Топим се! Учените с прогноза: Ще намалеем с 25% за 20 години!

Делът на младите ще се запази, възрастните ще са много повече
Обновена: 29 мар 2018 07:06 | 28 мар 2018 18:50, Веселина Йорданова
206
Топим се! Учените с прогноза: Ще намалеем с 25% за 20 години!
Снимка: архив, БулФото

Българите ще намалеят с около 20-25% в периода 2015-2040 г. Стряскащата прогноза за демографското ни развитие прави Институтът за изследване на населението и човека при БАН на базата на сравнителна съпоставка на официални прогнозни данни на Евростат, НСИ, ООН и Световната банка.

Основният извод в проучването е, че се очертават сходни на сегашните тенденции в демографското развитие на страната през следващите няколко десетилетия. Независимо от предвижданото намаление на смъртността, което засяга в различна степен мъжете и жените, структурата на населението по пол ще остане стабилна.

Делът на младите хора до 20 г. ще се запази, докато на възрастните над 65 г. ще нарасне значително. Това определя и прогнозирано намаление на броя и дела на населението в активна възраст.

Намалението на населението на териториален принцип обхваща почти всички области, без столицата, и се очаква този процес да продължи в течение на целия период, съобщават от правителствената пресслужба.

Документът, разгледан днес от правителството, ще бъде представен на Народното събрание. Според данните в проучването в общоевропейски план България не е единствената страна с прогнозирано намаляващо население.

Очаква се това да се случи в още 11 страни – Литва, Латвия, Румъния, Гърция, Хърватска, Португалия, Полша, Унгария, Естония, Италия и Словакия. Към тях условно биха могли да се присъединят Словения и Чехия, в които броят на населението се очаква да остане без промени до 2040 г.

Това води до извода, че в почти половината страни от ЕС се очаква намаление на населението.

Прогнозните резултати от различните проекции свидетелстват, че въпреки очакваното подобрение в показателите за смъртност и раждаемост, населението на страната вероятно е достигнало до етапа на т. нар. "инерция на обратния растеж". Дори периодните нива на фертилност да се увеличат до равнището, необходимо за просто демографско възпроизводство – процес, който не се очаква в близко бъдеще, прогнозите са абсолютният брой на населението да продължи да намалява.

Тези трайни демографски тенденции и предизвикателства са отчетени и адресирани в стратегическите и оперативни документи за провеждане на демографската политика в България, съобщават от МС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


206
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
4
 
6
 
! Отговори
шоп преди 6 години
До Гогата Разбира се че ще е чиста, няма коли ,няма туристи, хората ходят по улицата само в строй, никой не смее да хвърли и най незначително боклуче, не смеят дори да те погледнат. И аз съм ходил но на спортно събитие, за това се паля като някой ми ги дава за пример! Тоя пък ядрената бомба го топли, нямам думи.
89
2
 
10
 
! Отговори
до 62 преди 6 години
Ти явно си от милионите "комунисти" след 9-ти септември 1944г. За теб и твоето семейство комунизмът е бил построен по времето на Живков, а след него обновен! Но за милионите безпартийни нямаше нищо и преди , и сега!!! Или не си съгласен?
88
1
 
20
 
! Отговори
шоп преди 6 години
До икономистНапуснаха както талантливи така и мързеливи,така и роми ,така и престъпници и въобще всякакви.А това с "цвета на нацията го играхме вече с юпитата на НДВСВ Нали ги видя какви са таланти.
87
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 75е как така ще им цепиш от джобните на 'управниците!
86
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До До *** шопАми *** да живееш там бе,ще си имаш термоядрени бомби ще ревеш за вожда,ще се хвалиш че само при вас се яде месо всяка седмица, ще маршируваш по улиците и ще громиш капитализма!
85
8
 
10
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 6 години
Евроатлантизъм = обезлюдяване + ..зация !!!
84
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен"Народ без цел ...."Aми има, иначе нямаше да съществува, ..... просто настоящия народ е млад и му трябва време
83
1
 
