От Германия: Млад лекар в България печели 400 евро, малко е!

"Много малко от моите колеги остават в България"
16 мар 2018 07:00, Елка Василева
117
От Германия: Млад лекар в България печели 400 евро, малко е!
Снимка: архив, Reuters

"Все повече български лекари работят в Германия. А от това страдат пациентите в България, но и медиците, които остават в страната." Телевизия 3sat излъчи репортаж от една българска болница.

"Какво ли щеше да е положението по строителните обекти, в болниците или в кланиците в Германия, ако ги нямаше многобройните румънци и българи, които са готови да работят тук? Вярно, че от това печелят и техните родни страни, защото тези хора изпращат част от доходите си на своите близки, останали там. Но  същевременно в Румъния и България възникват остри дефицити." Това констатира водещата на икономическото предаване "Макро" на немскоезичния телевизионен канал 3Sat, посветено на България и Румъния и излъчено миналата седмица. В него беше показан и кратък репортаж, разказващ за бягството на българските лекари в чужбина, съобщава Дойче веле.

Около 400 евро за млад лекар

В началото авторката Сузане Бекер среща зрителите с Елена Зарева, лекарка в един малък български град. Работният ѝ ден в болницата е дълъг, а пациентите са много. Бекер обяснява, че един млад лекар в България печели около 400 евро и коментира това така: "Малко е. Ето защо толкова много колеги на Елена отиват да работят в Европа. А това е потискащо за онези, които остават".

Пред германския телевизионен екип д-р Зарева споделя: "Иска ми се да вярвам, че условията на труд в бъдеще ще се подобрят. Но реалността сякаш е друга. Много малко от моите колеги остават в България, а пък в провинцията съвсем никой не иска да работи."

Авторката на репортажа припомня, че България, която членува в ЕС вече от 11 години, е смятана за най-бедната страна в Евросъюза.

"Особено младите хора не виждат никаква перспектива", казва тя и среща зрителите с втория герой в репортажа: студента Николай, който завършва медицина в София. Той иска да работи като радиолог, но не смята да остане в България. Пред камерата Николай обяснява: "Искам да специализирам в Германия, защото там ще имам достъп до по-добра медицинска апаратура. А и условията за квалификация и за професионална реализация там са по-добри."

Намеренията на Николай съвпадат с намеренията на много българи, твърди Сузане Бекер. Тя посочва, че само през 2016 година 23 000 млади хора са напуснали страната, а това е голям проблем за българската икономика и за демографското развитие. По-нататък авторката изтъква, че България е сред страните в Европа с най-застаряващо население и добавя, че през последните 25 години всеки пети българин е напуснал страната.

"Откакто сме в ЕС, проблемът се влоши"

В болницата, в която работи Елена Зарева, за последните 20 години броят на лекарите е намалял наполовина. А в момента 15 лекари са пред пенсия. Директорът на болницата Иван Иванов не знае как ще подсигурява занапред медицинското обслужване.

"Откакто България стана член на ЕС, проблемът с кадрите остро се влоши. Много лекари, и то не само млади, а и утвърдени специалисти, си намериха работа в други държави от ЕС, най-често в Германия", казва той.

Репортажът завършва с едно потискащо обобщение: "Получава се порочен кръг. Колкото повече лекари напускат страната, толкова по-лоши стават условията за онези, които остават. И толкова по-лошо става медицинското обслужване за хората в България."

След репортажа водещата на предаването "Макро" на 3Sat Ева Шмид припомня на своята публика следното: "Когато в Германия се опитваме да се справим с липсата на квалифицирани кадри, ние не решаваме въпроса, а просто го прехвърляме в други страни."

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
11
 
10
 
! Отговори
jojo преди 6 години
Другарю, аз съм израснал по това справедливо време. Помня отлично мизерията тогава, помия и фалша, помня, че човек нямаше елементарни свободи, като примерно да изрази свободно мнение, да пътува свободно, имасихас извън ком концлагера. Днес управляват слугите на червените големци от миналото, и те като доказани *** грабят и рушат. Демокрацията не ти е виновна. Че си ***.
44
21
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако си лекар и не можеш да докараш поне 5 бона, значи си меганекадърен и не си никакъв лекар. Само един преглед е 100 лв. Ами по 5 човека на ден да преглеждаш това са ти 500 лв. По 20 работни дни - ето ти ги 10-те бонки.
43
0
 
14
 
! Отговори
!!!!!!! преди 6 години
"Над 700 лекари и медицински специалисти от канадската провинция Квебек се включиха в протестна декларация срещу увеличението на заплатите им, договорено от местните синдикати, съобщават световните медии.Според тях възнагражденията им и в момента са прекалено високи и несъразмерни с тези на останалите здравни работници."Лекарите искат допълнителните средства, които ще бъдат използвани за увеличение на заплатите им, да отидат за ръст във възнагражденията на медицинските сестри или да се върнат
42
0
 
