Бивш шеф на БАН зове за национално единение

Акад. Воденичаров смята, че трябват спешни мерки
11 юли 2018 22:22, Красимир Ангелов
49
Бивш шеф на БАН зове за национално единение
Снимка: Bulgaria ON AIR

Бившият председател на БАН академик Стефан Воденичаров призовава за национално единение политическите партии и всички българи в името на България. Той беше категоричен, че всички политици, ако се замислят, ще осъзнаят, че трябва да се замислят за общото бъдеще на всички в страната.

По думите му сега мисленето в политиката е за 4 години напред и според него народните представители трябва да бъдат стреснати, а целта на акад. Воденичаров и неговите съмишленици, които отправят този призив, е на 1 ноември да се направи един национален сбор за единение на България.

"Това единение ще бъде по бъдещи програми за развитието на страната", каза той в студиото на "Денят ON AIR".

Акад. Стефан Воденичаров обясни, че според експертите по демография, които са разработили и стратегия за справянето с този проблем, ако до 6-7 години не се предприемат конкретни стъпки, то процесите ще бъдат необратими.

"Първо е занемарено възпитанието в къщи. Образованието не е съобразено с новите реалности и има още много стъпки. Държавата трябва да предприеме много непопулярни мерки, за които трябва да има силата и волята да се свърши това нещо", настоя бившият председател на БАН пред Bulgaria ON AIR.

Според него именно заради това трябва партиите да седнат на една маса, за да се реши демографският въпрос, да се оправи образованието и здравеопазването. Акад. Воденичаров допълни още, че има и чуждестранен опит, който може да се ползва и настоя, че "който постави началото ще може да каже, че е държавник, а не политик и много от гражданите ще застанат зад него".

Видео с целия разговор вижте на сайта на телевизия Bulgaria On Air
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
1
 
! Отговори
оценител преди 5 години
Водениюаров, само като те видях и ми се скапа настроението. Абе махни се бе- неприятен си за слушане и гледане! Какво само ходиш да дразниш хората, долен, гнусен шапкар!
44
0
 
4
 
! Отговори
WS17 преди 5 години
Аз такава псевдо държава колония не признавам.Язък че скъсах 15 чифта кубинки да и сложа и защитавам.Напразно беше.С *** финиширах.
43
1
 
2
 
! Отговори
До 41 преди 5 години
Академикът ако се наеме да прави посочената от теб програма за няколко години ще стане на 90г. По-добре някой по-млад и по-независим
42
2
 
5
 
! Отговори
бай Вълчо от Хисаря преди 5 години
Академика бе министър на образованието при Б.Борисов-2.Сиреч шеф му бе един голям УЧЕН от Симеоновската школа.Направо се увълчвам за такова падение на един БГ академик.
41
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ArmagedonТи даваш определение на понятието истински учен.Но ние тук обсъждаме шуробаджанаците от БАН. Има разлика.
40
1
 
5
 
! Отговори
До №43 преди 5 години
Хубави неща пишеш, но не разчитай на "учЕните от БАН". Потърси в нета сведения за дядото на убиеца от "Лозенец".Всички го знаехме като гл.редактор на в."Литературен фронт" и преподавател по философия, и член на ЦК. А се оказва, че "синът на бедняци от провинцията" веднага след завършване на гимназия е влязъл в затвора и така чак до 9 септ.После - хоп, шеф на младите журналисти и преподавател по идеолог.дисциплини!Ето такива бяха две поколения "учЕни" в БАН, а сега там вилнеят децата и внуците им
39
2
 
3
 
! Отговори
Armagedon преди 5 години
Учените не са "***" както много хора си мислят, защото те са призвани да "превеждат" на разбираем за хората език,всички "трептения" на вселената и на обществото,за разлика от политиците.И когато последните са глухи,слепи и неми по проблемите на хората и на обществото като цяло,резултатите са не само плачевни ами и в много случаи трагични.Крайно време е разума да навлезе и в българската политика.
38
0
 