16
 
! Отговори
икономист преди 6 години
До шопЗащото тогава са напуснали най-талантливите ни специалисти(цвета на нацията)! Това са хората, които са разбирали, че тук ситуацията е такава, че трудно могат да постигнат нещо значимо в обозримо бъдеще. Примерно, какво може да работи в България един ракетен инженер, и каква заплата би получавал? Сега процентът намалява, защото намалява и процента на талантливите хора в нашето общество. Дори и сега, най-талантливите продължават да напускат, защото за тях все още няма подходящи условия...
82
15
 
6
 
! Отговори
наблюдател преди 6 години
В Южна Африка белите живеят в затворени комплекси и като цяло са добре, останали са най -адаптивните. Тук ще стане същото. Бяло малцинство в затворени комплекси или отделни анклави и с добри доходи, поради многото имущество останало от предците. Мисля, че няма да е толкова зле , който има пари навсякъде е добре. Ако от 5 млн. сега останем 1 млн. в края на века, то тези 1 млн ще са по-богати и ще живеят по-добре. Ще останат и най -силните, страхливците да бягат далеч от цветнокожите.
81
19
 
9
 
! Отговори
Статистик експерт преди 6 години
По времето на Тодор Живков при социализма когато бяхме под руски ботуш България намаляваше с 50% на всеки 10 години, но комунистическите вестници тогава не пишеха за това защото тогава нямаше демокрация и свобода на словото и медиите.
80
7
 
14
 
! Отговори
Гогата преди 6 години
Шопе, посещавал съм КНДР, най-чистата държава на света - а съм пътувал доста. Помня пристигането ми в Брюксел, квартала край ж.п гарата. По мизерен от арабските градове, насядали бездомници по тртоара. Групи младежи араби с криминален вид и тн
79
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ние не сме бяла държава. Постойте седмица в някоя такава и ще откриете разликите. Също така искам да подчертая, че и никога няма да станем.
78
15
 
6
 
! Отговори
! преди 6 години
Поредната комунистическа статия. Сега да започнете да ревете за 9 мил. по време на соца ли? Аре добре сме си. Тогава българите бяха мнозинство сега е нормално при либералният строй да няма малцинства и мнозинство. Нормално е ромите да бъдат колкото българите и турците. Това го прогнозира преди години посланика на САЩ. Така е редно и демократично а не да има мнозинство което да мачка останалите. Комунизма си отиде и забравете за глупостите от 9 мил. човека.
77
6
 
21
 
! Отговори
До Тъ.п шоп преди 6 години
Абе ***, гледай си мизерната ***. КНДР развива ядрени реактори, термоядрени бомби, спътници, балистични ракети, 100% грамотност и пр. РБ внася зеленчуци от пустинен Израел. Пълно ку.ку си шопе!
76
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Народ без цел, народ който не намира своето приложение, народ който не знае изобщо защо съществува, народ който си търси "цар" и "господар" за да го "оправи"... Има ли смисъл този народ?
75
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ротшилд нари рече че до 2030 трябва да няма българи и съответно държаваплана успешно се осъществява от джендерогербераската ***
74
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
минимална заплата 2000 лева.детски 500лева . отва епътя към спасението
73
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Оглупяването води до там! Нали се сещате че Буратно едвам се отърва от визата за Страната на Глупците! :)))))) Крекс, фекс и пекс ама друг път!:)))))))))))))00
72
7
 
15
 
! Отговори
Мустафа от Анадолъ преди 6 години
Много бавно това стапяне! Аре, по-бързо! Искаме да се нанасяме час по-скоро!
71
9
 
16
 
! Отговори
шоп преди 6 години
До Анонимен 65Горещо ти препоръчвам да посетиш за дъпго този развит "рай"където всичко е държавна собственост, дори да се жениш ти трябва разрешение от партията.Няма да имаш право да се шляеш по улицата,да разговаряш с чужденци, да гледаш или слушаш цужди радия и телевизии и няма да можеш да пишеш глупости в нета. Това последното май ще е за добре.

Спонсорирани публикации