m.wikipedia.org/wiki/***
2
4
 
2
 
! Отговори
Грую преди 6 години
Златко да вземе да обясни какво точно означава - ***. Последно време доста нарицателно и криво разбрано стана. - *** (от англ. gender род (граматичен); и от лат. genus род, вид, тип, семейство или група от неща) е понятие във философията, обществените науки и правото, означаващо набора от социално конструирани поведенчески и физиологични характеристики и поведения, свързвани с мъжествеността и женствеността това, което се счита за прилягащо на жените и на мъжете в дадено общество, които характеристики и поведения са основани на биологичните полови различия, но не са
1
3
 
17
 
! Отговори
грантаджии преди 6 години
Американските сексолози и психиатри от средата на 20в. са използвали понятието ***, за да опишат пола, с който се идентифицират транссексуалните. Тоест ти може да си роден мъж, но да се смяташ за жена.Американката Джудит Бътлър-феминистка, лесбийка и ЛГБТ активистка използва термина едновременно в значение на трети/социален/ пол, както и на полови характеристики.