3
 
! Отговори
- преди 5 години
Акад. Воденичаров и другите учени около него трябва да разработят една Програма за развитието на България в следващите 10 -20 години, за да се види ясно какво трябва да се прави в индустрията, в селското стопанство - там където е реалното производство. За демографията също трябват добре разработени програми и то не една и две. В България са останали някакви 2 процента социални жилища, а на младите семейства трябва да се решава жилищния въпрос, за да имат повече деца Нужна е национална програма за строителство на социални жилища и използване на жилищния фонд.
37
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
34 - това явление не е само в БАн, то е характерно за цялата държавна админстрация. навсякъде влизаш с връзк, някой трябав да те препоръча.нека погледнем политиците. Станишев - син на Димитър Станишев; Кунева - снаха на Иван Пръмов; .лиляна Павлова - дядо й е член на ЦК на БКП, Борис Велчев - внук на Борис Велчев и т.н-
36
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
36 - воденичаров каквито и недостатъци да има, разполага с достатъчно авторите за да го познават извън средите на Бан. колко председатели на БАН познавате освен него, които постоянно са се появявали в мейдиното пространство?
35
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То обединение отдавна има - на политиците и криминалните престъпници. Ако го нямаше това обединение, щеше ли да ни управлява ГЕРБ?
34
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Обединението ни трябваше да стане след 1989 година, сега вече е късно. Тогава след 1989 година, крадците се обединиха в СДС и ДПС, както и в ВИС и СИК и обединени наложиха хомота на българите. Резултатът беше мизерия и демографска катастрофа. Нещата станаха невъзвратими с завземането на властта от ГЕРБ. Сег авече нямо кой и с кого да се обедини, а и в България едва ли са останали повече от 2 милиона българи. Верочтно около 3 милиона са другите етноси.
33
1
 
2
 
! Отговори
Боби преди 5 години
до MakedonБричед, вие на където сте тръгнали, ние от там се връщаме да знаеш :)
32
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Банските дъртаци пак изпълзяха от ковчезите си.
31
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Винаги когато *** са в криза, лозунгът е за обединение и единение! Този и другите академици да се скрият по канцелариите на БАН и да си лапат хилядарките от българския данъкоплатец!Лустрация!
30
4
 
8
 
! Отговори
СЕКСУАЛНО ОБЕДИНЕНИЕ преди 5 години
НОВИ ИЗБОРИ ЗА СИЛНА ИКОНОМИКА И ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ .ХА ДА ВИДИМКОГО ЩЕ ИЗБЕРЕТЕ,ПАК ЛИ ГЕРБ,БСП,ДПС,ОБЕДИНЕНИПАТРИОТИ-РУСОФИЛИ.АКО НЕ ВИ СТИГАТ 30г.ТЯХНОТОШИБАНЕ, ПУСНЕТЕ БЮЛЕТИНА ЗА ОЩЕ 4 ГОДИШНОШИБАНЕ,АМА ТОЗИ ПЪТ ЗА ЯКО ШИБАНЕ ЗА ДА МОЖЕ ДА СИ ВИДИТЕ СВЕТЛИНАТА В ТУНЕЛА.
29
2
 
18
 
! Отговори
До Нямам нищо против преди 5 години
Да, когато наистина са учени, те заслужават подобаващо заплащане.У нас 90% от БАН-аджиите са шуробаджанаци.Давам ти конкретен пример, който преди наскоро се обсъждаше в друг сайт. Преди 3 год. честваха юбилея на един доста възрастен наш професор.Той е вече пенсионер, но още се подвизава по научни съвети, решава съдби.Синът му е професор в Института по литература, снахата - професор в Института по фолклор. Не знам дали вече не са "напрофесорили" и внуците му.Това е масово явление по институтите
28
0
 
8
 
! Отговори
нямам нищо против преди 5 години
Държавата трябва да се погрижи да се оценяват повече учени и за заплатите на младите учени - нямам нищо против
27
3
 
13
 
! Отговори
Сите българе заедно преди 5 години
Сите БАН-аджии у висшите училища, да преподават, та да не ядат бадева бюджетни пари. Кой може да прави наука, да прави. По цел свет наука се прави по университетите!Членството у БАН - без да ти плащат паре, както е било по царско време.
26
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Около 160 и дори повече публикации имат хората, които кандидатстват да станат доценти, но ако нямат достатъчно връзки, може и да не станат.27, 28 дали знае по колко патента имаха не един и двама обикновени инженери по времето на соца, когато имахме доста промишлени предприятия, но често пъти нямахме валута, за да внесем нужните машини. И нашите момчета и момичета, завършили МЕИ, създаваха сами нужното, изобретяваха го. И получаваха скромни премии, научни степени не се сещаха да им дадат.

Спонсорирани публикации