Живеем на тясно! Четирима от всеки 10 – в пренаселено жилище

Често три поколения от 6-9 души делят един покрив
70
Живеем на тясно! Четирима от всеки 10 – в пренаселено жилище
Снимка: Булфото, архив

Около 41 процента от българите, или четирима от всеки 10 наши сънародници, живеят в пренаселени жилища, показват данни от анализ на Евростат за състоянието на жилищния фонд в Евросъюза през 2017 г. Средният показател за пренаселеност в ЕС е около 17 процента, отчита европейската статистика.

Близо 1,1 милиона българи, или около 15 процента от населението у нас, живеят в жилища, които се споделят от повече от едно семейство, тоест удвояването на домакинствата в един апартамент, е доста често срещано явление сред българите с по-ниски доходи в градска среда. Случва се често 3 поколения, или около 6-9 членове на едно домакинство, да обитават маломерно жилище от 60-70 квадратни метра.

Освен това около 80 процента от децата у нас под 18-годишна възраст, както и около 60 на сто от младите хора на възраст 16-29 години, са контингент от домакинства, които живеят в пренаселени жилища.

Процентът на пренаселените жилища у нас в големите градове е около 48 на сто /при 18 на сто за ЕС/, в малките градчета и предградията - около 40 на сто /при 15 на сто за ЕС/ и в селските райони - 33 на сто /при 17 на сто за ЕС/, показват данните на Евростат, цитирани от БТА.

На фона на изключителната пренаселеност на жилищния фонд у нас, анализът регистрира и значително висок процент от незаети жилища в градовете и селата, които стоят празни - от общо 3,9 млн. броя единици жилища у нас - около 1,2 млн. или 31 на сто - са необитаеми и незаети.

В градските райони незаетите жилища са над 650 хиляди /25 на сто от жилищата в градска среда/, а в селските райони незаетите жилища са над 560 хиляди или 43 на сто от сградния фонд по селата. Само в столицата и в София-област незаетите жилища са около 250 хиляди.

Тези диспропорции се обясняват както с намаляване броя на населението у нас през последните години, така и с емиграцията на българите извън страната или вътрешната миграция от селата към градовете, което освобождава много жилища и ги прави свободни и необитаеми.

От 28-те страни-членки на ЕС най-висока пренаселеност е регистрирана в Румъния - близо 50 на сто, отчита анализът на Евростат. Други страни, в които има значителна пренаселеност на жилищата с домакинства са: Латвия - 43 на сто, България - 41 на сто, Полша и Унгария - по 40 на сто, Словакия - 38 на сто и др.

В противоположния край на скалата най-ниски нива на пренаселеност са отчетени в Кипър - 2,4 на сто, Малта - 2,9 на сто, Ирландия - 3,2 на сто, Белгия - 3,7 на сто и Холандия - 4 на сто. Пренаселеността също е била проблем за по-малко от 10 процента от населението във Финландия - 6,6 на сто, Германия - 7,2 на сто, Франция - 7,7 на сто, Великобритания и Люксембург - по 8 на сто.

Високи нива на пренаселеност са регистрирани и при съседите ни - Гърция - 40 на сто, Сърбия - 64 на сто, Македония - 68 на сто и Турция - 73 на сто.

През миналата година около 42 процента от жителите на ЕС са обитавали апартаменти /или 4 от всеки 10 европейци/, една четвърт /25 на сто/ са обитавали фамилни къщи и една трета - 33 на сто - са имали самостоятелни къщи.

Около 42 на сто от европейците са обитавали свой собствен дом без заем или ипотека, докато други 27 на сто са обитавали жилище със заем или ипотека, отчита Евростат. Други 20 процента от европейците са обитавали жилище под наем.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 20Пич, почерпил си се още рано-рано. Изречението ти не е много свързано, редактирай го.
22
0
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 11Тези "младежи" са хлапета на 14-16 г. и НЕ СА българи, а са деца на хора с български паспорти, но от не-български етнос.
21
0
 
51
 
! Отговори
За да стане ясно, преди 5 години
нека се уточни колко от пренаселените жилища са на екзотичния етнос и каква част от тези жилища са построени незаконно. Това е единият голям жилищен проблем, който ТРЯБВА да бъде решен от самите нуждаещи се, а не да чакат някой да им дава наготово от общинския фонд.Другият голям жилищен проблем - да се проучи какъв е процентът на лицата със средно и висше образование, които са под 35 г. и не създават семейство, защото мизерните им заплати ги заставят да живеят в малките жилища на родителите им?
20
0
 
