От Германия: Млад лекар в България печели 400 евро, малко е!

"Много малко от моите колеги остават в България"
16 мар 2018 07:00, Елка Василева
117
От Германия: Млад лекар в България печели 400 евро, малко е!
Снимка: архив, Reuters

"Все повече български лекари работят в Германия. А от това страдат пациентите в България, но и медиците, които остават в страната." Телевизия 3sat излъчи репортаж от една българска болница.

"Какво ли щеше да е положението по строителните обекти, в болниците или в кланиците в Германия, ако ги нямаше многобройните румънци и българи, които са готови да работят тук? Вярно, че от това печелят и техните родни страни, защото тези хора изпращат част от доходите си на своите близки, останали там. Но  същевременно в Румъния и България възникват остри дефицити." Това констатира водещата на икономическото предаване "Макро" на немскоезичния телевизионен канал 3Sat, посветено на България и Румъния и излъчено миналата седмица. В него беше показан и кратък репортаж, разказващ за бягството на българските лекари в чужбина, съобщава Дойче веле.

Около 400 евро за млад лекар

В началото авторката Сузане Бекер среща зрителите с Елена Зарева, лекарка в един малък български град. Работният ѝ ден в болницата е дълъг, а пациентите са много. Бекер обяснява, че един млад лекар в България печели около 400 евро и коментира това така: "Малко е. Ето защо толкова много колеги на Елена отиват да работят в Европа. А това е потискащо за онези, които остават".

Пред германския телевизионен екип д-р Зарева споделя: "Иска ми се да вярвам, че условията на труд в бъдеще ще се подобрят. Но реалността сякаш е друга. Много малко от моите колеги остават в България, а пък в провинцията съвсем никой не иска да работи."

Авторката на репортажа припомня, че България, която членува в ЕС вече от 11 години, е смятана за най-бедната страна в Евросъюза.

"Особено младите хора не виждат никаква перспектива", казва тя и среща зрителите с втория герой в репортажа: студента Николай, който завършва медицина в София. Той иска да работи като радиолог, но не смята да остане в България. Пред камерата Николай обяснява: "Искам да специализирам в Германия, защото там ще имам достъп до по-добра медицинска апаратура. А и условията за квалификация и за професионална реализация там са по-добри."

Намеренията на Николай съвпадат с намеренията на много българи, твърди Сузане Бекер. Тя посочва, че само през 2016 година 23 000 млади хора са напуснали страната, а това е голям проблем за българската икономика и за демографското развитие. По-нататък авторката изтъква, че България е сред страните в Европа с най-застаряващо население и добавя, че през последните 25 години всеки пети българин е напуснал страната.

"Откакто сме в ЕС, проблемът се влоши"

В болницата, в която работи Елена Зарева, за последните 20 години броят на лекарите е намалял наполовина. А в момента 15 лекари са пред пенсия. Директорът на болницата Иван Иванов не знае как ще подсигурява занапред медицинското обслужване.

"Откакто България стана член на ЕС, проблемът с кадрите остро се влоши. Много лекари, и то не само млади, а и утвърдени специалисти, си намериха работа в други държави от ЕС, най-често в Германия", казва той.

Репортажът завършва с едно потискащо обобщение: "Получава се порочен кръг. Колкото повече лекари напускат страната, толкова по-лоши стават условията за онези, които остават. И толкова по-лошо става медицинското обслужване за хората в България."

След репортажа водещата на предаването "Макро" на 3Sat Ева Шмид припомня на своята публика следното: "Когато в Германия се опитваме да се справим с липсата на квалифицирани кадри, ние не решаваме въпроса, а просто го прехвърляме в други страни."

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименПризвание-призвание ,колко да е призвание ? Ако имаш наем 500 лв ,сметки още 400 лв ,лизидг на кола, телевизор, телефон, кредити за още 400 лв ва месец и накрая при заплата 800 лв ти се получат разходи 1300 ,ще откриеш че следващият месец някак си не ти се работи вече...
84
4
 
11
 
! Отговори
Ханс преди 6 години
Кога ще се сетите че което е държавно не става. Няма кой да плаща за източваните здравни каси. Пенсионната система е пред колапс. Здравната система е пред колапс.
83
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да благодарим дружно на Тиквун и началника му Плавун...
82
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сега пак дават 800лв. заплатата , А 90-те години искаха 10хил. подкуп за да те вземат специализант..
81
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
68 - Лекарската професия е призвание, а не пепелбарство. Само един човешки *** може да се насочи към медицината, с цел да изкарва пари. Дано не ти се падне лекар, който е станал лекар, само защото се е надявал, че след като излезе от медицинския, белият Мерцедес, големия апартамент и трите ваканционни къщи из различни дестинации са му в кърпа вързани ... Не е до нация и мързел, а до талант, воля и морал.
80
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За Специализантите е лошо в България 3г. е специализацията и 800лв. е заплатата.. А Германия дава 3500евро на специализантите..
79
8
 
