Ще има ли скоро Македония свое име? Българинът не вярва!

Едва 12% от читателите оптимисти за бързо решение на спора с Гърция
Обновена: 4 юни 2018 20:39 | 4 юни 2018 20:15, Красимир Ангелов
103
Ще има ли скоро Македония свое име? Българинът не вярва!
Снимка: Reuters

Гърция и Македония продължават преговорите по продължаващия от десетилетия спор за името на западната ни съседка. Именно името пречи на евроинтеграция на бившата югославска република.

Още по темата

В последния месец се чуват ту оптимистични знаци за скорошно решаване на спора, ту новини за отдалечаване от решението.

На фона на това през уикенда многохиляден протест срещу преговорите за смяна на името на Македония заля улиците на Скопие. Хиляди, развяващи македонски знамена и флагове на опозицията, се събраха пред сградата на Министерския съвет в Скопие.

Някои от протестиращите носеха плакати, на които беше изписано: "Македония ще победи".

В разгара на продължаващите преговори Dnes.bg попита своите читатели: Ще се разберат ли Гърция и Македония за името на западната ни съседка? В традиционната ни анкета участие взеха точно 1389 души.

Оказа се, че близо половината от анкетираните (49%) са убедени, че гърците никога няма да отстъпят за името на Македония, така че едва ли скоро ще има крайно решение на спора.

Едва 12% са оптимистите, които са убедени, че благодарение на срещата в София в средата на май е ясно, че решението е близо.

Други 12% пък са умерени оптимисти и смятат, че решение по казуса ще има, но това няма да е в близките години.

За други 9% от анкетираните пък най-важна е ролята, която България се опита да изиграе в решаването на проблема, а самото му решение е въпрос на договорка между двете страни.

За отбелязване е и големият брой на хората, които не се вълнуват особено от темата – 18%. За тях балканските проблеми не заслужават толково голямо внимание и много по-важно е например наближаващото световно първенство по футбол.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още по темата: МакедонияГърцияанкета
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
5
 
12
 
! Отговори
дяд ви Паисий преди 6 години
O, неразумний македонецо, поради що се срамиш да се наречеш българин?
46
4
 
10
 
! Отговори
Хан Крум преди 6 години
Предоставям авторски права на македонците и византийците - нека този естаблишмент да се нарича "Вардарска България" Хем малаките няма да се дразнят, хем и името на естаблишмента ще отговаря на историческата истина.Имаше една прекрасна песен по стихотворението "Татковина" на П.Р. Славейков - На уста ми сладка дума ще да бъде този кът,дето Искър, Вардар, Струма и Марица си текат. Така - де, дядо Славейков си е бил гений - дал ни е основа за разрешаване на конфликта.
45
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хич не ми дреме как ще се казват. Да си седят у камъняка и да не се занимават с нас. ШИПТЪРИТЕ И БЕЗ ТОВА СКОРО ЩЕ ГИ ПРЕВЗЕМАТ, ЧЕ СЕ ПЛОДЯТ БЪРЗО.
44
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Една истинска държава никога няма да се откаже от името, историята и идентичността си. Фактът, че макетата са готови да си сменят името говори много- те никога не са имали история, идентичност или минало. Нещо като да си заменят вещите за чужди.
43
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да се бъркате за името на Македония е все едно да се бъркате как да казва детето на комшията като се позовавате на това, че в миналото сте били гаджета с жена му. Оставете македонците да си решат това.
42
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ПКК,ДА СЕ САМООПРЕДЕЛЯТ КАКТО СИ ИСКАТ НО НЯМАТ ПРАВО ДА САМООПРЕДЕЛЯТ КАКВИ СА БИЛИ ВЕЧЕ МЪРТВИ ХОРА ОЩЕ ПОВЕЧЕ НА КОИТО НАСЛЕДНИЦИТЕ ИМ СА ТУК В БЪЛГАРИЯ,ТОВА СА СТОТИЦИ ХИЛЯДИ БЪЛГАРИ!А ДЕ....Името Македония НЕ ПРИНАДЛЕЖИ НА СКОПЯНИТЕ,Гърция няма проблем с името Македония с България,А ИМА ПРОБЛЕМ С ИМЕТО МАКЕДОНИЯ НА БЮРМ!!!А сЕти се защо?!
41
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До PD,ГЛУПОСТИ не повече от 10% знаят и приемат истината но дори по-малко са тези които биха се определили като българи към днешния ден по вардарско СТИГА ВЕЧЕ С ТАЯ МАНТРА,НЕ СЕ ЧУВСТВАТ БЪЛГАРИ,НЕ НИ ИСКАТ,затова отношение към тях както към всеки крадец на българска история!Точка!С тия глупости само удължавате агонията на македонистите,надяват се на чудо,някак си да им се размине ИСТИНАТА но тоя път надявам се няма да стане!
40
8
 