13
 
! Отговори
33 do 36 преди 6 години
хем си прав, хем не.най-вече грешиш защото мислиш че държавата има влияние кви заплати взимаме, а тя - няма! Взимаме добри заплати щото работим само за чужденци. Чужденеца плаща 3-4к евро, супер е доволен, а работодателя ти прибира повечето пари и ти дава остатъка.Аз съм от по старите програмисти и здравето ми е съсипано щото първите години сме бачкали за без пари и денем и нощем. И нямам жена, щото жените явно избягват изцедени хора от работа кат мен, тей че и моята не е лесна.
41
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ниското заплащане на хората в България започна от 1944 г. когато потурковците дойдоха на власт. Сталин беше казал да се държат в зависимост образованите хора като лекари, инженери , икономисти и т.н. с ниско заплащане. Нашите комунисти само това и чакаха. Спомням си при Тодор Живков получавах 120 лв. с висше образование , а хамалите по 400 лв. Та така и до днес не можем да се оправим.
40
12
 
17
 
! Отговори
до 39 преди 6 години
Какъв комунистически режим те мори пък тебе бе ждрольо. Нали вече почти 30 години е светла демокрация и омразните комунисти ги няма.Само че през време на така оплювания комунизъм, обикновените хора живееха добре, а гадовете чукаха камъни в Белене.И престъпниците лежаха по затворите, а не се разхождаха с по 25 присъди с мерцедеси за по половин милион.Имаше Ред и Справедливост, които сега са в огромен дефицит.
39
5
 
5
 
! Отговори
Анархо шовинист преди 6 години
Рано или късно Революцията ще поледи и властта ще отиде в ръцете на народа.Тогава народа ще е депутат, а депутатите ще бачкат за 500 лв.
38
2
 
9
 
! Отговори
jojo преди 6 години
Защо ли? Защото нашенци са прости. Примитивът скот знае да гледа в чуждо канче и да завижда. По-лесно е, отколкото да работи за лично усъвършенстване. А комунистическият режим направи от лекарите тук изтривалки. Ще напускат, да, много ясно. Какъв да го търсят на място, където на почит са гръмогласни тарикати без грам квалификации и социална потребност?
37
1
 
9
 
! Отговори
до 35 преди 6 години
А ти кога ще Усъзнаеш, че си неграмотен - пише се Осъзнавам, а не Усъзнавам.Ей такива сте повечето "реализирали" се в БГ - обикновени герберастки калинки.
36
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Важното е премиерчето да взима 7000
35
3
 
9
 
! Отговори
до 33 преди 6 години
Ами защото според Държавата само програмистите работят, другите лапаме мухи и си клатим краката по цял ден и 600 лв ни стигат.Ти знаеш ли как се гледат две деца с общо 1100 лв - двете заплати на мен и на съпругата ми.Явно не знаеш. Освен това повечто програмисти нямат семейства и деца и тези 3000 лв са им само за собствения ... нали.
34
2
 
7
 
! Отговори
11 преди 6 години
Тези който държат фирмите за софтуер, дават добри пари , за да живее един човек ,Но те са усъзнали,че когато служителя взима пари и работи добре. Има няма диплома работи на равно с устаналите или колкото може, ако не може се сменя! Другите са усъзнали само,че искат да харчат по 10 000лв на ден за арманита и други глупости и нека раобите да работят,пък после мрънкат,че в българия са останали само некадърни .... Повечето некадърни май вече са на пост директор! Това е моето мнение.
33
1
 
13
 
! Отговори
Bosnak преди 6 години
Помня каква радост повсеместна беше като Тиквун спечели изборите, абе хора сами сте си виновни кой назначава пазар за шеф на държавата си
32
2
 
19
 
! Отговори
програмист преди 6 години
хора, защо са ви криви програмистите че вземат много пари?не е ли по добре всички да взимат много??стига плюене че програмистите взимат 3к - трябва да искаме всеки да взема доста !и мен мн ме дразни че масово хората са бедни и искам да се промени това.отделно сам си знам как съм карал в немотия като ученик.
31
2
 
18
 
! Отговори
ГЕРБ преди 6 години
Да съм ви карал да гласувате за ГЕРБ и о*сраните пардон обединените Патриоти , и 400 са ви много
30
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Единствените които заслужават ниска заплата са държавните чиновници.Не може за един печат в КАТ да чакам 1 седмица ,това нормално ли е
29
2
 
3
 
! Отговори
COPY-PASTE преди 6 години
съобщава Дойче веле
28
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А какво ще кажете за шивачките които масово взимат по 300 лв
27
19
 
10
 
! Отговори
Шоп преди 6 години
Да вървят на май/ната си с купените дипломи.Моя позната работи като чистачка в Медицинска академия и получава 800 лв. за 4 часа работа, така че докторчета стига сте ни ревали.
26
2
 
30
 
! Отговори
Царят е гол преди 6 години
Интересно ми е ако всички станат програмисти, кой ще ги лекува, храни, ремонтира колите им и домовете им, кой ще произвежда храна, стоки и уреди за да могат тези програмисти нещо да ядат все пак, да живеят както се казва и да има защо и за какво да програмират.Лошото е, че България се люшка от крайност в крайност и няма никаква Държава.Само един самовлюбен глу-пак начелото й и шайка крадливи лакеи около него.