12
 
! Отговори
hm... преди 6 години
Абе аз се чудя... аз ли живея в паралелна държава - защото един частен лекар взима 50лв на преглед - 8 работни часа по 30 мин преглед са 16 прегледа или 800лв на ден! Как става това едни да взимат 800 на месец други 800 на ден???
78
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Изкарвах 400 евро, когато бях стажант ... На седмица, без да броим стипендията. Лека нощ България, беше забавно, но за съжаление беше, каквото беше.
77
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
400 евр ?! Това е шега ? Радвам , че никога не съм работил в България. 400 евр е дневна лекарска заплата, където съм.
76
1
 
7
 
! Отговори
1 преди 6 години
Заплатите във всяка една сфера в България са ниски! Не може всички българи да работят, като министри, лекари, автомонтьори и др.! То това и по света го няма. Например един автомонтьор гаечни ключове ли ще яде,ако няма кой да произвежда хляб, месо, млеко и други храни?
75
10
 
6
 
! Отговори
Пенсионер преди 6 години
Това не е лекар,а Андрешко тръгнал да търси пари по Света.Малко уважение към читателите какъв лекар е това. Няма име специалност,стаж барем една атестация от училите го дцценти,професори академици.Става ли изобщо за лекар.Радвам се че такива цървуланковци напускат България.И дано никога не се върнат обратно тук.Ще съм щастлив Новите им Господари ще ги приемат от 2 млн. лв заплати нагоре но съм чувал от истински лекари ,че като ги видят какво представляват и могат основно метат отделението.
74
3
 
14
 
! Отговори
аз-ът преди 6 години
Една умираща държава лекари не й трябват, трябва й поп. Образование, Здравеопазване, сигурност - една по една системите на ържавата отказват, като на умиращ органите му спират да работят. Оня от Босфора все по често ще си позволява да се зъби за територии. До 20-25 г. ще изгърми НОИ. 2007 г. дефицита е бил 1,5 милиарда, сега е 4.5 милиарда. Представи си, 2040 колко ще е 10, 15 милиарда? Откъде ще дойдат тези пари? ДОДЕ Е ВРЕМЕ НАПУСКАЙТЕ КОРАБА, ЗА ПОСЛЕДНИТЕ ЛОДКИ НЯМА ДА ИМА !
73
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Емигрант Що на теб 10 000лв ли ти е заплатата в Германия
72
3
 
9
 
! Отговори
Емигрант преди 6 години
До емигрантКой ще те лекува в БГ и 10000 лв да ти е заплатата? Ше се завиваш с тях? То да беше само това, всяка институция е в същата ситуация.
71
3
 
19
 
! Отговори
емигрант преди 6 години
Ще се върна в България, когато моите познания и опит ми позволяват да получа поне 4 000 лева.
70
11
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не познавам беден лекар. Освен ако не е супер некадърен или е в някое убито село, принесъл се в жертва на бедните хорица. Около нас живеят лекари и всичките са в огромни къщи, със скъпи коли, децата им учат в скъпи училища. Жалкото е, че повечето пациенти са бедни хора с много скромни възможности и се получава някакъв латино капитализъм. А младите лекари бягат главно, защото старите кучета не им дават възможност да се развиват.
69
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
в БГ беден лекар няма, докарват отвсякъде и като краднат малко , затова и не искат промяна на порочната крадлива система
68
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Уж ни давали фондове и финансиране..., ама май е обратното ние ги финансираме с готови обучени кадри, отделно сме и пазар на стоките им. Ако се тегли чертата няма да е в наша полза
67
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До jojo Нека напуснат всички, но ако са заплащали образованието си! Иначе трябва да има някакви задължителни обвързаности за определен период работа в България! Всеки може атка- учене с обществена поръчка и после си биеш камшика да бачкаш другаде за пари!
66
14
 
17
 
! Отговори
Активист на БКП преди 6 години
В България няма лекар ,който да получава по-малко от 1 000 ? . Днес да прегледа 10 човека по 3 лв .потребителска такса прави 30... 22дни по 30 са 660 лева .Това е ...