41
 
! Отговори
Иван преди 5 години
Всеки човек който е във финансово затруднение сам трябва да си формулира стратегия как да забогатее и да я следва. Иначе колкото и да чака, няма да излезе закон който да му реши проблемите.
19
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само да попитам къде са тримата по тв дето са с ромите в угърчин заедно аз не ги видях достатъчно мие говоря за лета мишко тия къде са няма г и това е учителка на васил левски господа
18
8
 
44
 
! Отговори
Предположение преди 5 години
Статията да не е поръчана от Корнелия?Защото комунистите много обичат да обещават как ще преразпределят чуждо имане, за да се облажат онези, на които им трябва нещо, ама го нямат.Но преди да започнат да зомбират народа с такива благи обещания, предприемат друг вид пропаганда - огласяват какво богатство стои неизползвано и колко са онези, които биха живели добре, ако някой отнеме от други хора онова, което са спестили и създали, за да го раздаде на тези, които нямат, ама много им трябва!
17
5
 
39
 
! Отговори
БОГАТ И КРАСИВ ГУЩЕР преди 5 години
е,аз живея поносимо нашироко. Доволен съм. Добре че имам няколко наследствени апартаменти и в комбинация си купих още един. Поне 3 апартамента и плюс 4 наследствени къщи от баба,дядо и родителите ми. Следователно съм независим от матрицата която е смачкала хората. А за сиднито не ми се мисли че живее в кашон 2 квадрата под моста Харбър Бридж
16
0
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 11Намирисва ми че са от оранжевия етнос.
15
12
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 13Ами получава се социално неравенство-тия дето имат жилища,имат по няколко,а другите нямат нито едно.И цените на жилищата растат,така че тези дето нямат трудно могат да си купят.Решението е да се обложат с високи данъци необитаемите жилища,за да могат да излязат на пазара и така цените ще станат по-приемливи.
14
2
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Нищо важното е, че Цецо има 10 апартамента...."----------------Познавам много по-дребни риби от Цецо с повече апартаменти. Повторението на тази изтъркана тема не говори за интелект. Цецо е дребен кокошкар в сравнение с мнозина други.
13
0
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 12Не е точно така.Нищо не пречи да живееш на село и да работиш в близкият град.Аз така правя.Но и в областните градове няма работа или плащат мизерни заплати.Затова хората или емигрират или отиват в София.По-правилно е да се каже,че делението на страната на София и останалите е причина селата и градовете да опустяват.
12
0
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И това в държава с един от най-големите свободни жилищни фондове. В нашият град поне 40% от жилищата не се обитават. Има нещо сбъркано в тази държава.
11
1
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Китните ни села пустеят. Чист въздух, тишина и простор За жалост къщите празни. Централизацията на фабрики и заводи в големите градове не доведе до нищо добро. Ако има производство покрай селата, хората ще се върнат.
10
4
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
а за 8 - те български младежи изнасилили 13 годишна германка в гр.Фелберт нито дума .просто няма да бъде политкоректно нали ?
9
4
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
3,5 млн живеят по панелки
8
12
 
47
 
! Отговори
man преди 5 години
Може да живеем на тясно,но за сметка на това всеки уикенд сме на спа или из западна европа с нискотарифна компания. Ми кинти не остават от екскурзии!
7
1
 
64
 
! Отговори
Да преди 5 години
Четирима от всеки 10 са РОМИ!Логично!
6
2
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нищо важното е, че Цецо има 10 апартамента....
5
1
 
74
 
! Отговори
do 3 Жо преди 5 години
"За разлика от другите държави, българинът не приема за нормално, че младото семейство трябва да живее под наем." За разлика от другите държави, където в заплащането има някаква логика как младите да преживяват със заплатата си, то в бг всичко е алогично и унизително икономически.
4
1
 
70
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако на хората им плащаха нормални заплати щяха да си седят по родните места и ако кредите ни бяха европейски хората щяха да си купят жилища, но все пак сме България тук нищо не e нормално, затова сме в това положение.