2
 
! Отговори
РККА преди 6 години
E те гърците защо не си сменят името на Византия,защото егото им ги рита да се кичат с културните постижения на древна Елада,и не им изнася да олицетворяват подлия и коварен византиец.Не че макетата са стока но в учебника по етнография пише, че когато един етнос узрее да се обособи като нация той има правото на самоопределение по отношение на език и народност,кофти е че при тях целия процес е доста извратен и те самите се объркват и само въртят дъто си между егото и интереса....
39
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мисля, че "Българска Македония" най-пасва на фактите за така наречената държава. Излишно е да изтъквам очевидните факти.
38
3
 
3
 
! Отговори
ВИЦ преди 6 години
Ще ви разкажа една Случка която кореспондира със Западната Държава .Борисов е казал на Путин - Ние Българите имаме Категорична Позиция за АЕЦ Белене и Южен Поток , Путин кимва с глава , Борисов - Ще го Построим или Няма да го Построим .
37
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще има - България
36
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Република Коминтерна на МАршалот Тито,Тито е македонски и те са титови!Айде мОмци как беше "дрУгар мАршАле ти се кОлнеме само твойот пат ке го слЕдиме",югомакедонизма да отива там при баща си и майка си...в по-добрия свят!!!!!Иначе нашата замаяна ...Захариева днес пак е дала уверения че "ще ги подкрепяме и след европедседателството ни"оххх па..ко добре че нищо не зависи от такива като теб!
35
4
 
4
 
! Отговори
Двойни аршини преди 6 години
Ако има измислена държава Косово значи има и държава Македония. Нещо се готви на Балканите малко преди да счупят главата на Заев имаше слухове че се е мъкнал с некакви карти на Велика Албания из Гърция Сега гърците взеха да рипат срещу Македония отново византийски номера. Отатъка за Босна и Херцеговина също нещо се мъти.
34
7
 
3
 
! Отговори
PD преди 6 години
Няма значение в какво вярваме Българите, за това какво ще е името на младата държава, чиято общност ни е родово най близка. И да се напъват за уникална древност, това ще мине. щото кръвта вода не става. Ще договорят някакво име. Гръците, исторически, нямат право да "окупират" името Македония, но политически си го позволяват. Ще ги натиснат от ЕС, и ние ще помогнем. Може би Вардарска Македония, или Горна Македония.Това не е важно. Както и да се нарекат, само по пътя на Българина, имат бъдеще.
33
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Македонци-патагонци. Моите корени са от Галичник на Албанската граница. Дошли тука 1920-та. И баба като умираше каза - да помните и да не забравяте, че сте българи.ЩЕ ИМА ДА ПАТИТЕ МНОГО ДЕТО СТАНАХТЕ ПРЕДАТЕЛИ.
32
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ментедония.
31
5
 
4
 
! Отговори
do 33 преди 6 години
glup4o kakvi ste i vie ne znaete imate li pone 1 pametnik slavqnski nali ste uj bugari posle pokrasteni kato ku4eta
30
3
 
8
 
! Отговори
варианти преди 6 години
Фалшидония, Измиследония, Фантасмагония...
29
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Македония си ИМА ИМЕ-Македония!Как ще се казва БЮРМ знае само бог "Македон Скопски"ама още не се е родил!Политик от гръцката партия Нова Демокрация казва че не признават македонска идентичност КАЗАХА ГО НАКРАЯ затова е цялата тая олелия с името!Трагедията е в това че нито вътрешен,нито външен политик казват истината "право куме в Очи"ами вечното шикалкавене,увъртане и това прави много лоша услуга на зомбилендците!Тежка болест с аналгин не се лекува,трябва шоктерапия,ТРЯБВА КАТАРЗИС НА СКОПЯНИТЕ
28
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само като им видиш знамето и става ясно, че тия хора не са съвсем у ред с главата. Какъв Александър Македонски, каква звезда?