Католици, арменци на бунт срещу субсидиите за големите

Религиозните общности са недоволни от промените
13
Католици, арменци на бунт срещу субсидиите за големите
Снимка: Булфото, архив

Религиозните общности в страната изразиха недоволство срещу предложените поправки в Закона за вероизповеданията, според които държавни субсидии ще получават само големите вероизповедания. 

Католическата и арменската църква изпратиха официално становище до Народното събрание.

Още по темата
Главното мюфтийство също изрази позиция към предложените промени.

Въпросът ангажира и Светия Синод на Българската православна църква, който на днешното си заседание ще оформи своето становище по темата.

Недоволството на католическата и арменската църква е насочено главно към следните предложения за изменение на Закона за вероизповеданията от 2002 г. - държавна субсидия да се предоставя на религиозните общности, към които принадлежи не по-малко от 1% от населението на страната; свещенослужителите да бъдат само български граждани, завършили богословие у нас; забрана на финансирането от чуждестранни физически и юридически лица.

Докато според политическите сили тези промени трябва да се приемат като мярка срещу заплахите от тероризъм, то представителите на вероизповеданията, считат че те напомнят на порядките от времето на тоталитарния режим и дори застрашават съществуването на религиозните общности у  нас.

Основното притеснение на католическата църква е свързано с предложението вероизповеданията, към които се самоопределят под 1% български граждани да бъдат третирани неравностойно спрямо други религиозни общности.

Това противоречи на нормите на Конституцията и европейското законодателство, посочи д-р Богдан Паташев, генерален секретар към католическата църква у нас, пред БНР.

"Не считаме за редно и не бихме се съгласили да бъдем третирани като цифри според някаква статистика, която дори не е правена в услуга на този закон, а статистика, която е генерална, обща. Не бихме приели да бъдем разглеждани като вероизповедание, което зависи само от бройката на присъствия в момента към тази дата", настоя той.

Според доц. Михаил Иванов, съветник на президента Желю Желев по въпросите на етносите и религиите критиките към Закона за вероизповеданията са много и всички са основателни.

"В закона има толкова много несъобразности, че може да се отиде в другата крайност – да няма промени в закона“, коментира той.

Иванов смята, че това би бил и най-правилният и най-добрият път, защото в отношенията между държавата и вероизповеданията има редица неуредени въпроси.

"Някои казват, че ако трябва да спазваме пълното отделяне на религиозните общности и религиозните институции от държавата, както е по Конституция, то в такъв случай държавата не трябва по никакъв начин да финансира тяхната дейност“, посочи той.

Според него авторите на промените в закона въобще не са се съобразили с това, че Католическата църква е един организъм, който има своя структура, йерархия, общо единно финансиране, в което участват както католиците, така и цялата институция.

Това създава възможност на католиците да се финансират и тях би ги устроило да няма въобще разпоредба, свързана с това, но от друга страна не би могло да се подходи по същия начин при мюсюлманите, уточни Иванов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
4
 
14
 
! Отговори
ined преди 5 години
Трябва да се премахне всякакво субсидиране от държавата както на религиите така и на партиите.
10
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Конституцията на България ,ясно е записано ,че традиционата религия в държавата е Православието!....В конституцията нищо такова не пише.
9
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
над вратата на олтара виси знака на илюминати - всевиждащата пирамида, а лъчите са знак за древен култ към слънцето и египетския бог сет.
8
4
 
13
 
! Отговори
Трол преди 5 години
А защо изобщо трябва да се субсидират религиите? Религиозните да си плащат на попове, имами, равини. Държавата може да поддържа храмове, които имат стойност като паметници на културата.
7
7
 
8
 
! Отговори
хюго бос преди 5 години
Oткъде накъде ще се финансира ислямския башибозук и вредната му религия? Да им плащаме , а те да се надъхват срещу нас?? я, марш в анадола. Всички свещенослужители трябва да са българи и завършили тук, а не башизбоук долазил от анадола или азия
6
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Конституцията на България ,ясно е записано ,че традиционата религия в държавата е Православието!Така,че всичко си е законно!Всички ревем срещу мощното финансиране на мюселманите от чужди държави и организации.Как пък до сега никой не повдига въпроса за финансовите инжекции които получават католиците ни,от Ватикана и различни католически ордени!Това безумие трябва ,да спре!
5
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най-големите джендаре са в БПЦ.
4
15
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами да, освен ***, страната ни има остра нужда и от секти, по възможност сатанистки като масоните, свидетелите и мюсюлмански екстремисти.
3
5
 
15
 
! Отговори
Жо преди 5 години
СПОРЕД МЕН, християните са около 20 % от населението на България. Християнин е човек, който е приел Исус Христос за Спасител, вярва в Сътворението и Възкресението, всекидневно се моли на Господ с Молитвата "Отче Наш...".Мнозина приемат Православието като историко-географска даденост за България и наричат нашия Господ с иронична усмивка "Началника горе" или "Оня, горе".Всъщност, те са атеисти.
2
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Жалбите към арменския поп.
1
10
 
8
 
! Отговори
Благоевград преди 5 години
А за Македонците в България субсидии кога ?